Da može, za "sokole" bi navijalo i više od 7.000

Interesovanje je nevjerovatno. Mi smo do juče u 12 časova primili oko 2.200 zahtjeva za ulaznice, a do utakmice u Pragu ostalo je više od 20 dana, kaže momir Đurđevac iz FSCG
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 10:48h

Prag će 10. i 11. novembra biti pod opsadom, naravno fudbalskom, i to od strane crnogorskih naviijača.

Tačno 2.500 ulaznica koje je Fudbalski savez Češke ostavio crnogorskim navijačima za prvi meč baraža, ne da neće biti dovoljno da zadovolji sve zahtjeve naših fudbalskih fanova, već teško da će moći da podmiri i trećinu interesovanja.

"Da je njihov stadion kapaciteta 60 ili 70 hiljada, a da nama po propisima sljeduje šest ili sedam hiljada ulaznica, plašim se da bi to ponovo bilo nedovoljno", kaže generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac.

Stadion “Letna”, dom fudbalskog kluba Sparta Prag, ima 20 hiljada stolica, a crnogorskim navijačima pripašće malo više od propisanih deset odsto: 2.500 ulaznica (reprezentacija obično igra na stadionu Slavije “Sinot Tip areni”, gotovo istog kapaciteta, ali na sajtu Uefe stoji da će se igrati na stadionu “Letna”).

Kolika će biti cijena, može samo da se nagađa, ali se zna da je 7. oktobra za gostovanje Španije u Pragu karta iznosila 70 eura

Tako će nakon Italije i Lećea oktobra 2008. (oko 300 navijača), Engleske i Londona oktobra prošle godine (više od 500), te masovnog odlaska u Bazel i Švajcarsku na meč koji je trebalo da bude, a nije bio, odlučujući (skoro 2.000), navijači fudbalske reprezentacije Crne Gore u Češkoj konačno “probiti led” i njihovo putovanje moći će da se poredi sa engleskim ili irskim invazijama na kontinent.

put Češke će se 9, 10. i 11. novembra krenuti automobilima, autobusima, avionima...

Uostalom, Crna Gora će u Pragu igrati istorijsku utakmicu - u bukvalnom smislu te riječi. I logično je što većina crnogorskih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu razmišlja u stilu “kad ako ne sad”. Zato će se put Češke 9, 10. i 11. novembra krenuti automobilima, autobusima, avionima...

S druge strane, Fudbalski savez Crne Gore je na slatkim mukama - ko bi nakon velikog interesovanja za utakmice pod Goricom mogao da pretpostavi da će se tražiti karta više i za gostovanja

"Interesovanje je nevjerovatno i prevazišlo je sva naša očekivanja. Mi smo do juče u 12 časova putem faksa primili oko 2.200 zahtjeva za ulaznice, a do utakmice u Pragu ostalo je više od 20 dana. Nažalost, ponovo ćemo morati da napravimo rez, da odredimo listu prioriteta, jer svi oni koji žele da putuju u Prag i da navijaju za reprezentaciju definitivno neće moći da dođu do ulaznice", kaže Đurđevac.

Najviše karata trebovano je od strane turističkih agencija

Najviše karata trebovano je od strane turističkih agencija, koje su utakmicu Češka - Crna Gora uvrstili u najatraktivniju stavku sportsko-turističkog putovanja u Prag.

"Karte traže agencije, pojedinci, grupe, bukvalno svi - dodaje Đurđevac. "Ipak, najviše zahtjeva stiže nam od turističkih agencija, do ove utakmice nisam ni znao da ih toliko postoji. Zahtjevi nekih od njih su maksimalistički i nerealni, dešavalo se da nam traže i po 300 ili 400 karata. Neke agencije su već napravile aranžmane, iako još nisu dobile karte", kaže Đurđevac.

FSCG je već napravio listu prioriteta za raspodjelu ulaznica u Pragu:

"Određeni broj ulaznica sljeduje fudbalerima, što je na prvom mjestu. Potom su na redu karte za potrebe Fudbalskog saveza, jedan dio će pripasti navijačkoj grupi sa sjeverne tribine. Moramo da izađemo u susret i našim stalnim navijačima koji su do sada u sopstvenoj režiji putovali na gostovanja. Potom dolaze na red turističke agencije, prioritet će svakako imati dvije koje su i do sada pravile aranžmane za gostujuće utakmice reprezentacije", zaključuje Đurđevac.

Česi: Ima i ekstremnih navijača Crne Gore

Na češkim sportskim portalima već se mogu naći prva obavještenja (i upozorenja) o dolasku crnogorskih navijača 10. i 11. novembra.

Tako je portal isport.belsk.cz objavio da među crnogorskim fanovima ima i ultrasa. Predstavili su ih kao “varvare”, napisali da ne vole homoseksualce i da su povremeno u prošlosti znali da naprave nerede.

Na češkim sportskim portalima već se mogu naći prva obavještenja (i upozorenja) o dolasku crnogorskih navijača

Navodi se, takođe, da su “varvari” apolitična grupa i da osim na fudbalskim, navijaju na rukometnim i odbojkaškim utakmicama.

Nigdje se, međutim, ne navodi da su “varvari” u stvari navijači Fudbalskog kluba Budućnost, niti da samo dio njih navija za crnogorsku reprezentaciju.

Cijena karte znaće se danas, Španci plaćali 70 eura

Fudbalski savez Češke danas će na sjednici Izvršnog odbora odrediti cijene ulaznica za meč protiv Crne Gore 11. novembra u Pragu.

Kolika će biti cijena, može samo da se nagađa, ali se zna da je 7. oktobra za gostovanje Španije u Pragu karta iznosila 70 eura za “običnu” i 200 eura za VIP tribinu (cijena karte mora da bude ista za domaće i gostujuće navijače).

Crna Gora nije Španija, ali ni utakmica u grupnoj fazi kvalifikacija nije isto što i utakmica u baražu. Kako god, crnogorski navijači se nadaju da će karta biti makar približno kao nedavno u Bazelu (30 eura), ili u najmanju ruku kao prošle godine na “Vembliju” (oko 50 eura).

Kako do Praga - avionom, autobusom, kolima i vozom

AVIONOM – Iz Podgorice će ka Pragu biti organizovana tri ili četiri čarter leta u režiji turističkih agencija, ne računajući čarter Fudbalskog saveza kojim putuju fudbaleri, prijatelji Saveza i novinari.

Cijene aranžmana avionom kreću se između 350 i 450 eura, uključuju jedno ili dva spavanja u Pragu, ali ne i cijenu ulaznice.

Očekuje se takođe da će jedan let biti organizovan i na dan utakmice.

Cijene aranžmana avionom kreću se između 350 i 450 eura

Međutim, mjesta skoro i da nema više...

"Mi smo za četiri sata popunili cijeli čarter", kaže Srđa Kovačević, vlasnik turističke agencije Galileo.

Avionom se može i u privatnoj režiji, ili uz pomoć agencija, ali direktnim linijama.

Veze su komplikovane – let Prag-Podgorica ne postoji, tokom novembra ka Pragu neće biti ni letova iz Beograda, pa su konekcije preko Beča i Budimpešte, ili preko Frankfurta, jedino rješenje...

Cijene vezanih letova su, međutim, mnogo skuplje...

AUTOBUSOM – Iz Podgorice će ka Pragu 9. i 10. novembra krenuti najmanje deset autobusa u organizaciji raznih turističkih agencija.

Najjeftinija cijena aranžmana, koji uključuje jedno noćenje u Pragu, iznosi 129 eura, naravno ne računajući cijenu ulaznice.

AUTOMOBILOM – Mnogi će iz Podgorice ka Pragu u vlastitoj režiji, automobilom.

Dvije su rute – prva je preko Beograda i Budimpešte, dugačka 1.240 kilometara (od čega je 676 km autoput).

Procijenjeno vrijeme dolaska preko Beograda, po sajtu www.viamichelin.com, iznosi 13 sati i 58 minuta, za gorivo je potrebno potrošiti 121,68 eura (sve se računa u jednom pravcu), a putarina košta 24,39 eura.

Druga varijanta je preko Zagreba, Ljubljane i Beča, duga 1.433 kilometra, ali 1.071 autoputem.

Procijenjeno vrijeme je 15 sati i 54 minuta, za gorivo je potrebno izdvojiti 157,4 eura, a putarine su 31,6 eura - bar tako stoji na sajtu www.viamichelin.com.

Iskustva onih koji su putovali govore, međutim, da je ruta preko Hrvatske i Slovenije povoljnija, zbog mnogo duže dionice autoputa.

VOZOM – Do Praga se može i vozom, preko Beograda, ali uz nekoliko presijedanja. Vozom se od Beograda do Praga putuje 14 sati, ali se presijeda u Budimpešti, ili u češkom gradu Brnu.

Galerija

Bonus video: