Sve je moglo da bude drugačije

“Obriši s lica suzu plavu, Crna Goro ljubavi”, horski je pjevao stadion. San je završen, mada buđenje neće biti toliko tmurno. Ostaće sjećanje na jednu veliku šansu...
0 komentar(a)
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2011. 23:58h

Kako se stvari u fudbalu ponekad okrenu naopačke. Daš i posljednju kap znoja, odigraš možda i najbolje poluvrijeme do sada, bez četiri standardna prvotimca pružiš partiju do krajnjih limita, defanzivnim Česima stvoriš čak tri čista zicera u samo 20 minuta, i povrh svega - izgubiš. I to iz prvog i jedinog pravnog šuta protivnika za 90 minuta.

Crna Gora nije uspjela da nadoknadi veliki zaostatak iz Češke iz prve utakmice, ali baraž nije izgubljen zbog Damjanovićevog šuta u prečku, niti zbog Vučinićevog udarca glavom preko gola, niti zbog dvije sjajne odbrane Petra Čeha. Nije, naravno, ni zbog sinoćnjeg gola Jiračeka, kojim su Česi potvrdili prolaz devet minuta prije kraja.

U Pragu je odlučeno

Baraž je izgubljen prije pet dana u Pragu, kada je Crna Gora mogla i morala da iskoristi veliku šansu koja joj se ukazala. Pogrešan pristup utakmici, pogrešne najave, pogrešna igra i još mnogo toga pogrešnog postavili su pred Crnom Gorom vrh visine Monblana koji je trebao da se preskoči.

I jasno, Vučinić i društvo nisu uspjeli, iako su veći dio nastavka držali protivnika pod baražnom vatrom, odigrali u stilu velikih ekipa, nisu dozvolili Česima da gotovo 20 minuta iznesu loptu iz svog šesnaesterca.

Zato je i ostala šteta. Doći će i naredne kvalifikacije, a mi ćemo i još žaliti za ovom prilikom. Ne zbog ispadanja iz baraža, koji je došao kao krune jedne veličanstvene kvalifikacione priče, već zbog eliminacije od ekipe koja prolazi dalje sa ukupnim rezultatom 3:0, iako je za 180 minuta stvroila manje prilika od nas. Žalićemo, jer je mnogo toga u hladnom Pragu prije pet dana moglo da bude drugačije.

Četiri napadača

Crna Gora je u (ne)moguću misiju opet krenula bez povrijeđenog Baše, bez suspendovanog Pekovića za kojeg u Savezu nisu ni znali da mu se broji peti žuti karton, ali i bez Simona Vukčevića koji je sa slomljenim nosom ostao na klupi.

Branko Brnović je, slično kao i u Pragu, izveo postavu sa čak četiri napadača u zapisniku, od kojih su dvojica bili postavljeni u veznom redu. Ali, igrati sa trojicom ili četvoricom špiceva - ne znači i igrati ofanzivno. Zgusnuti Česi, sa jednim pravim napadačem (Pekhartom, a ne Barošem), imali su u pojedinim momentima čak i tri fudbalera viška u veznom redu i bez problema su kontrolisali sitaciju. Duge lopte koje su išle na Vučinića i Damjanovića bile su preteške pored stamenih Hubnika i Sivoka, a jedina opipljiva situacija stigla je u 40. minutu, Damjanović pucao pored gola.

Ako formacijski ofanzivna Crna Gora nije mogla da zaprijeti u napadu, onda je na drugi dio posla odrađen bez greške. Odbrana je predvođena Savićem i Džudovićem držala stvari pod kontrolom, pa je uprokos svemu šansa ostala...

“Do or die”, poručio je Brnović svojim fudbalerima na poluvremenu, a pjesma na stadionu nije stajala.

Baražna vatra

Vučinić se preselio desno, a Crna Gora kao u transu odigrala prvih 20 minuta nastavka. Kada je Damjanović u 51. minutu nakon kombinacije Bećiraja i Vučinića i fenomenalnog pasa kapitena pogodio prečku sa desetak metara, mislilo se da se takva šansa više neće ukazati. Ali, ukazala se, samo četiri minuta kasnije. Džudović je nakon kornera vratio loptu u peterac, pravo na glavu Vučinića, činilo se da je ovoga puta nemoćan i sjajni Petr Čeh, ali je lopta otišla preko gola. Za samo četiri minuta sav silni minus iz Praga mogao je da bude anuliran!

Ni tu, međutim, nije bio kraj. Ušao je Delibašić, potom i Simon Vukčević, a Vučinić fenomenalnm fintom obalio Plašila na travu i dva puta pucao u golmana Čelzija!

Vrijeme je curilo, Đalović je bio posljednja karta, ali je niotkuda stigao gol na drugoj strani. Sjajni Jiraček se iznenada okrenuo ka golu, provukao loptu kroz noge sinoć fenomenalnom Saviću, a onda pogodio mrežu za veliko slavlje čeških navijača na Istoku. Baraž je tako bio definitivno riješen, iako se ispostavilo da je odlučen puno ranije...

“Obriši s lica suzu plavu, Crna Goro ljubavi”, horski je pjevao stadion do kraja meča.

San je završen, mada buđenje neće biti toliko tmurno. Ipak, ostaće sjećanje na jednu veliku šansu...

Crna Gora - Češka 0:1

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 10.100. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Strijelac: Jiraček u 81. minutu. Žuti kartoni: Pavićević, Savić, Drinčić, Vučinić, Damjanović (Crna Gora), Sivok, Baroš (Češka).

Crna Gora: Božović -, Pavićević 6, Savić 7, Džudović 7, Božović 6,5 (Đalović), Drinčić 6, Zverotić 6,5, Bećiraj 6 (Delibašić), Damjanović 7 (Vukčević), Jovetić 6, Vučinić 7.

Češka: Čeh 7,5, Gebre Selasije 6,5, Sivok 7, Hubnik 7, Kadlec 7, Rezek 6 (Pospeh), Plašil 6,5, Jiraček 7,5, Pilarž 6 (Kolar), Rosicki 6,5, Pekhart 6,5 (Baroš).

Bonus video: