Lijepo je kad đak nadmaši učitelja, ali ne i ovog puta

"Atmosfera će vjerovatno biti dobra, mislim da će ton takvoj atmosferi davati navijači Sparte, na čijem se stadionu igra utakmica", kaže Stanislav Hrabe, novinar češkog “Sporta”
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 13:42h

Ako iko može da kaže više o reprezentaciji Češke, navijačima, atmosferi u Pragu, od generalnog sekretara Fudbalske asocijacije Rudolfa Repke ili kapitena Tomaša Rosickog, onda je to - Stanislav Hrabe. Novinar češkog “Sporta” stalni je pratilac reprezentacije, čovjek kojem bukvalno ništa nije promaklo vezano za nekoliko decenija češkog fudbala, ali i čovjek koji bi mogao Bileku da asistira u pripremi taktike za meč baraža sa Crnom Gorom.

Utakmica protiv Češke Republike u Crnoj Gori se doživljava kao nešto što je iznad fudbala, iznad sporta, kao dan “D”... Kakav je slučaj sa Česima?

"Od razdvajanja od Slovačke, igrali smo na svakom evropskom prvenstvu. U Engleskoj 1996. bili smo drugi, u Belgiji i Holandiji 2000. završili smo takmičenje u grupi, u Portugalu smo 2004. osvojili bronzu, da bismo na posljednjem prvenstvu u Švajcarskoj i Austriji završili nastup takođe u grupnoj fazi. Dakle, s obzirom na kontinuitet, narod, navijači i sami fudbaleri očekuju da se tradicija nastavi".

Kako doživljavate Crnu Goru?

"Znamo da su Česi donijeli fudbal na Balkan, da su ljude tamo učili nogometu. Primjer za to je gostovanje Slavije splitskom Hajduku na početku prošlog vijeka. Ali, poznato je da za svakog učitelja najveće priznanje predstavlja kada ga đak nadmaši. Vidjećemo da li će tako biti i u mečevima baraža, mada siguran sam da ovog puta učitelj ne bi volio da ga đak nadmaši. U svakom slučaju, uoči žrijeba bilo nam je značajno što ne možemo da igramo protiv Hrvatske koja je takođe bila povlašćena, a priželjkivali smo Estoniju. Crna Gora je došla kao neko sa kim smo relativno zadovoljni".

Koliko Česi poznaju fudbalsku istoriju Crne Gore, prije svega njene igrače?

"Nismo baš dobro obaviješteni, jer je Crna Gora bila dio Jugoslavije. Znali smo za Zebeca, Bobeka, Oblaka, Horvata, Džajića, nakon toga za Bobana, Šukera, Savićevića, Prosinečkog, Pančeva, ali nismo znali ko je od njih Hrvat, ko je Srbin, a ko Crnogorac. Donedavno smo mislili da je Jovetić Hrvat ili Srbin. Uostalom, siguran sam da ni ljudi u Crnoj Gori ne znaju ko je bio Čeh a ko Slovak u nekadašnjoj reprezentaciji Čehoslovačke. Posljednjih godina, kada Jugoslavije više nije bilo, Crnu Goru smo upoznali preko Darka Šuškavčevića, koji je igrao za Slaviju iz Praga i Sigmu Olomuc. Ašanin je bio Hrvat, Stanković Slovenac, a Šuškavčević Crnogorac i to je bilo jasno".

Generalni sekretar Fudbalske asocijacije Češke rekao nam je da ne očekuje pun stadion. Čini se da atmosfera nije baš najsjajnija?

"Češki fudbal je u delikatnoj situaciji. Otišla je generacija Poborskog, Nedveda, Šmicera, Kolera, koji su u Portugalu dostigli vrhunac. A u Češkoj su navijači razmaženi, ako nema rezultata nema ni njihove podrške reprezentaciji. Ne vole fudbal onako kako se on voli, recimo, u balkanskim zemljama. Uz to, nedavno su ovdje gostovale Španija i Barselona, pa navijači nemaju ni toliko novca da sve to isprate, a meč baraža je došao kao posljednji u nizu. Kriza je, jednostavno ne može na sve da se stigne. Možda stadion neće biti pun, ali neće biti previše praznih mjesta. I atmosfera će vjerovatno biti dobra, mislim da će ton takvoj atmosferi davati navijači Sparte, na čijem se stadionu igra utakmica".

Kakva je sadašnja reprezentacija Češke?

"Ekipa nema velike zvijezde kao nekada. Imamo Čeha, koji je golman, Rosickog koji u Arsenalu čas igra, čas ne igra zbog povrede, Jaroslav Plašil je u Bordou ali njegova ekipa je u donjem dijelu tabele u Francuskoj. Snaga novog tima trebalo bi da bude kolektivna igra".

Da li selektor Bilek može da stvori takvu igru?

"On ima rezultate i kao igrač i kao trener. Bio je jedan od najboljih fudbalera u istoriji Češke, i zvanično najbolji igrač Čehoslovačke 1989. godine. Sa dva gola u odlučujućem meču kvalifikacija protiv Portugala, iz slobodnog udarca i penala, odveo je Češku na Svjetsko prvenstvo u Italiji. Bio je uspješan i kao trener - sa Spartom je 2007. godine osvojio duplu krunu. Ali, reprezentacija sada ne igra dobro i sudbina mu vjerovatno zavisi od baraža - ako ne prođemo, mislim da neće ostati selektor".

Ujfaluši neće da se vrati zbog afere sa prostitutkama

Na pitanje da li je selektor Bilek u blagoj panici kada je u reprezentaciju pokušao da vrati Ujfalušija i Jarošika, Hrabe ističe da to nije neuobičajena praksa u Češkoj, ali da ta praksa do sada nije donijela neki rezultat (kada se Koler vratio u reprezentaciju bio je žestoko izviždan zbog ne baš sjajne partije). Međutim, posebno je interesantno zašto se Ujfaluši nije odazvao na molbu selektora.

"U Češkoj je 2009. godine bila velika afera u kojoj je Ujfaluši bio u centru pažnje. Nakon poraza Češke od Slovačke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Ujfaluši i još pet fudbalera, među kojima su bili Baroš, Kovač... snimljeni su kako piju pivo, a društvo su im pravile prostitutke. Mediji i navijači su tražili rigorozne kazne, tvrdeći da je takvo ponašanje neprimjereno čak i poslije “radnog vremena”. Kako je sve to platio Ujfaluši, na kraju je platio ceh i kod Disciplinske komisije Fudbalske asocijacije Češke. Kažnjen je jednom utakmicom, pa je 8. aprila 2009. rekao zbogom reprezentaciji. Siguran sam da zbog toga sada nije želio da se vrati. Uostalom, povratak Nedveda pa onda Kolera nisu bili uspješni", ističe Hrabe.

Bilek je u problemu

"Bilek ima velikih problema. Hubnik i Hubšman ne mogu da igraju, Ujfaluši i Jarošik su odbili poziv. Štopera, doduše, može da igra Mihal Kadlec, koji igra lijevog beka u Bajeru iz Leverkuzena, ali onda u reprezentaciji ostaje upražnjena lijeva strana. Po mom mišljenju, za našu reprezentaciju najbolje bi bilo da štopere igraju Sivok (Bešiktaš) i Kadlec, a da na lijevoj strani bude Pudil iz Genka.

Baroš?

"Mislim da sadašnji sistem igre, sa jednim napadačem, njemu ne odgovara. Kada je taj napadač bio Koler, a on igrao iza njega, bio je jako opasan. Ali, sada, kada je on taj najistureniji igrač, ne snalazi se baš najbolje. Da li je on i najveća zvijezda tima, s obzirom na to da je 2004. godine bio Zlatna kopačka Evropskog prvenstva? - Ne, njega navijači i mediji baš i ne vole, jer je dosta prepotentan. Čeh je omiljen, Plašil takođe, ali mislim da je Rosicki ipak najveća zvijezda", zaključio je Hrabe.

Bonus video: