Gluščević: Na našu žalost, Česi ne misle da je gotovo

"Siguran sam da će Češka odigrati slično kao u Pragu. Sa druge strane, mi nismo bili ni približno prisutni i skoncentrisani kao što se to očekivalo", kaže bivši napadač praške Sparte
197 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 09:20h

Nekadašnji napadač praške Sparte Igor Gluščević smatra da je Crna Gora sposobna da sjutra veče napravi čudo i preokrene zaostatak iz Češke, ali da našu reprezentaciju u revanšu baraža čeka najteža utakmica u dosadašnjoj istoriji.

Da li Vas je selekcija Češke u nečemu iznenadila u prvoj utakmici?

"Nije. Znam da se u češkoj ligi igra izuzetno tvrd fudbal, a da se to prenosi i na reprezentaciju. Vidjelo se da je to ekipa bez pretjerane atrakcije i kvaliteta, ali i da se radi o izuzetno disciplinovanom timu. Upravo zahvaljujući tom segmentu, Česi su izvukli maksimum iz meča, zabilježili pobjedu od 2:0 koja im odgovara pred revanš".

Crnoj Gori će, dakle, biti još teže upravo iz razloga što igra protiv čvrstog i disciplinovanog tima?

"Mislim da se ideja u igri reprezentacije Češke, i uopšte poimanje fudbala, neće u Podgorici promijeniti u odnosu na prvi meč. Bez obzira što je tada trebalo da steknu, a sada su u poziciji da čuvaju prednost. Opet će Češka odigrati disciplinovano i čvrsto, ali uprkos tome vjerujem da su naši fudbaleri sposobni da odigraju puno bolju utakmicu nego što su odigrali u Pragu, te da će dostići prednost Češke, iako neće biti lako".

Znači li to da zavisi od Crne Gore?

"Siguran sam da će Češka odigrati sličnu utakmicu kakvu je odigrala u Pragu, otprilike na istom nivou. Sa druge strane, mi nismo bili ni približno prisutni i skoncentrisani kao što se to očekivalo. Vidjelo se to odmah na početku utakmice kada smo im dozvolili da izvedu puno prekida oko našeg šesnaesterca. Dakle, zavisi od nas, pitamo se mi. Ako odigramo bolju utakmicu nego u Pragu, protiv Češke za koju mislim da će biti na sličnom nivou, imamo šansi da napravimo čudo. Ne čudo da pobijedimo Češku, već čudo da stignemo dva gola razlike".

Očekujete li da će bit manje prostora za igru nego u Pragu?

"Vjerovatno će Češka biti čvrsta u defanzivi, vraća im se još jedan standardni fudbaler, Hubnik. Pretpostavljam i da će ubaciti nekog bržeg fudbalera kako bi pokušali iz kontranapada da budu opasniji po gol, recimo Milana Baroša. Sa druge strane, moramo i da se nadamo da Tomaš Rosicki neće biti onako raspoložen za igru, jer Česi ga nisu imali kvalitetnijeg u posljednje dvije godine".

Koji su crnogorski aduti?

"Vjerujem da ćemo biti puno kvalitetniji nego u Pragu, jer imamo sposobnosti za to. Takođe, igramo pred našom publikom koja je često izvlačila maksimum iz fudbalera. Vidjelo se u prošlosti da je Crna Gora često bila najbolja kad je najpotrebnije, kao što je bio slučaj protiv Engleza, pa vjerujem da ćemo moći da izvučemo makar 2:0 i odemo u produžetke, iako nas čeka možda i najteža utakmica u istoriji.

Misle li Česi da su već prošli na Euro?

"Pričao sam danas sa nekoliko ljudi iz fudbala iz Praga i na našu žalost, ne misle da su završili posao. Svjesni su naše snage i kolektiva koji je u Pragu bio ispod nivoa", zaključuje Gluščević.

Galerija

Bonus video: