Antifašisti traže ostavku predsjednika Hajduka

Prethodnih dana taj gest su kritikovale legende kluba, među kojima je i Vladimir Beara, najbolji golman u istoriji fudbala na prostorima ex-YU
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 11:13h

Splitski antifašisti ocijenili su danas da je nedopustivo objavljivanje falsifikovanog kalendara splitskog Hajduka za 2012. godinu, u kojem je s dresova klupskih legenda uklonjen Hajdukov grb sa zvijezdom petokrakom.

Zbog toga su zatražili ostavku predsjednika kluba Hrvoja Maleša.

"Ako je Maleš znao ili dao saglasnost za štampanje ovog sramotnog kalendara, najmanje što može da učini je da odstupi i prepusti vođenje kluba onima koji ga istinski vole i koji se ne stide Hajdukove istorije", izjavio je predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, Josip Milat.

Dodao je da Maleš, ako nije znao za štampanje tog kalendara, ima "moralnu i zapovijednu odgovornost".

"Štampanje kalendara za 2012. u kojem se falsifikuje i na nedopustiv način ignoriše najslavniji dio istorije HNK Hajduk, posljednji je u nizu manifestacija društveno neprihvatljivog ponašanja dijela rukovodstva kluba", istakao je Milat.

Po njegovim riječima, štampanjem takvog kalendara uvrijeđene su generacije igrača i navijača Hajduka.

"Hajduk je odbio da služi italijanskim fašistima u njihovoj fudbalskoj ligi, jedini je sportski klub u svijetu koji je bio u antihitlerovskoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, jedini je klub koji je za to dobio domaća i međunarodna priznanja, na primjer od De Gola. Odbio je i da bude klub JNA, nikad nije izdao, već je proslavio Split", zaključio je Milat, koji je podržao je odluku Nadzornog odbora Hajduka da se sporni kalendar povuče iz upotrebe.

Predsjednik Zajednice antifašističkih udruga Splitsko-dalmatinske županije, Krešimir Sršen, istakao je kako je "antifašistički Split iznjedrio Hajduk".

"Split je u Drugom svjetskom ratu bio najantifašističkiji grad u svijetu, od 44.000 stanovnika njih 33.000 bilo je na antifašističkoj strani", rekao je Sršen.

Hajduk je prije nekoliko dana u prodaju pustio kalendar s retuširanim fotografijama klupskih legendi kroz istoriju, na kojima je zbog crvene zvijezde na dresovima uklonjen klupski grb s fotografija.

Pošto je taj potez izazvao zgražavanje i podsmijeh u velikom dijelu javnosti, Nadzorni odbor Hajduka na telefonskoj sjednici odlučio je da se povuče kalendar sa falsifikovanim podacima.

Prethodnih dana taj gest su kritikovale legende kluba, među kojima je i Vladimir Beara, najbolji golman u istoriji fudbala na prostorima ex-YU.

Bonus video: