U susret baražu za EP: Tržišna jednakost

"Ko je u prednosti? Crna Gora, jer smo indivudalno jači od njih", kaže Darko Šuškavčević, Crnogorac koji je sedam godina nosio dresove čeških klubova, od Slavije Prag do Sigme Olomuc.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 11:10h

Češka - Crna Gora 5:5 (odnosno 5,5:5,5), rezultat je uporednog testa tržišne vrijednosti pozicija fudbalera koji bi 11. novembra trebalo da istrče na teren praškog stadiona “Đenerali”, u prvom meču baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Specijalizovani sajt “transfermarkt.de” otkriva da je Crna Gora jača od Češke na pozicijama koje pokrivaju Marko Baša, Nikola Drinčić, Simon Vukčević, Stevan Jovetić i Mirko Vučinić, dok prevagu na strani Čeha odnose golman Petr Čeh, bekovi Kadlec i Selasije, zadnji vezni Plašil i krilo Danijel Kolar.

Samo na jednoj poziciji igrači vrijede podjednako. U pitanju je mjesto centralnog defanzivca gdje Stevan Savić i Tomaš Sivok “koštaju” tačno po šest miliona eura.

Dakle, šanse su 50:50, baš kao što ovih dana priprema za istorijske utakmice procjenjuju dva selektora, Branko Brnović i Mihail Bilek.

Rosicki i Baroš (ni)su zvijezde

U pitanju je , naravno, bukvalno poređenje, jer su u obzir uzete varljive vrijednosti fudbalera na tržištu, i to samo onih igrača koji bi trebalo da počnu prvi meč u Pragu.

Dakle, Tomaš Rosicki i Milan Baroš nisu na papiru prednost reprezentacije Češke u odnosu na Crnu Goru. Nisu ni u praksi, tvrdi Darko Šuškavčević, Crnogorac koji je sedam godina nosio dresove čeških klubova, od Slavije Prag do Sigme Olomuc.

"Rosicki više nije onaj fudbaler koji može sam da uzme loptu i ide pravo na gol. Rekao bih da trenutno više igra zahvaljujući imenu nego učinku na terenu. Slično je i sa Milanom Barošom, koji još može da odluči utakmicu, ali vrlo rijetko, rekao bih jednu od deset", kaže Šuškavčević.

U poređenju sa crnogorskim fudbalerima koji pokrivaju iste pozicije na terenu - Jovetićem i Vučinićem - dva “boda” automatski idu na stranu Brnovićevog tima. Tako kaže i “transfermark”: Baroš i Rosicki ukupno vrijede samo 15, a Mirko i Stevan čak 35 miliona eura.

"Vučinić i Jovetić su bolji i opasniji, svakako i mlađi fudbaleri od Baroša i Rosickog. Oni su velika prednost Crne Gore, jer takve individualce Češka nema", dodaje Šuškavčević.

Samo jedan napadač

Već nekoliko sezona Česi igraju u sistemu 4-2-3-1, sa jednim klasičnim napadačem, nekada Janom Kolerom, sada samo Milanom Barošem. Očekuje se da će Bilek ostati vjeran istom sistemu i u prvom meču u Pragu, iako će mu nedostajati dva vrlo važna fudbalera, Hubnik iz Herte u odbrani i Hubšman iz Šahtjora u veznom redu.

Jedinu veliku prednost Česi imaju na golmanskoj poziciji, gdje Petr Čeh iz Čelzija ne pomaže reprezentaciji samo odbranama, već harizmom čuva leđa kompetnom timu.

Na poziciji desnog beka Bilek sve više vjeruje 24-godišnjem Teodoru Gebre Selasiju, Čehu etiopskih korijena, defanzivcu Slovana iz Libereca, a sve na račun iskusnijeg Zdnjeka Pospeha iz Majnca, koji će vjerovatno ponovo na klupu.

Suspenzija Hubnika poremetila je planove Bileka u posljednoj liniji, pa je selektor Češke povukao očajnički (i neuspješan) potez, pokušao je da u reprezentaciju vrati penzionisane Jarošika i Ujfalušija. Nakon što su odbili poziv, ostale su mu dvije kombinacije - da standarnog Sivoka upari sa Rajnokom, ili da na mjesto štopera pomjeri lijevog beka Kadleca.

"Vjerujem da će se prije odlučiti za Rajnoka, koji je dobar igrač, a i pomjeranjem Kadleca izgubio bi na lijevom boku. U suštini, Česi su kompaktni nazad, ali će im Hubnik nedostajati", kaže Šuškavčević.

Kolektiv snaga Češke

U odsustvu Hubšmana, Jiraček iz Plzena i Plašil iz Bordoa trebalo bi da čine par defanzivnih veznih fudbalera, a Pudil iz Genka i Kolar (Plzen), zajedno sa Rosickim, trojku iza Baroša.

"Jiraček je ljevak, hitar, dobar igrač. Trebalo bi obratiti pažnju na njega. Takođe i Kolara, koji uglavnom djeluje po desnoj strani", kaže Šuškavčević.

Snaga Čeha, međutim, nisu individualci, već kolektiv.

"Uvijek je makar sedam fudbalera iza lopte, Česi ne ostavljaju protivniku puno prostora za igru. Nije lako igrati protiv takvog tima. Ko je u prednosti? Crna Gora, jer smo indivudalno jači od njih", zaključuje Šuškavčević.

Video bim na Cetinju

Prvi meč baraža Češka - Crna Gora pratiće se 11. novembra na Cetinju, na Studentskom trgu. U pitanju je, kako piše u dopisu, poklon lokalne uprave svim građanima Cetinja i gostima u susret 13. novembru - Danu Prijestonice.

Očekuje se da će se istorijski meč u Pragu putem video bimova pratiti i u drugim crnogorskim gradovima, makar za one navijače koji ne putuju u Prag.

Crnu Goru će 11. novembra na stadionu “Đenerali” bodriti između 2.500 i 3.000 navijača.

Galerija

Bonus video: