Rezervisti otvaraju švajcarske sefove

"Pokušaćemo da odigramo dobru utakmicu i da osvojimo tri boda, dok će igrači koji dobiju šansu imati priliku da se pokažu pred baraž", kazao je Brnović
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 07:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kako veliki rezultat, samopouzdanje i rasterećenost pred jednu utakmicu mijenjaju poglede na fudbal. Odjednom, čini se da Crna Gora ima sasvim korektan i drugi tim, ili skoro drugi, bez osam ili devet prvotimaca. I ne plaši se najjače postave Švajcarske. Na papiru to izgleda ovako: golman Božović, defanzivci Savić i Batak, bekovi Draško Božović i Pejović, vezni fudbaleri Drinčić i Zverotić, krila Ćetković i Bećiraj, napadači Damjanović i Đalović.

A kako će to izgledati na terenu, vidjeće se večeras u 20.15 satu u polurevijalnom meču na „St. Jakob parku“. Učesnik baraža, Crna Gora, pokušaće bez većine prvotimaca da se nametne trećeplasiranoj Švajcarskoj, koja uoči posljednjeg kola želi da pred naletom Velsa sačuva makar treću poziciju, kada već nije mogla više.

Švajcarci će pokušati da se iskupe za to što su ostali iza nas

Crnogorski fudbaleri osjetili su sinoć travu na kojoj najbolji švajcarski klub Bazel igra domaće utakmice Lige šampiona, dok je za to vrijeme u unutrašnjosti stadiona Branko Brnović ponavljao novinarima da za njega to nije „revijalna utakmica“.

"Ako ništa drugo, značajna nam je zbog mjesta na listi Fife. Pokušaćemo da odigramo dobru utakmicu i da osvojimo tri boda, dok će igrači koji dobiju šansu imati priliku da se pokažu pred baraž", kazao je Brnović, a onda izdiktirao tim s početka teksta.

Selektor će u prvi tim staviti dva fudbalera koja imaju po jedan žuti karton, Drinčića i Savića, i kaže da je u današnjem fudbalu skoro nemoguće odigrati utakmicu makar bez minimalnog rizika.

"Sa Drinčićem ću razgovarati i skrenuti mu pažnju da ne ulazi u nepotrebne duele, iako je teško kontrolisati momka koji na svakoj utakmici daje 100 odsto mogućnosti. Počeće, jer je i njemu u ovom trenutku potrebno da odigra makar jedno poluvrijeme. Što se tiče Savića, za njega ne brinem jer je on fudbaler koji igra glavom, maltene bez faula.

Andrija Delibašić, strijelac najznačajnijeg gola u istoriji crnogorskog fudbala, počeće sa klupe, prednost će na početku dobiti Đalović i Damjanović.

"Delibašić se možda i malo iscrpio nakon onog slavlja, i emotivno i fizički, jer priznaćete da to nije bio običan gol i obično slavlje", dodao je Brnović.

Na svakom ćošku stadiona predano se radi kao da je u pitanju nova velika i značajna utakmica

"Švajcarci će pokušati da se iskupe za to što su ostali iza nas, ali vjerujem da ćemo i mi imati šta da pokažemo", zaključio je Brnović.

Hicfeld: Žao mi je što Crna Gora nije kompletna

To što je konferenciji za novinare Branka Brnovića u Bazelu prisustvovao samo jedan švajcarski novinar, domaćini nisu obrazložili nezainteresovanošću, već činjenicom da su glavne baze većine redakcija stacionirane u Cirihu (nešto preko sat vožnje od Bazela brzim vozom).

Uostalom, u Cirihu je pres konferenciju juče prije podne održao Otmar Hicfeld, a njegova ekipa stigla je u Bazel tek u popodnevnim časovima da odradi trening.

Hicfeld je na konferenciji govorio u superlativima o Crnoj Gori:

"Vjerujte mi, kada jedna ekipa obezbijedi baraž kolo prije kraja to nije nezasluženo, već potvrda kvaliteta - kazao je popularni „general“, osvajač Lige šampiona sa Borusijom i Bajernom. Švajcarci će večeras probati da dobiju".

"Žao mi je što Crna Gora neće igrati u najboljem sastavu, a njihov najbolji igrač Vučinić postupio je pametno kada je protiv Engleske dobio drugi žuti karton kako bi mirno igrao baraž. Mi od današnje utakmice počinjemo pripreme za kvalifikacije za Mundijal u Brazilu 2014. godine", rekao je Hicfeld.

Razlika u mentalitetu

Ulazak u utrobu stadiona „St. Jakob park“ odmah otkriva i veliku razliku u mentalitetu dva naroda, dvije zemlje, dvije reprezentacije.

Za neke selekcije renomea Švajcarske bio bi debakl da završe kvalifikacije iza „male zemlje od 625 hiljada stanovnika“, dok za Švajcarce takva riječ gotovo i da ne postoji u rječniku.

Na svakom ćošku stadiona predano se radi kao da je u pitanju nova velika i značajna utakmica, a ne samo puko privođenje kraju neuspješnih kvalifikacija. Jer, za Švajcarce je „sjutra novi dan“, trebalo bi već početi da se predano radi kako se u narednom ciklusu ne bi ponovila ista greška.

Uostalom, Zlatko Kranjčar je najuren nakon što je bez kompletne odbrane izgubio u Kardifu, dok Otmaru Hicfeldu nakon fijaska protiv istog Velsa nije falila ni dlaka s glave. I za njega je sjutra novi dan...

Švajcarska - Crna Gora

Bazel - Stadion „St. Jakob park“. Kapacitet: 38.512. Sudija: Olegario Benkerensa (Portugal). Početak u 20.15 sati.

Švajcarska (4-4-2): Benaljo - Lihštajner, Đuru, Fon Bergen, Rodriges - Inler, Behrami, Šaćiri, Mehmedi - Džaka, Derdijok.

Crna Gora (4-4-2): M. Božović - D. Božović, Savić, Batak, Pejović - Zverotić, Drinčić, Ćetković, Bećiraj - Đalović, Damjanović.

Galerija

Bonus video: