Jugoslavija protiv ostatka kontinenta

”Vatreni” su u četvrtfinalu Prvenstva Evrope u Austriji i Švajcarskoj eliminisani od Turske na penale, ali su gol za produžetke primili u posljednjoj sekundi sudijskog dodatka.
56 pregleda 0 komentar(a)
hrvati, Foto: Reuters
hrvati, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2011. 09:58h

Našoj selekciji u mečevima baraža pridružile su se još dvije komšijske selekcije, koje će se boriti za četiri preostala mjesta na Prvenstvu Evrope u Poljskoj i Ukrajini naredne godine. Baraž otvara duel u Zenici, u kojem je, od 20 sati Bosna i Hercegovina autsajder u dvomeču sa Portugalom. Pet minuta kasnije Hrvatska u Turskoj počinje prvi duel baraža, dok će “hrabri sokoli” deset minuta kasnije početi duel u Pragu.

Jedino u posljednjem dvomeču nema zemlje iz bivše Jugoslavije. Slovenija je pobjedom nad Srbijom u posljednjem kolu ka baražu lansirala Estoniju, koja će snage odmjeriti sa Republikom Irskom. Taj duel u Talinu počinje u 20.45 časova.

Susjedi, Hrvati i Bosanci su u žrijebu dobili sjajne prilike za osvetu. ”Vatreni” su u četvrtfinalu Prvenstva Evrope u Austriji i Švajcarskoj eliminisani od Turske na penale, ali su gol za produžetke primili u posljednjoj sekundi sudijskog dodatka. Taj poraz još boli izabranike Slavena Bilića.

"Nema šanse da onaj ludi gol Semiha Šenturka u četvrtfinalu Eura 2008. i ovaj žrijeb dodatnih kvalifikacija nisu povezani. Nismo imali sreće u Beču, nismo imali sreće u ovim kvalifikacijama i pravo je vrijeme da nam se ona vrati", kazao je kapiten “vatrenih” Dario Srna, koji vjeruje u sudbinu.

A osim u to, Hrvati se uzdaju i u oreol gubitnika koji je u posljednjih 13 godina pratio selektora Turske, Gusa Hidinka.

"Izgubio je pet uzastopnih polufinala i baraž za Svjetsko prvenstvo na klupi Rusije, koju je šokantno eliminisala Slovenija. Sjajan je taktičar i nevjerovatno priprema utakmice, ali mu se ne da. Pazite samo kako je sa Čelzijem izgubio polufinale od Barselone, a ne treba zaboraviti da smo svjetsku bronzu osvojili upravo protiv njegove Holandije 1998. godine", hrabre se hrvatski mediji.

Za razliku od Hrvata, Bosanci baš i nisu žudjeli za osvetom. Po svaku cijenu u baražu su željeli da izbjegnu Portugal, ali... U oba meča prethodnih kvalifikacija za SP u Južnoj Africi slavila je ekipa sa Pirineja, identično 1:0. Iako su prvi meč odigrali sjajno, Bosanci su se “raspali” pred revanš sa brojnim svađama u kojima su prednačili tadašnji selektor Miroslav-Ćiro Blažević i vezista Zlatan Misimović.

BiH sada predvodi ikona jugoslovenskog fudbala, Safet Sušić, kojem je malo nedostajalo da pobjedoma na “Sen Deniju” izbori direktan plasman na Euro 2012.

"Nekih 7:0 ne bi bilo loše, onda bismo bili mirni pred revanš2, našalio se čuveni Pape na pitanje kojim rezultatom bi bio zadovojan i nastavio:

"Šalu na stranu, ali ne bih prihvatio 0:0. Nije to loš rezultat, ali želim pobjedu nad Portugalom. Ipak će se ovaj duel morati rješavati u revanšu".

Ponajmanje interesovanja, logično, izazviva duel u Talinu, u koji se domaćin uzda u sličnost fudbala koji igra Republika Irska sa susjedom, Sjevernom Irskom. Estonija je u grupi oba puta bila bolja od Sjeverne Irske (4:1, 2:1). Republika Irska će, s druge strane, biti miljenik sudija, jer je još svjež skandal iz baraža sa Francuskom za plasman na SP u Južnoj Africi. Pokazao je to i posljednji i odlučujući meč sa Jermenijom u kvalifikacijama.

Bilino Polje kao oranica

A nakon fudbalske groznice koja još nije prestala da trese Hrvatsku, euforije u koju je Radomor Antić bio bacio Srbiju ili delirijuma koji vlada u Crnoj Gori - najvažnija sporedna stvar je konačno pokorila i BiH.

“Mijenjam kartu Bosna-Portugal za stan u Sarajevu”, šaljivi je oglas jednog Banjalučanina, koji ponajbolje oslikava interesovanje za duel na “Bilinom Polju”.

"Bilo mi je teško kada nismo iskoristili dvije kolosalne šanse u prvom duelu u Portugalu. Sada ne želim da pričam o procentima, ali pitajte Portugalce, ni oni sebi ne daju više od 50 odsto šansi. A zašto? Pa mi u posljednjih šest utakmica smo primili tek gol iz penala u Francuskoj, koju smo nadigrali", rekao je Pape.

Portugalci su dočekani kao da stižu u pakao, Kristijanu Ronaldu su već na aerodromu skandirali “Mesi, Mesi”, isto se nastavilo i prilikom ulaska u hotel, ali je on na sve to pjevušio uz muziku sa slušalica. A da Portugalci baš i nisu sigurni potvrđuje podatak da uporno traže da ne igraju u Zenici.

"Nikada nismo igrali na gorem terenu - komentarisali su Portugalci.

No, uzalud. - I juče je inspekcija Uefa pregledala stadion i tražila da se samo otklone neki nedostaci u naredna 24 sata. Mada je evidentno da teren nije u perfektnom stanju - konstatuju bosanski mediji.

Bonus video: