Česi: Snašli smo se u bučnoj atmosferi

"Bilo bi previše za Crnu Goru da se vratila nakon prve utakmice u Pragu, jer je Češka tada igrala nevjerovatno", rekao je Vratislav Lokvenc, bivši reprezentativac Češke
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 15:33h

Češka je u Podgoricu stigla da ne primi gol, nije oduševila nikog, ali je tamošnja javnost sve prihvatila sada kada je cilj ispunjen.

"Znali smo šta nas čeka, bučna atmosfera i protivnik koji će da pokuša da se vrati u igru. Međutim, prvi meč je presudio, zasluženo smo se plasirali na Evropsko prvenstvo. Bilo bi previše za Crnu Goru da se vratila nakon prve utakmice u Pragu, jer je Češka tada igrala nevjerovatno", rekao je Vratislav Lokvenc, bivši reprezentativac Češke.

Ako je iko iznenadio Crnu Goru u dva meča baraža onda je to Petr Jiraček, 25-godišnji vezista Plzenja.

"Bio je nevjerovatan. U Pragu je pravio razliku, u Podgorici igrao u oba pravca bez greške. Uz to, i postigao je gol kada Češkoj baš i nije bilo svejedno u revanšu", jasan je Lokvenc.

Jiraček je možda bio iznenađenje, ali to sigurno ne može da se kaže i za Petra Čeha, golmana Čelzija koji je je imao presudnu ulogu u dvomeču.

"Konačno smo riješili i ovaj baraž", rekao je Čeh.

Kod šanse Dejana Damjanovića je odbranio zicer, a potom džentlmenski priznao da je dodirnuo loptu, iako to nije vidio gotovo niko na stadionu.

"Uradio sam to nekoliko puta u karijeri, ali nikada u tako važnoj utakmici. Možda to ne bi uradio svako, ali treba pomoći i sudijama, znam koliko je teško donositi odluke. Imamo i mi igrači ulogu na terenu".

Milan Baroš je bo rezerva u oba meča zbog problema sa povredom, a selektor Mihal Bilek je na konferenciji za medije nakon meča u Podgorici rekao da i dalje računa na njega.

"Baroš se nije osjećao dobro, zato nije igrao. On za mene ostaje napadač broj jedan", rekao je Bilek.

Napadač Galatasaraja je sijao od sreće što će dobiti šansu da igra na Euru.

"Hvala momcima, uradili su sjajan posao. Drago mi je što sam bio dio tima, vjerujem da sam pomogao mnogo van terena. Uradili smo veliku stvar, zaslužili smo da igramo na Evropskom prvenstvu", istakao je Baroš.

Činilo im se da su na Vembliju ili Nou Kampu

Češki mediji su danas pisali kako su imali priliku i da osjete pravu atmosferu na stadionu pod Goricom, ali i da je ona povremeno bila "jako naporna" za slušanje.

"Uz prve note crnogorske himne krenula je i koreografija, dominirale su crvena i žuta boja. Pjesma, pomalo naporna za slušanje, donekle je publici hladnoću na stadionu učinila podnošljivijom", naveo je novinar "isporta".

Osvrnuo se i da ga je podgorički taksista upozorio da Češku čeka pakao.

"Rekao mi je da takve atmosfere nema nigdje i nekoliko puta ponovio "vjerujte mi, vjerujte mi". Mada, znali smo i da Crnogorci pomalo znaju da pretjeraju, da im skromnost nije baš jača strana. Ali, ispostavilo se da ovoga puta nije pretjerao. Stara tribina stadiona pod Goricom zbog fanatizma navijača činila mi se kao Vembli, Nou Kamp ili Alijanc arena. Takvo iskustvo možete ponijeti samo iz zemalja bivše Jugoslavije ili Turske. Kada Mirko Vučinić dobije loptu na protivničkoj polovini, Crnogorci skaču kao jedan, a neodoljiv huk se širi. Crnogorski navijači opravdali su pakao ", napisao je "Isport".

Galerija

Bonus video: