Tuga i ponos Fatosa Bećiraja

"Izgubili smo ubjedljivo i definitivno da to nije bila dobra noć za nas, golovi na kraju samo su malo popravili utisak", kaže Bećiraj za “Vijesti”.
0 komentar(a)
beco_2, Foto: REUTERS
beco_2, Foto: REUTERS
Ažurirano: 24.11.2011. 11:28h

Fatos Bećiraj je postigao gol protiv Reala na “Santjago Bernabeu”, hramu fudbala, domu najvećeg svjetskog kluba, što i mnogo slavnijim fudbalerima nije pošlo za rukom.

Ipak, osjećanja crnogorskog reprezentativca nakon povratka iz Madrida bila su pomiješana - Dinamo je pretrpio pravu havariju (6:2), a prvi gol zagrebačkog tima u Ligi šampiona ove sezone stigao je samo kao utjeha...

"Više sam tužan nego što sam srećan. Izgubili smo ubjedljivo i definitivno da to nije bila dobra noć za nas, golovi na kraju samo su malo popravili utisak", kaže Bećiraj za “Vijesti”.

No, bez obzira na rezultatski brodolom, 22. novembar 2011. Fatos Bećiraj će pamtiti dok je živ. Nije mala stvar dati gol Realu na njegovom terenu, pa makar “kraljevski klub” slavio i sa 10:1, a Kristijano Ronaldo i Kasiljas sjedjeli na klupi, tik pored Murinja...

"Meni lično taj gol će značiti puno. Velika je stvar dati gol najvećem klubu na svijetu na jednom od najvećih i najslavnijih stadiona. Ako ništa drugo, značajan mi je i zbog toga što je to prvi za Dinamo u Ligi šampiona ove sezone, te prvi koji je ove sezone primio Real u Evropi", aže Bećiraj, koji je pogodio sjajnim udarcem glavom u 81. minutu.

Hrvatski mediji opisali su duel u Madridu kao trku “fudbalske Formule 1 i gradskog autića koji je negdje pogrešno skrenuo”.

I Bećiraj se slaže da Real nije ekipa sa kojom Dinamo može da se poredi, ali ističe i loš pristup utakmici.

"Neću da kažem da smo previše respektovali Real, jer takav klub i takvi fudbaleri zaslužuju da ih respektujete, ali mi se čini da smo ušli u utakmicu se prevelikim strahom, suviše impresionirani. Real je iz prva tri napada postigao tri gola, i kako da igrate poslije toga? Ipak, u drugom poluvremenu smo stajali taktički bolje na terenu i drago mi je što smo sa dva gola makar malo popravili utisak".

Razlika je, ipak, bila prevelika.

"U čemu je razlika? U tome što Real kupi najboljeg fudbalera koji se pojavi u Njemačkoj, pa zatim kupi najboljeg fudbalera koji se pojavi u Argentini. Mi, sa druge strane, moramo puno da radimo i da izvučemo maksimum kako bismo iz Dinama krenuli dalje. Eto u tome je razlika, ne samo Reala i Dinama, već i Reala i većine drugih klubova na svijetu.

Iako je Ronaldo sjedio na klupi, Bećiraj je igrao protiv fudbalera koji su evropski top, u svakom pogledu...

"Svi igrači Reala su brzi, fantastični tehničari, navikli na ovakav ritam i jake utakmice koje igraju svakog dana. Takođe, Real trenutno igra u najboljoj formi u posljednjih četiri ili pet godina, u španskoj ligi ima tri boda više od Barselone, šta smo trebali mi da očekujemo", pita se Bećiraj, koga je od igrača Reala najviše impresionirao Benzema.

Dakle, šestica u Madridu nije poniženje, posebno ne još kada se Realu da gol.

"Treba da budemo zadovoljni što smo uopšte dobili priliku da igramo na ovakvom nivou, posebno protiv najvećeg svjetskog kluba na njegovom terenu. Sada nam ostaje da se potrudimo da osvojimo prvenstvo Hrvatske i da opet dobijemo ovakvu šansu, jer siguran sam da bismo nakon dvije godine iskustva bolje prolazili u ovakvim mečevima", zaključuje Bećiraj.

Rrvački zahvat

Hrvatski mediji ismijavaju fotografiju trenera Dinama Krunoslava Jurčića i jednog od najboljih trenera današnjice Žozea Murinja, nastalu prije početka meča. Dok “Jutarnji list” piše da je to bio “rvački zahvat” od kojeg Portugalac nije mogao da se brani, Index.hr piše: “Dok je svojim igračima zapovijedao da ne razmišljaju s kim će od Realovih igrača zamijeniti dres, u isto vrijeme je s dječačkim žarom priželjkivao veliki intimni trenutak. Vjerovatno je ova fotografija jedina dobra stvar po kojoj će pamtiti veče kada je nogom kročio na Santjago Bernabeu”.

Bonus video: