Ostala je samo vjera u čudo

"Sokoli" su posrnuli u nastavku - Pilarž je u 63. minutu doveo Čehe u vođstvo, a veliku prednost pred revanš koji se igra u utorak veče pod Goricom osigurao im je Sivok u nadoknadi
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 21:45h

Crna Gora nije blistala na “Đenerali areni”, nije blistala ni Češka, ali umjesto 0:0 ili 1:1, u najgorem slučaju 1:0, završilo se najnepovoljnije moguće po Brnovićevu četu – domaćin je slavio sa 2:0 i sveo na teoriju šanse najmlađe evropske reprezentacije da dosanja svoj istorijski san, plasira se na Evropsko prvenstvo.

Utakmicu u kojoj Crna Gora nije briljirala, naročito ne u ofanzivi, ali u kojoj se nakon sat vremena igre činilo da je ipak sposobna da odvozi ka 0:0, presudila su dva momenta nepažnje u odbrani, dva trenutka inspiracije domaćih fudbalera i završilo se katastorofalno - 2:0 za domaćina, uz drugi gol u 91. minutu!

Iznad Praga je odjeknuo vatromet, Česi su već počeli da slave odlazak na Evropsko prvenstvo, dok je Crnoj Gori ostala tanka nada da će ipak preživjeti ovu tešku bitku, iako je prvi meč završila “ranjena”, sa porazom i bez gola u protivničkoj mreži.

Šahovska borba

U Pragu su se prsti tresli od hladnoće, skoro tri hiljade crnogorskih navijača u sjeverozapadnom kopu stadiona neprestano se zagrijavalo pjesmom, a nakon što je češki orkestar neuobičajeno ispjevao sve strofe naše himne, sudija Martin Etkinson dao je znak za početak utakmice kakvu Crna Gora još nije igrala.

Iako sa 4 fudbalera koji su u svakom momentu mogli da se nađu pred golom Petra Čeha, izostao je pravi protok lopte

“Tajni adut”, s druge strane, zvao se Dejan Damjanović, koji je počeo u veznom redu po lijevoj strani, pa je ispalo da je Jovetić na konferenciji za novinare nehotice spomenuvši Fatosa Bećiraja ipak “zavarao trag”.

Formacijski, bila je to ofanzivna Crna Gora, kao u Kardifu, sa Damjanovićem umjesto Đalovića, ali i gotovo novom odbranom. I Česi su, međutim, bili hendikepirani – Baroš nije mogao da igra, pa je u vrhu napada počeo napadač Nirnberga Pekhart.

U prvih deset minuta Česi su od sudije Etkinsona dobili čak četiri prekida u opasnoj zoni, ali je odbrana na čelu sa golmanom Božovićem bila budna na ovaj “ad hok” početak domaćeg tima. Potom se na terenu praškog stadiona ušlo u klasičnu šahovsku partiju, u kojoj je očigledno bilo najvažnije dobro držati pozicije na terenu i pokrivati prostor (odnosno protivničkog igrača) u situaciji kada su dva tima formacijski igrala isto: 4-2-3-1.

Pavićević nije ni pokušao da uđe u blok, i mreža se zatresla. “Đenerali arena” je doslovno eksplodirala

Česi su bili opasni i pet minuta ranije, kada je Drinčić stigao da izblokira šut Rosickog iz dobre pozicije, lopta je nastavila da kruži oko šesnaesterca, ali je nakon gužve u petercu ipak otišla u gol-aut.

Sa druge strane, iako formacijski vrlo ofanzivna, sa čak četvoricom fudbalera koji su u svakom momentu mogli da se nađu pred golom Petra Čeha, izostao je pravi protok lopte. Mirko Vučinić se tražio cijelo poluvrijeme, pet minuta je bio lijevo, pa pet minuta desno, a često i potpuno usamljen od saigrača tražio lopte, koje nisu dolazile…

Iako je posjed lopte na poluvremenu bio 50:50, Crna Gora je imala samo dva stidljiva pokušaja – Jovanović je na početku opalio iz daljine, a Vučinić nakon Pavićevićevog centaršuta prebacio gol.

Pilarž odblokirao, Sivok dokrajčio

Crnoj Gori je preostalo da pokuša u revanšu da napravi podvig, a ako ništa drugo – ostaće sjećanje na jednu veličanstvenu kvalifikacionu priču. I na veliku nadu…

I bilo je tako - tek što je počeo nastavak, Crna Gora je odigrala akciju u stilu Barselone. Vučinić je velemajstorski prošao po lijevoj strani, driblingom i pasom otvorio prostor za Jovetića, ovaj je proslijedio do Vukčevića, uslijedila je finta, pa šut, lopta je putovala ka golu, ali se vidjelo koliko Česima znači Petr Čeh, čak i sa dvije maske na glavi. Samo minut kasnije opet je Crna Gora bila u dobroj poziciji, Damjanović je volejom promašio metu, što je bio znak da će se do kraja meča na “Đenerali areni” voditi otvorena bitka.

Nažalost, utakmicu su odblokirali Česi, u momentima kada se činilo da sve teže dolaze do našeg gola. Pilarž je dobio loptu na lijevoj strani, ušao u zonu šuta, Pavićević nije ni pokušao da mu uđe u blok, i mreža se zatresla. “Đenerali arena” je doslovno eksplodirala.

Očekivala se reakcija, ali je nije bilo. Crna Gora je jedva prilazila golu, a Česi rasterećeno vrebali završni udarac. Deset minuta prije kraja sudija Etkinson nam je vratio za Kanavara, nije svirao penal za Čehe nakon što je Pekovića lopta pogodila u ruku, ali je drugi gol ipak stigao. Onda kada najviše boli – Sivok je glavom nakon prekida doveo Čehe na milimetar od Poljske i Ukrajine.

Crnoj Gori je preostalo da pokuša u revanšu da napravi podvig, a ako ništa drugo – ostaće sjećanje na jednu veličanstvenu kvalifikacionu priču. I na veliku nadu…

Češka – Crna Gora 2:0

Prag - “Đenerali arena”. Gledalaca: 18.000. Sudija: Martin Etkinson (Engleska). Strijelac: Pilarž u 64. i Sivok u 90+1 minutu za Češku. Žuti kartoni: Pavićević, Džudović, Jovanović, Peković (Crna Gora), Pilarž (Češka).

Češka (4-2-3-1): Čeh 7 - Gebre Selasije 7, Sivok 7, Kadlec 6,5, Pudil 6,5 – Jiraček 7, Plašil 6,5 – Rezek 6,5 (Pošpeh), Rosicki 6,5, Pilarž 7 (Kolarž) – Pekhart 6,5 (Lafata).

Crna Gora: 4-2-3-1: Mladen Božović 6,5 – Pavićević 5,5, Savić 6,5, Džudović 6,5, Jovanović 6 – Drinčić 5,5, Peković 6 (Zverotić) - Vukčević 6 (Delibašić), Damjanović 5,5 (Božović), Jovetić 5,5 – Vuičinić 5,5.

Tok meča

3. minut: Rosicki je izveo slobodan udarac, a potom Plašil zagrijao Mladena Božovića.

5. minut: Jovanović je uzvratio odličnim šutem sa distance, ali je lopta otišla preko prečke...

10. minut: Slobodan udarac za Češku, fauliran je Rosicki

12. minut: Domaćin je napravio pritisak, izveo nekoliko napada, a Džudović je presjekao jednu opasnu situaciju pred Božovićevom mrežom i poslao loptu u korner

14. minut: Slobodan udarac za Crnu Goru, koja se oslobodila pritiska - Drinčić je ubacio loptu nakon prekida, ali je golman Čeh bez problema prihvatio...

15. minut: Žuti karton za Sava Pavićevića nakon starta na sredini terena

16. minut: Dobra šansa za našu reprezentaciju - Pavićević je ubacio loptu u šesnaesterac domaćih, kapiten "sokola" Vučinić je zahvatio sa 7-8 metara, ali je ona otišla preko prečke...

22. minut: Pavićević je dobro prodro sa desne strane, poslužio Vukčevića, ali Simon nije uspio da je "proturi" do Damjanovića

25. minut: Napadač Češke Pekhart bio je u dobroj poziciji, šutirao sa 18 metara, ali nije bilo veće opasnosti za Božovića. Lopta je završila u gol-autu.

34. minut: Česi su imali zicer - Jiraček je, međutim, loše reagovao nakon sjajne kontre...

38. minut: Faul za Češku. Domaćin ponovo kontroliše igru na sredini terena.

Kraj prvog poluvremena.

Počelo je drugo poluvrijeme, nije bilo izmjena na poluvremenu...

46. minut: Damjanović je mogao da kruniša akciju crnogorske reprezentacije, ali je loša zahvatio lopru sa ivice šesnaesterca.

47. minut: Vukčević je nakon driblinga maestralno šutirao sa 17 metara, ali je Čeh "skratio ugao" i potvrdio da je golman svjetske klase

48. minut: Crna Gora "pritiska" - Damjanović ponovo u dobroj šansi, ali je bio neprecizan u drugom pokušaju (lopta je prohujala pored stative)...

57. minut: Česi su izveli korner, ali je Božović prihvatio loptu. Na drugoj strani, naša reprezentacija izvela je brz napad, ali je Damjanović ostao u ofsajdu.

60. minut: Jiraček je ponovo opasno zaprijetio, dobro šutirao sa 17 metara, malo je nedostajalo da promašaji Crne Gore budu kažnjeni.

61. minut: Prvu izmjenu izvršio je crnogorski selektor - Vladimir Božović je ušao umjesto Damjanovića.

1:0

63. minut: Pilarž je strahovitim šutem sa 20 metara doveo Češku u vođstvo, golman Božović je bio nemoćan!

68. minut: Jovanović je dobio žuti karton poslije faula na sredini terena (neće imati pravo nastupa u revanšu pod Goricom)

71. minut: Gebre Selasije je šutirao sa distance, ali traljavo, golman Božović je bio oprezan

78. minut: Slobodan udarac za Češku, žuti karton za Pekovića.

79. minut: Kadlec je izveo "slobodnjak", a lopta pogodila Pekovića u ruku...Sudija se, međutim, nije oglasio.

81. minut: Druga izmjena u našem timu - Zverotić je zamijenio Pekovića.

82. minut: Božović je ispucavao loptu i pogodio Pekharta, ali ga greška nije skupo koštala...Lopta je pogodila češkog napadača i otišla preko prečke.

89. minut: Treća izmjena, Delibašić je zamijenio Vukčevića.

89. minut: Pavićević je otklonio opasnost ispred Pilarža, spasio čist pogodak...

90+2. minut:

2:0: Sivok je ostao sam nakon "slobodnjaka" i potpuno neometan, udarcem glavom matirao našeg golmana.

Kraj meča.

Galerija

Bonus video: