ŽRIJEB

Španija protiv Italije, Njemci na Holanđane i Portugalce

Grupa B je već prozvana "grupom smrti", jer će u njoj snage odmjeriti Holandija, Njemačka, Portugal i Danska
0 komentar(a)
Marko van Basten, Foto: Beta/AP
Marko van Basten, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.12.2011. 18:23h

Njemačka i Holandija sastaće se već u grupnoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i

Poljskoj dok će njihov najveći rival za titulu i trenutni šampion Evrope Španija igrati u grupi sa Italijom.

Španija će na šampionatu koji se održava od 8. juna do 1. jula 2012. pokušati da postane prva reprezentacija koja je odbranila titulu šampiona Evrope.

"Grupa je veoma komplikovana. Imamo jedan veliki tim kao što je Italija i dvije ekipe koje su lako prošle kroz baraž. Moramo da vodimo računa samo o sebi i dobro se pripremimo da bi nastupili u najboljoj formi", rekao je trener Španije Visente Del Boske.

Španci će prvi meč igrati u Gdanjsku protiv Italije u meču kome će se sastati dva prethodna šampiona svijeta.

U grupi C sa Italijom i Španijom su i Hrvatska i Irska koju predvodi italijanski stručnjak Đovani Trapatoni.

"Morate da razmišljate tako da je u fudbalu sve moguće. Ja imam samopouzdanja da vjerujem u to", rekao je Trapatoni.

Grupa C igraće se u poljskim gradovima Gdanjsku i Poznanju.

U Grupi B sastaće se trostruki šampion Njemačka i Holandija koja je bila šampion 1988. i finalista prošlog Svjetskog prvenstva. Dva tima igraće međusobno 13. juna u Harkovu.

"Uvijek smo u teškoj grupi. Ali kada prođete tešku grupu onda ste u dobrom ritmu. Mislim da bi trebali da prođemo dalje", rekao je organizator igre Holandije Vesli Snajder.

U istoj grupi takmičiće se i Danci koji su takođe bili šampioni Evrope kao i Portugal. Mečevi grupe B igraće su u ukrajinskim gradovima Harkovu i Ljvovu.

Domaćin Poljska dobila je lakše protivnike i igraće u Grupi A sa susjedima, Rusijom i Českom kao i sa šampionima iz 2004. Grčkom.

Utakmica Poljska - Grčka otvoriće prvenstvo 8. juna u Varšavi. Osim u glavnom gradu poljske mečevi će se igrati i u Vroclavu.

U Grupi D koorganizator Ukrajina igraće sa Švedskom, Engleskom i Francuskom. Mečevi Grupe D igraće se u Kijevu i Donjecku.

Prvenstvo počinje 8. juna u Varšavi a završiće se 1. jula finalom u Kijevu.

GRUPE

Grupa A: 1. Poljska 2. Grčka 3. Rusija 4. Češka

Grupa B: 1. Holandija 2. Danska 3. Njemačka 4. Portugal

Grupa C: 1. Španija 2. Italija 3. Irska 4. Hrvatska

Grupa D: 1. Ukrajina 2. Švedska 3. Francuska 4. Engleska

Predstavljena nova lopta kojom će se igrati EP

U okviru svečanosti izvlačenja sastava grupa za Evropsko prvenstvo u fudbalu predstavljena je i nova lopta kojom će se igrati mečevi tog takmičenja.

Lopta njemačkog proizvođača sportske opreme Adidas zvaće se Tango 12 i napravljena je po uzoru na čuvenu loptu Tango iz 1980-ih.

Poslije mnogo kritika na loptu Džibulani kojom je igrano Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. proizvođači su se vratili klasičnom dizajnu lopte koja je bila jedan od simbola fudbala tokom 80-ih.

"Mi uzimamo svaku kritiku ozbiljno i trudimo se da je iskoristimo kao doprinos u daljem razvoju", rekao je izvršni direktor Adidasa Herbert Hajner.

Nova lopta je do sada testirana u osam zemalja a Hajner je kazao da će se tokom mjeseca naći i u ostalim zemljama učesnicana EP.

Najviše zamjerki na Džibulani imali su golmani pa su novu loptu testirali golman Bajerna iz Minhena Manuel Nojer i čuvar mreže Čelzija Peter Čeh.

"Zamolili smo Nojera i Čeha da isprobaju loptu i oni su veoma zadovoljni", rekao je Hajner.

Preporučujemo za Vas