KAKO JE DOŠLO DO TRAGEDIJE

Smrt Emilijana Sale: Prvi izvještaj o tragediji - avion letio bez dozvole, pilot bez licence

Avion kojim je upravljao Ibotson srušio se iznad Lamanša, 21. januara. Tijelo Emilijana Sale je pronađeno, Ibotsonovo još nije
2510 pregleda 1 komentar(a)
Ostaci aviona u kome je bio Sala, Foto: AP
Ostaci aviona u kome je bio Sala, Foto: AP

Preliminarni izvještaj o tragičnoj smrti Emilijana Sale pokazao je da pilot Dejvid Ibotson, koji je takođe nastradao u avionskoj nesreći, nije bio kvalifikovan za upravljanje avionom.

Engleski mediji objavili su izvještaj britanske vazduhoplovne komisije u kome se navodi da su "kvalifikacije pilota bile upitne".

Avion kojim je upravljao Ibotson srušio se iznad Lamanša, 21. januara. Tijelo Emilijana Sale je pronađeno, Ibotsonovo još nije.

U izvještaju se navodi da pilotova licenca nije pronađena u ostacima aviona, a da nije moguće, za sada, utvrditi datum njenog izdavanja.

U preliminarnom izvještaju se naglašava da se tačni uzroci pada još ispituju, ali se sugeriše da avion Piper Malibu, koji je proizveden 1984. godine i ima 6,636 sati leta, nije imao dozvolu za polijetanje.

"Avion pod brojem N264DB je registrovan u SAD i nije mogao da bude korišten za komercijalne letove, bez dovole američkih i britanskih vazduhoplovnih agencija. Za sada nema dokaza da su takve dozvole izdate", navodi se u izvještaju.