STIŽE POMOĆ SUDIJAMA

Blater: U toku posljednja faza testiranja tehnologije za gol liniju

"Imamo tehnologiju na gol liniji, ali ne više od toga. Osim nje, neće biti nikakve tehnologije na terenu", kazao je Blater.
0 komentar(a)
Blater, Foto: REUTERS
Blater, Foto: REUTERS
Ažurirano: 24.11.2011. 15:20h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je danas da je u toku posljednja faza testiranja potencijalnih rješenja za tehnologiju koja će pomoći sudijama da vide da li je lopta u toku igre prešla gol liniju.

"U posljednjoj fazi smo testiranja potencijalnih rješenja. “Sokolovo oko” je jedan od sistema koji se testira, ali izazovi koje je postavio fudbal mogu se pokazati znatno težim nego što je to u drugim sportovima", rekao je Blater američkim medijima.

On je istakao da se nada da će od ponuđenih rešenja bar jedno odgovarati očekivanju čelnih ljudi FIFA.

"Fudbal ima četiri dimenzije. Mi smo zaista u visokoj matematici i nije lako, ali sam siguran da ćemo naći bar jedan ili dva sistema koji će odgovoriti na naša očekivanja", kazao je Blater.

Blater je rekao da nova tehnologija mora ispuniti tri osnovna uslova da bi bila uzeta u razmatranje.

"Prvo je odgovornost i preciznost sistema. Drugo, moramo odmah dobiti informaciju da li je gol ili nije. Treće, sistem ne sme biti suviše komplikovan. Siguran sam da ćemo naći rješenje. Ako postoji samo jedno mi ćemo ga prihvatiti", istakao je predsjednik FIFA.

Blater je isključio mogućnost da se sistem koristi tokom utakmice na drugim stvarima osim "da li je gol ili nije".

"Imamo tehnologiju na gol liniji, ali ne više od toga. Osim nje, neće biti nikakve tehnologije na terenu", zaključio je Blater.

Slični sistemi trenutno se koriste u kriketu, tenisu, ragbiju i bejzbolu.