Miročević: Bilo je grešaka, promjena selektora je jedna od njih

"I ovim uspjehom sam prezadovoljan. No, iako je teško praviti poređenja, znamo i gdje je bila reprezentacija prije godinu" kazao je Ante Miročević
151 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora - Češka, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Češka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2011. 09:58h

Crnogorska reprezentacija prokockala je šansu da ode na veliko takmičenje, “sokoli” su u baražu oba puta poraženi od Češke iako su u revanšu u Podgorici odigrali veoma dobru utakmicu, stvorili nekoliko šansi. A da je naša selekcija uspjela da načne mrežu neustrašivog Čeha u fenomenalnom ambijentu pod Goricom možda bi se sada pričalo i o velikom podvigu.

Prvi, prilično jeftin poraz od 2:0 u Pragu bio je, međutim, poguban i Crna Gora je propustila veliku šansu.

"Pomalo smo nezahvalni, za kratko vrijeme smo stigli do baraža. Pratim reprezentaciju, a sve što je urađeno do baraža zaista je veliki uspjeh. Lako je biti pametan poslije svega, ali ima dosta zamjerki druge vrste u odnosu na sve što se dešavalo. Crna Gora i Fudbalski savez mogu, međutim, da budu zadovoljni učešćem u baražu, ambijent iz Podgorice i Praga potvrđuju da je tako. I ovim uspjehom sam prezadovoljan. No, iako je teško praviti poređenja, znamo i gdje je bila reprezentacija prije godinu. No, velika je razlika između klupskog i reprezentativnog fudbala. Reprezentacija ima manje mečeva i mora da postoji kontinuitet" ističe Ante-Tonko Miročević, legenda Budućnosti i crnogorskog fudbala.

Ako se napravi kratak osvrt, nije teško prisjetiti se da je Crna Gora u prvom dijelu kvalifikacija pravila sjajne rezultate uz čvrstu i odgovornu igru. A gostovanje i prvi poraz u Velsu početkom septembra označili su i zaokret u koncepciji...

"Neću da ulazim u srž problema, to mora Savez da rješava. Bili smo jedna od rijetkih reprezentacija koja je imala gotovo stoprocentan učinak, osvojila deset od mogućih 12 bodova u prva četiri meča. A u posljednjim mečevima gol-razlika je veoma nepovoljna. No, tada smo imali iskusnog selektora, a u finišu kvalifikacionog ciklusa i u baražu ljude koji nijesu imali iskustva. Ne možemo ni da se vadimo na lošu sreću. Ispali smo pomalo naivni, reprezentacija Češke ima kontinuitet kada je igra u pitanju. Izvukli smo teškog protivnika za naš način igre" dodao je Miročević.

Da li je napravljena greška što je Kranjčar smijenjen nakon poraza u Velsu, prvog u kvalifikacijama?

"Neću da ulazim “zašto i kako”, ali to je jedna od grešaka. Jer, napraviti takav rezultat... U prvim kvalifikacijama Filipović je sve pripremio, pravio ekipu, možda je trebalo dati šansu i njemu da nastavi posao. Falio je iskusan selektor, da bude tu do kraja" zaključio je Miročević.

Vujović: Podlegli euforiji

A Dragan Vujović, takođe bivši crnogorski as, smatra da je naša selekcija podlegla euforiji. On je naglasio da je prolaz u baraž ogroman uspjeh, ali i da je u mečevima sa Češkom pristup bio pogrešan.

"Kada smo izvukli Češku, imao sam nadu da možemo na Evropsko prvenstvo. Ali kada sam čuo "eksplozivne" najave, euforične riječi sa svih strana, od selektora, ljudi iz Saveza, bilo mi je jasno da neće sve ići kako treba. Takvi smo mi, odmah mislimo da smo bolji od Češke, Engleske, Portugala... Bio je potreban veći oprez, više realnosti - rekao je Vujović gostujući na jučerašnjem jutarnjem programu na Televiziji Vijesti.

On smatra da je u baražu presudilo iskustvo, te kolektivniji duh protivnika.

"Česi nisu pokazali ništa više od naše reprezentacije, ali su ozbiljniji tim, iskusniji. To je presudilo"

Analizirajući oba meča baraža, bivši as Budućnosti, jedan od najdarovitijih crnogorskih fudbalera svih vremena, uz koga su rasli Savićević i Mijatović, smatra da je za prolaz nedovoljno sjajno drugo poluvrijeme u revanšu.

"Malo je, nažalost, jedno poluvrijeme za velike stvari" naglasio je Vujović.

Vujović je, takođe, istakao da je velika greška bila smjena Zlatka Kranjčara dva kola prije kraja kvalifikacija, i da je to jedan od razloga zbog kojih Crna Gora nije uspjela u baražu.

"To je bila loša odluka, nije normalno da se selektor smjenjuje dva kola prije kraja. I to selektor koji ima odlične rezultate. Ali, očigledno da "mali Napoleon" može sve" rekao je Vujović, jasno aludirajući na Dejana Savićevića.

Vujović je naglasio da crnogorska selekcija ima perspektivu, barem u naredna dva takmičarska ciklusa, ali da će tek tada na vidjelo izaći problemi, nedostatak pravih igrača.

"Ne vidim novog Vučinića, ne vidim novog Jovetića. Nažalost, realnost je takva" rekao je Vujović.

Vujović predlaže i da čelnici Saveza pokušaju da angažuju nekog igrača sa strane, iako je, zbog pravila Fife, to sada veoma teško uraditi.

Bonus video: