Bilek: Ovakva prilika se ne propušta

Jedan naš gol značio bi da protivnik mora da postigne četiri, što je izuzetno teško, kaže Mihal Bilek
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 19:20h

Pobjeda nad Crnom Gorom u prvom meču baraža opet je vratila vjeru u češki fudbal. Novine, portali i televizije u Pragu gotovo da slave odlazak na Evropsko prvenstvo, iako selektor Mihal Bilek i njegovi fudbaleri upozoravaju da je ostao da se odigra i revanš.

A prvi put u ukupno petoj utakmici baraža (2001. dvomeč sa Belgijom, 2005. s Norveškom) Česi su u jednoj utakmici doigravanja postigli dva gola na utakmici. Bilek je, jasno, prezadovoljan:

- Vjerujem da će taj drugi gol koji smo postigli biti od presudnog značaja - kazao je češki selektor.

Da li mislite da vas je pobjeda od 2:0 već preselila na Evropsko prvenstvo?

- Rezultat od 2:0 je vrlo povoljan za nas, ali ostao nam je revanš u Podgorici. Čekaće nas teška utakmica, makar onoliko teška koliko je bila u Pragu. Dobro ćemo se pripremiti, jer odigrali smo samo jedno poluvrijeme.

Jedan gol bi vam osigurao cilj?

- Upravo tako. To bi značilo da protivnik mora da postigne četiri, što je izuzetno teško.

Igrali ste kratkim i brzim pasovima. Je li to bila taktika za Crnu Goru?

- Znali smo da protivnik ima visoke igrače. Ako smo željeli uspjeh, morali smo da spustimo loptu na zemlju i da brzo kombinujemo.

Zašto Milan Baroš nije igrao od početka? I kako Vam se dopala igra njegove zamjene Tomaša Pekharta?

- Poznato je da je Milan Baroš imao pauzu zbog povrede mišića. Nakon dva sastanka koja smo imali, odlučili smo da ipak ostane na klupi. Pekhart se borio, imao je puno lopti i bile su to dobre performanse.

Šta je bilo ključno za pobjedu?

- Mislim to što smo zaustavili njihove ključne igrače. Nije bilo prolaza za njih. Sa druge strane, želio sam da kroz pas igru dolazimo do njihovog šesnaesterca, što nam u prvom poluvremenu nije do kraja uspijevalo, iako je Jiraček imao šansu. Na poluvremenu sam rekao igračima da guraju još i da budu strpljivi, i postigli smo dva značajna gola.

Je li ovo bila najbolja igra Češke pod Vašim vođstvom?

- Ovo su bile najbolje performanse u kvalifikacijama. Kombinovali smo, dobro držali loptu, postigli dva gola i imali još nekih situacija. Vjerujem da ćemo u utorak odigrati slično.

Kako ocjenjujete igru Tomaša Rosickog, koji je namjestio oba gola?

- Još jednom je pokazao kvalitete vrhunskog fudbalera. Preuzimao je loptu i odgovornost, bio je brz kao munja i očigledno je protivniku pravio probeleme.

Jeste li više očekivali od Crne Gore?

- Ne želim da previše pričam o protivniku, jasno je da se radi o ekipi koja ima nekoliko igrača sa ogromnim kvalitetom koji posebno dolazi do izražaja kada igraju kući. I biće opasni u revanšu. Mi smo u prvom meču dobro branili njihovu individualnost, osim dvije šanse u prvih pet minuta nastavka, protivnik nije stvorio ništa. A kada su bile šanse, u životu nas je držao Petr Čeh.

Branko Brnović je rekao da Češku u revanšu čeka pakao i poraz 3:0?

- Takvi govori su prethodili i prvoj utakmici. Mi znamo da nas čeka neugodan revanš, ali ćemo se dobro pripremiti. Imamo šansu koju ne smijemo da ispustimo.

Bonus video: