Valbuena režirao čudo u Dortmundu, Čelzi bolji od Valensije

Porto je dominirao protiv Zenita, ali konačnih 0:0 vode dalje ruski tim. APOEL je uprkos porazu od Šahtjora (2:0) sačuvao prvo mjesto...
68 pregleda 0 komentar(a)
Didije Drogba, Foto: Beta AP
Didije Drogba, Foto: Beta AP
Ažurirano: 06.12.2011. 22:14h

Čelzi je protiv Valensije pokazao manire velike ekipe, a Didije Drogba da je i dalje napadač broj jedan na „Stemford bridžu”.

Londonski tim je slavio bez problema (3:0), pa je zahvaljujući remiju Bajera u Genku došao i do prvog mjesta u grupi. Njemci idu dalje kao drugoplasirani, a Valensija takmičenje nastavlja u Ligi Evrope.

Junak večeri je, ipak, Marsej koji je u samom finišu preokrenuo protiv Borusije u Dortmundu, slavio sa 3:2 i ugrabio drugu poziciju u grupi F ispred Olimpijakosa. Tako je trijumf Grka protiv Arsenala na kraju stavljen potpuno u drugi plan.

Porto je izvisio i ispao iz Lige šampiona, iako je protiv Zenita dominirao od starta. Međutim, Rusi su se pridružili APOEL-u u osmini finala.

Čudo Marseja, Pirej u suzama

Francuzi su bili pred eliminacijom, Borusija je vodila sa 2:0, Olimpijakos je istovremeno u Atini gazio Arsenal, ali se sve okrenulo u finišu.

Nakon što je Marsej smanjio na poluvremenu, šok u Dortmundu je viđen tek na kraju - Aju je prvo u 85. izjednačio, a toliko željeni gol je postigao Valbuena samo dva minuta kasnije...

“Ovo je senzacionalno. Nismo gubili nadu ni kada su nas mnogi otpisivali. Svaka čast igračima”, rekao je trener francuskog tima Didije Dešamp.

„Milioneri” su sada ostali bez evropskog takmičenja, a Olimpijakosu je utjeha (doduše slaba) to što sezonu nastavlja u Ligi Evrope. Arsenal je i prije ove utakmice bio siguran putnik u osminu finala Lige šampiona.

Drogba smirio Valensiju

Kada je Drogba nakon već tri minuta igre doveo Čelzi u vođstvo postalo je jasno da „plavci” idu dalje, da Valensija nije toliko moćna da pokvari trijumfalnu noć u Londonu.

I bilo je tako, do kraja su Ramireš i opet napadač iz Obale Slonovače završili priču - Čelzi se izvukao iz krize i žrijeb za osminu finala čeka kao prvoplasirana ekipa...

“Jasno je da smo upisali veliku pobjedu, nije bilo lako nositi se sa pritiskom. Zadovoljstvo je još veće zato što smo prvi u grupi... Mnogi su kritikovali ove igrače, a oni su u ovom meču svima udarili šamar”, bio je pod emocijama menadžer Čelzija Andre Viljaš-Boaš.

Bajer nije ostvario trijumf u Genku, ali je bez obzira na to napravio veliki uspjeh plasmanom među 16 najboljih.

“Žao mi je jer smo mogli da pobijedimo i budemo prvi. Ipak, drugo mjesto je ono čemu smo se potajno nadali odavno”, priznao je trener „farmaceuta” Robin Dut.

Zenit do osmine finala na italijanski način

Aktuelni osvajač Lige Evrope se u to takmičenje i vraća u februaru, s tim što je uvjerio cijeli Stari kontinent da je za njega bilo mjesta u eliti - Porto je ispao nakon što je predavao fudbal Zenitu i Lućanu Spaletiju.

Ipak, Rusi su došli po bod u Portugal i cilj je ispunjen, iako su 90 minuta bili u svom šesnastercu i uputili samo jedan šut ka golu (Porto 19)...

Barselona je sa potpuno podmlađenim timom deklasirala BATE (4:0) i postala rekorder po broju uzastopnih utakmica u Evropi u kojima je dala makar gol. Sada je na kvoti 28, a rekord je do sada držao Vest Hem (27).

Milan je remizirao u Češkoj (2:2), nakon što je primio dva pogotka u posljednja tri minuta.

GRUPA E

Čelzi – Valensija 3:0

Drogba 3, 22, Ramireš 22.

Genk - Bajer 1:1

Fosen 30 – Derdijok 79.

Tabela: Čelzi 11, Bajer 10, Valensija 8, Genk 3.

GRUPA F

Olimpijakos - Arsenal 3:1

Đebur 16, Fuster 36, Modesto 89 – Benajun 57.

Borusija D. - Marsej 2:3

Blažikovski 23, Humels (penal) 32 – Remi 45+3, D. Aju 85, Valbuena 87.

Tabela: Arsenal 11, Marsej 10, Olimpijakos 9, Borusija D. 5.

GRUPA G

Porto - Zenit 0:0

APOEL - Šahtjor 0:2

Adrijano 62, Šeleznov 78.

Tabela: APOEL 9, Zenit 9, Porto 8, Šahtjor 5.

GRUPA H

Barselona - BATE 4:0

Roberto 35, Montoja 60, Pedro 63, 89 (penal).

Plzenj - Milan 2:2

Bistron 89, Duris 90+2 – Pato 47, Robinjo 49.

Tabela: Barselona 16, Milan 9, Plzen 5, BATE 2.

Bonus video: