Igrači ovo treba da dožive kao dvije obične utakmice

"Igrači imaju šansu da uđu u antologiju fudbala, da postanu heroji nacije za sva vremena, ali već su napravili veliki uspjeh i niko im neće zamjeriti ako ne uspiju", kaže Mitrović
0 komentar(a)
budo_1, Foto: S:PRELEVIĆ
budo_1, Foto: S:PRELEVIĆ
Ažurirano: 10.11.2011. 13:00h

Crna Gora ima veliku i realnu šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo u Ukrajinu i Poljsku, ali sve i da ne bude tako, igračima treba pružiti ruku na uspjehu koji su ostvarili u kvalifikacijama, utisak je bivših fudbalera i trenera koje su anketirale „Vijesti“.

"Plasman na Evropsko prvenstvo bila bi neprocjenjiva stvar za crnogorski fudbal. I kada se već došlo do baraža, bilo bi šteta ne napraviti taj odlučujući korak, ne ostaviti posljednju kap znoja na terenu", smatra Budimir Vujačić, bivši reprezentativac SR Jugoslavije, sada skaut Mančester junajteda.

Sa njim se slaže i Dimitrije Mitrović, nekadašnji trener Budućnosti i brojnih drugih klubova.

"Ne znam je li ovo situacija „sad ili nikad“, ali definitivno je da igrači imaju šansu da uđu u antologiju fudbala, da postanu heroji nacije za sva vremena".

Nema pritiska

Ipak, ocjene da je ovo istorijska šansa, „sad ili ko zna kad“ trenutak crnogorskog fudbala, ne treba da sputaju fudbalere.

"Mislim da je ključna stvar da igrači ne potpadnu pod uticaj važnosti mečeva. Ne bi trebalo da razmišljaju o tome, već da pokušaju ovo da dožive kao dvije obične utakmice. Mislim da je takav pristup najispravniji. Fudbaleri treba da budu svjesni da su već uradili veliku stvar za crnogorski fudbal, da su oni već heroji i pobjednici, da će im, šta god da se desi u baražu svako u Crnoj Gori pružiti ruku", dodaje Vujačić, i navodi zašto je psihološko rasterećenje ključno:

"Kada nismo bili pod moranjem, u prvom dijelu kvalifikacija, kada su fudbaleri bili relaksiraniji, igra je bila tečnija i rezultati su bili bolji. Problemi su nastali kada je počelo opterećenje, od utakmice sa Bugraskom. Važno je da se ekipa poštedi tih pritisaka i u tom slučaju šanse će biti puno veće".

I Mitrović smatra da eventualni neuspjeh u baražu ne bi bio „smak svijeta“.

"Sve i da se ne plasiraju na Evropsko, igračima treba pružiti ruku. Takođe i stručnom štabu, kompletnom Savezu, na čelu sa Savićevićem, treba im čestitati da svemu što su uradili do sada".

Crna Gora, međutim, ima svoju šansu. Naši aduti su prilično jaki, iako Vujačić smatra da ulogu favorita treba prepustiti Česima.

"Češka je favorit, iako je u njihovom fudbalu došlo do smjene generacija, tako da reprezentacija nije jaka kao što je bila prije nekoliko godina. Uz dobar odnos prema igri, uz angažovanje svih fudbalera i, ponavljam, dozu rasterećenosti, Crna Gora ima šansu da prođe", kaže Vujačić, po kome je izbalansirana ekipa najveći adut crnogorskog tima.

Imamo timski duh

"Nekada smo pričali da Crna Gora ima dobar napad, a sada možemo da kažemo da je dobra u svim linijama tima. U ekipi vlada ravnoteža, što je uostalom i bilo ključno da se dođe do baraža".

Ipak, kvalitetni pojedinci mogu da budu prevaga...

"Naravno, mislim na Jovetića i posebno Vučinića, koji kada podredi igru kolektvu može da bude ključni igrač u bilo kojem timu. Meni bi lično bilo drago da Drinčić nakon povrede ponovo bude u formi kao ranije, tu je svakako i Baša.."

Dimitrije Mitrović se nada da bi Crnu Goru i sreća mogla da pogleda.

"Ne sumnjam da naši igrači imaju motiv do neba i da će dati sve od sebe, kao što su uvijek do sada. I zaslužili su da imaju malo sreće, jer je u pitanju ekipa izuzetnog timskog duha. Tako je bilo i u prvim kvalifikacijama, iako je tada u debitanstkom nastupu bilo teže napraviti rezultat. Treba čestitati i Filipoviću, jer ovo je ekipa koja je on stvorio".

Prošlo je zlatno doba

Dimitrije Mitrović se slaže da je zlatno doba češkog fudbala prošlo, ali da to ne treba da uspava Crnu Goru.

"Ova ekipa Češke je daleko od one Čehoslovačke koja je 1962. igrala sa Brazilom finale Svjetskog prvenstva, od one generacije koja je 1976. bila evropski prvak u Beogradu, ili i od one koja je 1996. bila vicešampion Evrope. Ali, i sadašnji Česi su vrlo opasni, činjenica da učestvuju na svakom Evropskom prvenstvu govori o njihovoj snazi. Ne treba ih ni potcijeniti ni precijeniti, najvažnije je da protiv njih može ravnopravno da se igra".

Po Mitroviću, Crna Gora bi i sa minimalnim porazom u Pragu, uz postignuti gol, imala dobru šansu da prođe.

"Vjerujem da bi u tom slučaju šanse bile 60:40 odsto u korist Crne Gore. Da ne govorim o remiju, ili čak o pobjedi", zaključio je Mitrović.

Bonus video: