Za vlasnikom Portsmuta izdata potjernica zbog mahinacija

Litvansko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Rusa Vladimira Antonova, vlasnika engleskog fudbalskog kluba Portsmut, zbog umiješanosti u finansijske mahinacije u dvije baltičke banke
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 16:36h

Litvansko tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Rusa Vladimira Antonova, vlasnika engleskog fudbalskog kluba Portsmut, zbog umiješanosti u finansijske mahinacije u dvije baltičke banke, saopštilo je danas tužilaštvo u Vilnjusu.

Antonov i njegov litvanski partner Raimundas Baranauskas su glavni osumnjičeni u istrazi o prevari i pranju novca koji mogu da dovedu do propasti dvije baltičke banke.

Ruski biznismen je vlasnik 60 procenata litvanske Snoras banke koja je nacionalizovana prošle nedjelje pošto je otkriveno da nedostaju ogromna finansijska sredstva.

I letonska Latvijas krajbanka, čije dvije trećine kontroliše Snoras, takođe je pod privremenom upravom državnih organa zbog velikog odliva kapitala u prethodnih nekoliko dana.

Baranauskas, koji poput Antonova ne živi u Litvaniji, posjeduje četvrtinu kapitala u Snoras banci.

Litvanski olimpijski komitet saopštio je da postoji mogućnost da sportisti iz te zemlje ne otputuju na Olimpijske igre u London jer su sredstva za ta putovanja bila u Snoras banci.

Prema izveštaja finansijskih vlasti dvije baltičke zemlje, banke imaju malo šanse da nastave poslovanje poslije velikog odliva sredstava, a prema zakonu povjerioci mogu očekivati da im država nadoknadi svega 10 odsto izgubljenog novca.

Bonus video: