Engleska je pokazala vašu pravu snagu

"Smatram da će ovo biti veoma ujednačena bitka, čijeg će pobjednika odlučiti trenutna forma, ali vjerovatno i malo sportske sreće", kaže Bilek.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2011. 10:43h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Iako ne uživa veliko povjerenje češke fudbalske javnosti, a mnogi predstojeće mečeve sa Crnom Gorom doživljavaju kao njegove oproštajne na reprezentativnoj klupi u slučaju neuspjeha, selektor Češke Mihal Bilek ostavlja utisak samouvjerenog čovjeka u predvečerje velikih utakmica baraža.

Ni negativna povratna informacija koju je dobio od nekadašnjih reprezentativaca Ujfališija i Jarošika kada je pokušao da ih vrati u nacionalni tim, nisu promijenili izraz lica ovog hlandokrvnog čovjeka.

Prihvatate li ulogu favorita u mečevima baraža?

"Definitivno mislim da u ovom dvomeču ne može da se odredi jasan favorit. Istina je da je Češka na žrijebu bila nosilac, ali kao što smo mnogo puta u prošlosti vidjeli, mjesta na Fifa listi ne moraju da odslikaju realan kvalitet nekog tima. Smatram da će ovo biti veoma ujednačena bitka, čijeg će pobjednika odlučiti trenutna forma, ali vjerovatno i malo sportske sreće.

Koje su prednosti Češke nad Crnom Gorom?

"Teško je da se govori o nekim jasnim prednostima. Oba tima imaju fudbalere koji nastupaju u vrhunskim evropskim klubovima, i samim tim imaju iskustvo u najjačim takmičenjima. Teško je podvući šta je naša prednost, ali ako bih morao da se odlučim rekao bih da je to velika sigurnost koju nam uliva naš golman Petr Čeh.

Da li ste gledali snimke utakmica Crne Gore? Ako jeste, šta ste vidjeli? Da li ste primijetili nešto što vas je zabrinulo?

"Imamo nekoliko snimaka kvalifikacionih mečeva Crne Gore, sve smo temeljno pregledali i analizirali. Crna Gora ima veoma dobar tim, izuzetno opasne kontranapade i brze igrače kojima odgovara ta igra. Veoma pažljivo smo prostudirali dva meča protiv Engleske, koja su pokazala punu snagu crnogorskog tima".

Ko je najopasniji crnogorski igrač? Svi kažu da Crna Gora ima izuzetne individualce, kakvo je Vaše mišljenje?

"Sa tim mogu samo da se složim. Već sam rekao da obje ekipe imaju top-igrače iz vrhunskih klubova. Ako moram da uprem prstom u nekoga, to bi morali da budu Vučinić iz Juventusa, Jovetić iz Fiorentine i Vukčević iz Blekburna.

Hoće li biti katastrofa ako se Češka ne plasira na Evropsko prvenstvo?

"Bilo bi to ogromno razočaranje, jer je fudbal sport broj 1 u Češkoj Republici. Naši navijači bi voljeli da vide tim ne samo na Evropskom prvenstvu, već i u njegovoj završnici. Ali, mislim da je ista atmosfera i u Crnoj Gori".

Da li su odsustva Tomaša Hubšmana i Romana Hubnika veliki hendikep za Vaš tim?

"Odsustvo takvih igrača sigurno slabi tim. S druge strane, ne želim da unaprijed stvaram alibi. Ako razmišljamo o uspjehu, naći ćemo prave zamjene za ova dva igrača. Ne možemo sada da stanemo i da se predamo samo zato što nam nedostaju dva fudbalera".

Revanš je u Podgorici, da li je to stvarno toliko važno?

"Istina je da se nekad kaže da je bolje da igrate drugu utakmicu na svom terenu. Ali, ako odlično odigramo prvi meč, imaćemo veliku psihološku prednost. Zbog toga i ne mislim da to ima neku fundamentalnu važnost".

Da li se sjećate nekon crnogorskog fudbalera iz prošlosti?

"Svakako da se sjećam Dejana Savićevića, najviše njegovih igara iz Milana. Bio je izuzetan fudbaler".

Igrali ste za Čehoslovačku. Kako biste uporedili čehoslovačku i jugoslovensku školu fudbala?

"Mislim da su te dvije škole imale dosta sličnosti. Prije svega, mislim na pamet i svestranost fudbalera. Ovo su vjerovatno dvije stvari koje najbolje povezuju te dvije škole fudbala".

Lična karta

Mihael Bilek je rođen 13. aprila 1965. godine u Pragu, nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Iamo je samo 17 godina kada je debitovao za prvi tim Sparte, kojoj se tokom karijere uvijek vraćao. Ukupno je za čuvene “železne” iz Praga odigrao 191 utakmicu i postigao 38 golova. Osim Sparte, igrao je za španski Betis, Viktoriju Žižkov i Teplice.

Sami kraj osamdesetih i početak devedesetih godina prošlog vijeka bili su najplodniji period njegove igračke karijere. Kao igrač Betisa, postigao je dva ključna gola za reprezentaciju Čehoslovačke protiv Portugala u kvalifikacijama i pomogao selekciji da se plasira na Mundijal u Italiji 1990. godine, na kojem je nastupao kao standardan član prve postave.

Trenersku karijeru Bilek je počeo 2001. u češkim Teplicama, a put ga je preko kostarikanske Kartahene, omladinske selekcije Češke, Viktorije Plzen, Sparte i Ružomberoka doveo pravo na klupu nacionalnog tima. Selektor Češke je već dvije godine, a Savez mu je pružio drugu priliku nakon što nije uspio da odvede Češku na Mundijal u Južnoj Africi 2010.

Galerija

Bonus video: