Strah u Lisabonu, Srna upozorava na Hidinka

„Preživjeli su zahvaljujući busenu, sada mogu da budu jako opasni”, napisao je portugalski list „Rekord”
74 pregleda 0 komentar(a)
Bosanci, Foto: BETA/AP
Bosanci, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 14.11.2011. 20:13h

Hrvatska i Republika Irska su završile posao već u prvim utakmicama, pa je okršaj Portugala i Bosne i Hercegovine u Lisabonu okarakterisan kao utakmica svih utakmica.

Portugalci su u petak u Zenici odigrali 0:0, ali je to rezultat koji i Bosancima daje veliku šansu da prvi put zaigraju na Evropskom prvenstvu.

„Preživjeli su zahvaljujući busenu, sada mogu da budu jako opasni”, napisao je portugalski list „Rekord”.

Kako god, selektor „zmajeva” Safet Sušić ne prihvata da je njegov tim bio u prednosti zbog lošeg terena u prvom meču i ističe da će na „La Lušu” da se vidi kakav fudbal BiH može da igra...

"Nama je svakako veliki hedikep bio loš teren u Zenici. I mi nismo mogli da razvijemo igru kako treba. Vidjeće Portugalci koliko i nama znači dobar teren. Ja sam prvi bio protiv onakvog terena na Bilinom polju", rekao je Sušić.

Ostao je zagonetan na pitanje kolike su šanse njegove reprezentacije da ode u Ukrajinu i Poljsku.

"Pokazali smo i ranije da možemo da igramo sa najvećima. Sjetite se Pariza i utakmice sa Francuskom", kazao je popularni Pape.

Portugalci, sa druge strane, osjećaju pritisak - javnost ne želi ni da čuje za moguću eliminaciju.

"Ovo je utakmica odluke, u igri je plasman na Euro. Imamo dobar rezultat iz prve utakmice, ali nam ne daje veliku prednost. Međutim, ako budemo igrali zrelo i kao u nekim mečevima u kvalifikacijama, problema ne može da bude", uvjeren je selektor Portugala Paulo Bento.

Tri gola Hrvatske u Istanbulu ugasila su svaku neizvjesnost pred revanš sa Turskom u Zagrebu. Ipak, kapiten „vatrenih” Darijo Srna poziva na oprez zbog starog vuka na klupi protivnika - Gusa Hidinka.

"Imaju oni velikog frajera na klupi, koji je prošao puno ovakvih utakmica. Priče o lošoj atmosferi u timu, kako dolaze na izlet u Zagreb, to nas ne opterećuje", istakao je Srna.

Hidink vjerovatno posljednji put vodi Tursku. Teško da će da ostane na klupi sve i da režira čudo u Maksimiru. A koliko težak posao čeka Turke govori i to da u revanšu ne igraju Arda Turan, Emre Belozoglu, Sabri i Hakan Balta.

"Daćemo sve od sebe, možda nam se i posreći. U Istanbulu su nas iznenadili, dali su nam gol nakon dva minuta, a mi smo jako glupo odigrali sam start utakmice", rekao je Holanđanin.

Republika Irska je riješila sve - pobjeda od 4:0 u Talinu je pozivnica za navijače da na stadionu u Dablinu proslave plasman na Euro.

"Imamo obavezu prema navijačima da odigramo kao u prvoj utakmici. Sada je, istina, cilj potpuno drugi, ali treba da budemo oprezni, jer nam dolazi ekipa čiji je ponos povrijeđen prije nekoliko dana", rekao je selektor Irske Đovani Trapatoni.

Bonus video: