Martin Etkinson sudi meč Češka - Crna Gora

Etkinson je već jednom sudio našoj selekciji i to 28. marta 2009. godine u Podgorici, kada je Crna Gora poražena od Italije sa 2:0
57 pregleda 0 komentar(a)
Etkinson, Foto: REUTERS
Etkinson, Foto: REUTERS
Ažurirano: 08.11.2011. 15:27h

Svi pamte Martina Etkinsona, nadmenog engleskog sudiju koji je usred Podgorice pomilovao Fabija Kanavara i tako pomogao Italiji da pobijedi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Naravno, riječ je o Kanavarovom faulu u duelu sa Stevanom Jovetićem kada je Italijan bio posljednji igrač odbrane, sa zemlje namjerno faulirao Jovetića nakon što ga je ovaj već bio prošao sa loptom, a arbitar odlučio da mu pokaže samo žuti karton.

I, da stvar bude još gora, taj isti sudija će da dijeli pravdu u utakmici svih utakmica za crnogorsku reprezentaciju - protiv Češke u Pragu.

Etkinson je, inače, sudija čiju karijeru obilježavaju skandali i kritike, jer je na Ostrvu posljednjih godina bio stalno na udaru, najčešće ser Aleksa Fergusona (napao ga je kada je dosudio penal za Čelzi i isključio Vidića, prigovarao mu što nije isključio Ruiza kod faula nad Runijem). Navijači Mančester junajteda tada su mu na portalu „obukli” dres Čelzija.

Prošle godine je bio kažnjen tako što je jedno kolo obavljao ulogu četvrtog sudije zbog sukoba sa menadžerom Evertona Dejvidom Mojesom. Etkinson je tada u utakmici između Evertona i Mančester junajteda svirao kraj u momentu kada je bek „karamela” Fil Jagilka bio u gol šansi...

Sa Mojesom i Evertonom definitivno nije u ljubavi, ali mu to nije smetalo da 1. oktobra ove godine dođe na „Gudison park” i riješi veliki derbi protiv Liverpula.

I, naravno, opet na štetu Mojesove ekipe - u 23. minutu je dao direktan crveni karton Džeku Rodvelu nakon nepostojećeg faula nad Luisom Suaresom nakon čega su „redsi” lako osvojili tri boda.

U Pragu će da mu asistiraju zemljaci Piter Kirkap i Majkl Malerki. Četvrti sudija je Endri Mariner.

Etkinson je rođen 31. marta 1971. godine u Lidsu, a karijeru je počeo 1998. godine kao pomoćni sudija. Od 2008. godine se nalazi na listi sudija za Ligu šampiona.

Bonus video: