Ispali Mančester junajted i Siti, Lion goleadom do osmine finala!

Ko je to mogao da očekuje - dva vodeća tima Premijer lige, opraštaju se iz Lige šampiona već nakon grupne faze. Fergusonu presjeo Bazel, a Manćiniju Napoli
64 pregleda 0 komentar(a)
Bazel, Foto: Beta AP
Bazel, Foto: Beta AP
Ažurirano: 07.12.2011. 22:05h

Engleski mediji su to označili kao “breaking news”, jer svakako da nije u pitanju obična vijest - Mančester junajted eliminisan je u grupnoj fazi Lige šampiona, tek treći put u posljednjih 17 godina!

Da debakl engleskog i mančesterskog fudbala bude potpun, pobrinuo se rival i komšija, Mančester siti, od kojeg se prije početka Lige šampiona nije očekivala titula, ali svakako jeste “običan” prolaz u osminu finala. Ser Aleksu Fergusonu je presjeo Bazel, a Robertu Manćiniju Napoli, pa dva vodeća tima Premijer lige bez pravih evropskih obaveza mogu da nastave trku za domaću titulu! Liga Evrope sigurno neće biti preveliki izazov...

Ludu noć u Ligi šampiona upotpunio Lion, koji se poigrao s Dinamom u Zagrebu kao mačka s mišem, za 90 minuta je od “minus dva” popravio gol razliku na “plus četiri” i iskoristio amsterdamski poklon Reala (0:3) da uhvati zadnji voz za osminu finala.

“Đavoli” bez teksta

Nije Ferguson mogao da pretpostavi da će mu za nedavnu proslavu od četvrt vijeka na klupi “đavola” igrači čestitati - ispadanjem u grupi Lige šamiona.

Od ekipe koja je tri puta igrala finale LŠ u posljednje četiri godine to zapravo niko nije mogao da očekuje. Remiji sa Bazelom i Benfikom na “Old trafordu” najavili su da to nije prošlogodišnja priča, a sinoćnji poraz na “Sent Jakob parku” i definitivno potvrdio da su se stvari vrtoglavo promijenile za samo šest mjeseci.

Mančesteru je bio potreban bod u Bazelu, ali su se Štreler i nezaobilazni Aleksander Frej (dvojac koji se oprostio od reprezentacije Švajcarske nakon poraza u Podgorici) pobrinuo za ludu noć domaćih navijača.

"Ovo je vrijeme slavlja. Neka žurka počne! - vrištao je u mikrofone golman Bazela Jan Zomer, a onda opisao pobjedu:

"Zamislite, ekipa iz male zemlje Švajcarske savladala je jedan od najvećih klubova na svijetu, iz velike Engleske!

Fil Džons je minut prije kraja smanjio na 2:1, ali vremena više nije bilo...

"Igrači Mančestera su odbili da daju izjave, toliko su deprimirani ispadanjem”, opisao je reporter BBC-ja atmosferu iz miks zone stadiona u Bazelu.

Jedn od njih, Nemanja Vidić, napustio je stadion hramajući, jer je u finišu prvog poluvremena zamijenjen zbog povrede koljena.

Napoli u transu

Za razliku od Junajteda, Siti je obavio svoj dio posla, slavio je protiv kombinovanog tima Bajerna sa 2:0, ali je platio za ranije “grijehe”. Trener Roberto Manćini bio je na nogama, sve dok Napoli nije dao prvi gol u Viljarealu. A onda je - sjeo, dok je na jugu Italije počela pjesma...

"Ovakva grupa, a još ovakav rezultat - mislim da smo navijačima priredili nešto neopisivo - blistao je Ezekijel Laveci.

Meč na “Madrigalu” odlučen je u nastavku. Bomba Inlera i dobra reakcija Hamšika zaledili su navijače Mančester sitija, koji su se bili već prilično zagrijali nakon golova Silve i Jaje Turea.

"Napravili smo neke greške u Evropi, što Napoli nije oprostio. Ali, život se ne završava ovdje, vratićemo se jači naredne sezone", obećao je Manćini, čiji tim nastavlja takmičenje u Ligi Evrope.

Stefan Savić igrao je desnog beka i odigrao još jednu perfektnu utakmicu.

Sramota Dinama, Jurčić smijenjen

Najluđe je bilo u grupi D, gdje je Lion protiv protiv očajnog Dinama popravljao gol-razliku sve dok je nije popravio dovoljno da se plasira u osminu finala!

Navijači Ajaksa su plakali - oni su slavili nokaut fazu i prije sinoćnjih utakmica, ali su očigledno zaboravili koliko je Real Madrid jak, pa čak i sa kombinovanim timom, te koliko je Dinamo - očajan!

- Ovo je istorija, svaka čaest igračima - rekao je trener Liona Remi Garde, čiji je tim imao 1:1 na poluvremenu, da bi nastavak (s igračem više) dobio je 6:0!

Hrvatski mediji narugivali su se Dinamu, koji je sa 22 primljena gola na šest utakmica postavio negativni rekord Lige šampiona.

“Sramota”, “Ovo se Jurčiću ne može oprostii”, “Kanta za napucavanje”, bili su naslovi hrvatskih medija.

Ceh je platio upravo trener Krunoslav Jurčić, kome je gazda Zdravko Mamić uručio otkaz odmah nakon utakmice!

Fatos Bećiraj je namjestio prvi gol, mogao je nakon fantastičnog solo prodora i sam da ga da (prikucao Kovačić), a onda imao sreću da se - povrijedi. Izdržao je na terenu do 55. minuta, pa je makar propustio dio blamaže u drugon poluvremenu...

Lil nije izrdžao pritisak, odigrao je samo 0:0 sa Trabzonsporom (Baša igrao cijeli meč), što je iskoristio CSKA da se pobjedom protiv nezainteresovanog Intera u Milanu plasira u osminu finala.

Rezultati 6. kola:

Grupa A

Mančester siti - Bajern 2:0 (1:0)

Silva 37, Ture 52.

Viljareal - Napoli 0:2 (0:0)

Inler 65, Hamšik 76.

Tabela: Bajern 13, Napoli 11, Mančester siti 10, Viljareal 0 bodova.

Grupa B

Lil - Trabzon 0:0

Inter - CSKA Moskva 1:2 (0:0)

Kambijaso 51 - Dumbija 50, V. Berezucki 87.

Tabela: Inter 10, CSKA Moskva 9, Trabzon 7, Lil 6 bodova.

Grupa C

Bazel - Mančester junajted 2:1 (1:0)

Štreler 9, Fraj 84 - Džons 89.

Benfika - Ocelul 1:0 (1:0)

Kardozo 7.

Tabela: Benfika 12, Bazel 11, Mančester junajted 9, Ocelul 0 bodova.

Grupa D

Dinamo Zagreb - Lion 1:7 (1:1)

Kovačić 40 - Gomis 45, 49, 52, 70, Gonalon 48, Lisandro 64, Brijan 76.

Ajaks - Real Madrid 0:3 (0:2)

Kaljehon 14, 90+3, Iguain 42.

Tabela: Real Madrid 18, Lion 8, Ajaks 8, Dinamo 0 bodova.

Bonus video: