Tajna je u lopti

"Rad, u radu je tajna. Federacija ima pravu strategiju fudbala, od najnižih liga do najjačih, od najmlađih kategorija do Primere. U osnovi te strategije je lopta i samo lopta,kaže Santi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 07:48h

Podgorica je minulih dana bila domaćin kadetskog fudbalskog turnira u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Prvo mjesto, u konkurenciji naše selekcije, Poljske i Malte, ubjedljivo je osvojila Španija. Ljubitelji fudbala mogli su, dakle, da vide kako igraju 16-godišnjaci iz zemlje koja posljednjih godina suvereno vlada fudbalskom planetom, i na klupskom i na reprezentativnom planu.

Vrlo je vjerovatno da će za dvije-tri godine Sandro Ramirez igrati sa Leom Mesijem u napadu, da će Alehandro Grimaldo naslijediti Danija Alveša, a Serhi Samper zamijeniti Ćavija kao lider veznog reda Barselone - španski 16-godišnjaci pokazali su ogroman potencijal, izgleda da dolazi još jedna furiozna generacija “crvene furije”.

Dio španske reprezentacije, svih njenih selekcija - od kadetske do najbolje - bio je i aktuelni selektor 37-godišnji Santjago Santi Denija, nekada prvotimac madridskog Atletika, u timu koji je do titule vodio Radomir Antić. Selektor je zadovoljan prvim mjestom, najavljuje napad i na titulu prvaka Evrope, ali ističe da trofeji nisu jedini cilj...

"Prvi cilj je da se ovi momci razvijaju kao profesionalci, da osjete šta ih čeka u budućnosti, da napreduju i kao pojedinci, i kao dio tima. Ovo su veoma jaki turniri, posebno će biti jaka druga faza, jer samo jedan tim ide dalje, a konkurencija je opasna. Naš cilj je da idemo do kraja, da idemo na Evropsko prvenstvo, jer je učešće na velikom takmičenju veoma važan dio razvoja igrača. Pokušaćemo i da postanemo prvaci, ali - ponavljam - napredak fudbalera je najvažniji, jer se oni samo pripremaju za ono što ih čeka", kaže Santi.

Najbolji tim Španije je aktuelni prvak svijeta i Evrope, mlada i omladinska selekcija najbolje su na Starom kontinentu. U čemu je tajna crvene furije...

"Rad, u radu je tajna. Federacija ima pravu strategiju fudbala, od najnižih liga do najjačih, od najmlađih kategorija do Primere. U osnovi te strategije je lopta i samo lopta. Dakle, što više rada sa loptom. Naša filozofija je - moraš znati da se braniš, ali se najbolje braniš kada imaš loptu u nogama, kada kontrolišeš utakmicu – kaže Santi. - Veoma je, takođe, važno što u formiranju svake selekcije se vodi računa o tome kakve su ličnosti igrači koje biraš - tražimo prave dječake i momke, koji funkcionišu u grupi, koji su dobri prijatelji između sebe, jer bez hemije u timu, nema ni uspjeha.

Iako je i fudbalskom laiku jasno da u generaciji koju vodi ima dječaka sa svim kvalitetima budućih zvijezda, Santi ne želi da izdvaja pojedince.

"Ne bih o imenima, ali je očito da je riječ o dobroj generaciji. Najbitnije je da klubovi dobro rade sa mladim fudbalerima - sjajne škole imaju i Barselona i Real, ali i Viljareal i Atletiko. Velika je konkurencija, teško je izabrati najbolje, ali to je dobro, jer će mnogo dječaka sada dobiti motiv da se dokažu i uđu u konkurenciju za tim, koji će nastupati u nastavku takmičenja", objašnjava Santi.

Barsa i Real su svijet za sebe

Santi je odigrao preko 300 utakmica u Primeri, ima i titulu sa Atletikom 1996. godine. Primera je sada neuporedivo jača nego što je bila prije 15-ak godina... - Govorimo o različitim vremenima, prošlo je mnogo godina, ali je možda najbitnija razlika u tome što je takmičarski duh sada mnogo jači.

Evo primjera - Levante je lider, pored Barselone i Reala, što je znak da i manji klubovi imaju što da pokažu, ali i da se u njima radi odlično, da imaju kvalitetne trenere, dobre treninge. Real i Barselona jesu svijet za sebe, ne samo u Španiji, već i u Evropi, ali ne mogu da se prošetaju do titule. A da li će Real ove godine prekinuti dominaciju Barselone...

"To ne zna niko, ali je istina da su prilično izjednačeni. I prošle godine Real je disao za vratom Barseloni, mislim da je sada razlika još manja. Još se, međutim, nisu sastali, imaju dosta prepreka na putu do titule, ali je jasno da nas očekuje zanimljiva trka do kraja, zaključio je Santi.

Bonus video: