Konačno - Ibra protiv Barselone

"Toliko sam želio da igram prvi meč da sam bio strašno razočaran kada sam shvatio da ga propuštam", izjavio je 30-godišnji Šveđanin
0 komentar(a)
Mesi, Foto: Beta/AP
Mesi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.11.2011. 09:33h

Godinu i po nakon što je završio neuspješnu avanturu u Barseloni, a šest mjeseci nakon što je izjavio da Gvardiola nema “onu stvar” da vodi tako veliki klub, Zlatan Ibrahmović će večeras na San Siru pogledati u oči svog nekadašnjeg trenera i saigrače – evropski klasik između Milana i Barselone obilježiće mečeve petog kola Lige šampiona, ali i grupne faze uopšte.

Ibrahimović, koji je zbog povrede propustio prvi meč Barselone i Milana ove sezone (2:2 na “Nou kampu”) imaće konačno šansu da pokaže da je makar u rangu sa nekadašnjim klupskim drugovima Mesijem, Ćavijem i Inijestom, igračima koje je jednom prilikom nazvao “običnim poslušnicima” i “školarcima”, zato što su bez pogovora izvršavali svaki Gvardiolin zadatak.

"Toliko sam želio da igram prvi meč da sam bio strašno razočaran kada sam shvatio da ga propuštam", izjavio je 30-godišnji Šveđanin, koji večerašnju utakmicu doživljava “kao svaku drugu”.

"Kada igrate protiv bivšeg kluba, normalno je da postoje neke emocije, ali na kraju dana – biće to kao i svaki drugi meč”.

Nije se Ibrahimović u najavi utakmice služio riječima koje je koristio krajem prošle godine pišući autobiografiju, već je o svom nekadašnjem timu govorio samo u superlativima.

"Za mene nema dileme, Barselona je najbolji tim na svijetu. Čak i kada sam otišao iz Katalonije, znao sam da napuštam najbolji tim na svijetu. Večerašnja utakmica nije samo pitanje prestiža, odlučivaće se o prvom mjestu u grupi, a to uoči osmine finala može da bude izuzetno značajno.

I dok italijanski mediji preporučuju Ibrahimovićevu autobiografsku knjigu kao najbolju najavu večerašnjeg spektakla, ostali fudbaleri Milana razmišljaju kako da zaustave Lea Mesija.

"Kada igrate protiv fudbalera kao što su Mesi i Kristijano Ronaldo, treba vam molitva da biste ih zaustavili", iskren je defanzivac Milaneza Tijago Silva, stijelac izjednačujućeg gola u posljednjim sekundama prvog meča dva tima.

Trener Masimijano Alegri sprema taktiku za Barselonu, ali neće se služiti molitvama.

"Kao prvo, san je kada igrate protiv Barselone na San Siru. Čeka nas protivnik koji ima fantastično vješte fudbalere i moramo da budemo balansirani ukoliko želimo da ispratimo njihov ritam", istakao je Alegri.

Nakon što je Milan remizirao u Minsku protiv BATE Borisova, Barseloni je za prvo mjesto u grupi dovoljan i bod.

"Ne smijemo da se zadovoljimo remijem. I ne samo to – pravi sportisti nikad ne treba da izgube apetit za titule. Glad za pobjedama i peharima mora da ostane netaknuta, to je naša ideja vodilja", kazao je vezista Barselone Ćavi.

Injesta ne igra zbog povrede, a Dani Alveš zbog žutih kartona.

Ohrabrenje za Gvardiolu je povratak Pedra, koji će odigrati prvi meč u novembru nakon što je sanirao povredu članka.

U preposljednjem kolu prije nokaut faze u mnogim grupama stvari bi mogle da budu poznate nakon večerašnjih mečeva.

Valensija mora da pobijedi Genk na “Mestalji” i da se nada da Leverkuzen neće šokirati Čelzi kako bi uoči posljednjeg kola zauzela makar drugo mjesto u grupi.

Borusija Dortmund nije baš odabrala pogodan teren za ispravku svega onoga što je propustila u minula četiri kola (gostuje Arsenalu u Londonu), dok će se drugi nekadašnji evropski šampion, Porto, najvjerovatije pozdraviti sa osminom finala ako izgubi od Šahtjora u Donjecku.

APOEL iz Nikozije, najveća senzacija dosadašnjeg takmičenja Lige šampiona, ima u Sankt Peterburgu protiv Zenita prvu meč loptu da se plasira u drugu fazu.

GRUPA E

Bajer – Čelzi 20.45

Valensija – Genk 20.45

GRUPA F

Marsej – Olimpijakos 20.45

Arsenal - Borusija D. 20.45

GRUPA G

Zenit – APOEL 18.00

Šahtjor – Porto 20.45

GRUPA H

Milan – Barselona 20.45

BATE – Plzenj 20.45

Bonus video: