Do Eura preko zlatnog grada Praga i reprezentacije Češke!

Ostali parovi su Turska - Hrvatska, Estonija - Republika Irska, i Portugal - Bosna i Hercegovina
0 komentar(a)
Engleska, Foto: Vesko Belojević
Engleska, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.10.2011. 11:42h

Između nepoželjnog Portugala, problematične Hrvatske zbog straha od navijačkih tenzija i priželjkivane Republike Irske, žrijeb baraža za EP u Krakovu dodijelio je Crnoj Gori "neutralnu" Češku!

Prva utakmica igra se 11. novembra u Zlatnom gradu Pragu, na stadionu "Đenerali", gdje se očekuje da će Crna Gora imati podršku od makar 2,000 navijača, dok je revanš 15. novembra u Podgorici.

To je relativno povoljan epilog žrijeba kojem su u hotelu "Šeraton" u Krakovu prisustvovali selektor Branko Brnović i generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac.

Kada je poljska fudbalska legenda Zbignjev Bonjek poslao Hrvatsku na Tursku, a Ircima dodijelio Estoniju, Crnoj Gori je ostalo da čeka i da drhti: Češka ili Portugal?

U procentualnim šansama 50:50, velesila ili selekcija koja može da se eliminiše, Kristijano Ronaldo ili Petr Čeh, Crnu Goru je pogledala sreća - Bonjek nam je izvukao Češku, a Portugalce sudario sa Bosnom i Hercegovinom, drugi baraž zaredom!

Crna Gora je na kraju ispala i jedina nepovlašćena ekipa koja će revanš meč igrati na svom terenu.

"Vijesti" su juče predstavile sve potencijalne protivnike Crne Gore u baražu, a Češkoj je pisalo sljedeće:

"Iako je daleko od anonimne reprezentacije, kvalitet sadašnje Češke poprilična je nepoznanica za ljubitelje fudbala u Crnoj Gori.

Čehe je, naime, zahvatila smjena generacija, od onih proslavljenih asova su ostali samo golman Petr Čeh, te Tomaš Rosicki i Milan Baroš.

Nema više gorostasa Jana Kolera, Tomaša Ujfalušija, Mareka Jankulovskog, Tomaša Galašeka, Zdenjeka Grigere, Libora Sjonka... Svi oni su igrali na Evropskom prvenstvu 2008.

Zvijezda je trenutno Mihal Kadlec, 27-godišnji sin mnogo poznatijeg Miroslava.

Kadlec junior igra za Bajer iz Leverkuzena (lijevi bek), a šansu u ovim kvalifikacijama su dobili i mladi napadač Nirnberga Tomaš Pehart, te igrači Plzenja Petr Jiraček i Vaclav Pilar.

Neki će možda i reći da je ovo rival protiv kojeg bi Crna Gora imala najveće šanse da se domogne EP, ali i nova Češka je, kada se pogledaju cijene igrača na tržištu, skuplja od „hrabrih sokola”.

Naime, Baroš i družina, po „transfermarktu”, vrijede oko 94 miliona eura (golman Čeh 28 miliona), oko 20 više nego naša reprezentacija (72,8).

Češka je od nezavisnosti 1992. godine (Čehoslovačka je bila prvak Evrope 1976. u Beogradu) bila redovan učesnik Eura, a 1996. godine je stigla do finala u Engleskoj kada je bolja bila Njemačka.

U Portugalu 2004. godine su igrali u polufinalu, a 2000. i 2008. godine su zaustavljeni u grupi.

Parovi:

Turska - Hrvatska

Estonija - Republika Irska

Češka - CRNA GORA

Portugal - Bosna i Hercegovina.

Osim zemalja domaćina ovo takmičenja, Ukrajine i Poljske, ekipe koje su se kvalifikovale za nastup na EURO 2012 su Njemačka, Rusija, Italija, Francuska, Holandija, Grčka, Engleska, Danska i Španija, kao i tim sa najboljim skorom na drugom mjestu - Švedska.

Bonus video: