Lipi: Konteov Juventus je kao moj

"Dovođenje Pirla bilo je ključno. U pitanju je igrač kojeg respektuju i saigrači i protivnički fudbaleri. On je referentna tačka na sredini terena oko koje se sve odvija", rekao je Lipi
89 pregleda 0 komentar(a)
Lipi, Foto: Savo Prelević
Lipi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2011. 08:58h

Miris Skudeta osjeća se u Torinu, iako nije ni polovina sezone. Juventus drma u Seriji A, nakon 12 kola je jedini tim koji nije doživio poraz, dobio je tri od četiri derbija (Milan, Juventus, Lacio), pa se zasluženo nalazi na čelu tabele.

Može li “stara dama” da ide do kraja - pitanje je koje je “Gazeta delo sport” postavila Marćelu Lipiju, legendarnom treneru Juventusa iz najslavnijih dana.

"Gledao sam utakmicu u Napulju (3:3), bila je vrlo zabavna. Juventus u nastavku shvatio da ima šansu ako krene odlučnije ka napadu, iskoristio je fizički pad Napolija zbog utakmica Lige šampiona i pokazao šampionsku reakciju. Nije to drugo poluvrijeme garancija da će osvojiti prvenstvo, ali jeste da će ići do kraja".

Šta je preporodilo Juventus?

"Kao prvo, dobijena utakmica na tržištu. Napravljeno je nekoliko pravih transfera. Kao drugo, oporavak Bufona, kao treće, eksplozija Markizija. Nije samo to, ima još puno detalja. Recimo vještina trenera, koja je pomogla timu da pronađe samopouzdanje. Prednost za Juventus u domaćem šampionatu je i to što nema evropskih utakmica".

Krenimo redom - tržište?

"Dovođenje Pirla bilo je ključno. U pitanju je igrač kojeg respektuju i saigrači i protivnički fudbaleri. On je referentna tačka na sredini terena oko koje se sve odvija. Pomaže i odbrani i napadu".

Koja je druga kupovina bila ključna?

"Ja bih rekao - Vidal. On je za mene veliko iznenađenje. Puno trči, kao mašina. Sa njim u timu Juventus je dobio izbalansiranu sredinu terena".

Idemo dalje - Bufon?

"Vratio se. On je jedan od igrača za kojim žalim što ga nisam imao protiv Slovačke na Svjetskom prvenstvu. Da jesam, mislim da bi bilo drugačije".

Markizio?

"Postaje pravi šampion, već igra na nivou najboljih veznih fudbalera u Evropi. Kada sam ga prvi put pozvao za reprezentaciju, zamišljao sam ga kao Lampada i Džerarda u timu Engleske - igrača koji stoji iza i postiže golove".

Ostali?

"Ne zaboravimo Kjelinija, koji se vratio na poziciju lijevog beka nakon što je četiri godine bio centralni defanzivac. Takođe, dopada mi se karakter Pepea, kome je prirodna pozicija napadač, ali igra na raznim pozicijama. Tu su i svi drugi igrači koji daju svoj doprinos, što je signal da je grupa ujednačena".

Koliko je dolazak Kontea bio presudan?

"On je pametan, pronicljiv i kompetentan. Bio je to i kada sam ga trenirao. Tada sam i preko njega davao uputstva timu. Konte nije samo dobar psiholog, fantastično poznaje fudbalske module i odlučan je da pobijedi. Vjerujem da će jednog dana biti kao Anćeloti, Murinjo ili Kapelo".

Je li moguće poređenje Lipija i Kontea?

"Moguće je, naravno, kao što je moguće poređenje njegovog i mog Juventusa. Niko Juventus nije pobijedio neko vrijeme, to je ta čvrstina. Podsjeća me i na Inter od prije dvije godine".

Koliko je značajna izgradnja novog stadiona?

"Mnogo značajnija nego što mnogi misle. Rekao bih da je to neka injekcija ponosa. Juventus je veliki klub, najveći, a sada je i jedini u Italiji koji je vlasnik stadiona. Kada igrači istrče pred 40 hiljada navijača na onakvom stadionu, shvataju šta zaista jesu".

Bonus video: