Penal-prokletstvo Budućnosti

Podgoričani nikada nisu dobili penal-seriju u samostalnoj Crnoj Gori - izgubili su sve četiri utakmice koje su riješene na takav način, dva finala Kupa, jedno polufinale i jedan veliki evropski duel
2 komentar(a)
bećiraj, Foto: Savo Prelević
bećiraj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2018. 10:42h

Četiri puta su se utakmice Budućnosti u samostalnoj Crnoj Gori završavale penalima - sva četiri puta je podgorički klub doživio poraze.

Bila su to, svakako, važne, čak i sudbonosne utakmice - mogle su da donesu trofej na domaćoj sceni, ili prolaz dalje u evropskom takmičenju.

Dva finala Kupa, jedno polufinale, jedan veliki evropski dvomeč - sve su to Podgoričani izgubili u penal-ruletu, a nakon poraza od Mladosti prije dva dana, jasno je da ih prati pravo penal-prokletsvo.

BUDUĆNOST - MOGREN 2008.

Drugo finale Kupa u samostalnoj Crnoj Gori, pred vjerovatno rekordnim brojem gledalaca kada je u pitanju jedan domaći klupski meč. U finalu Kupa, bilo je 1:1 nakon regularnog toka, tako je i ostalo i nakon produžetaka, pa su se pucali penali.

U prvih pet serija precizno je bilo svih 10 izvođača. U dodatnoj, 6. seriji, Fatos Bećiraj je digao loptu visoko preko prečke, a Nikola Vujović, nekadašnji igrač Budućnosti, donio Budvanima trofej.

BUDUĆNOST - RUDAR 2016.

Još jedno finale Kupa Budućnost je izgubila na penale, od Rudara, nakon nezanimljivih 0:0 u regularnom toku i u produžecima.

U penal-seriji, Budućnost je čak i imala prednost, jer je fudbaler Rudara Alić promašio penal u 3. seriji. Ali, u četvrtoj i petoj sve se okrenulo na stranu Rudara, zahvaljujući golmanu Radanoviću, koji je odbranio penale Raičkoviću i Vušuroviću, usput i sam pogodio mrežu za slavlje Pljevljaka.

BUDUĆNOST - GENK 2016.

Budućnost je bila na korak od evropskog podviga za pamćenje - prolaska protiv Genka i plasmana u 3. kolo kvalifikacije za Ligu Evrope, i to nakon poraza u Belgiji od 2:0. Tim koji je tada vodio Miodrag Vukotić je već u prvom poluvremenu anulirao zaostatak iz prvog meča, mogao je sve da završi čak i u regularnom toku, ali nije bio miljenik sudija.

Na kraju - penali su opet rasplakali fudbalere i navijače Budućnosti. Belgijanci su bili iskusniji i hladnokrvniji, postigli su sva četiri gola sa bijele tačke, a Podgoričani su ispali zbog promašaja Raspopovića u drugoj i Mirkovića u četvrtoj seriji - i jedan i drugi su šutirali preko gola.

BUDUĆNOST - MLADOST 2018.

U jednoj utakmici, u jednom ispucavanju penala, Budućnost je mogla da spase sezonu koja je od početka drugog dijela krenula ka rezultatskom sunovratu.

Tim Vladimira Vermezovića nadoknadio je poraz protiv Mladosti sa svog terena (2:1) i dobio priliku da u penal-ruletu izbori plasman u finale.

Ponovo su, međutim, zakazali najiskusniji - udarci Adžića u drugoj i Igumanovića u petoj seriji otišli su daleko od gola.

Bonus video: