Neka uživaju i igrači i navijači

"Ovo će biti prilika za nas koji smo imali malo manju minutažu da damo svoj doprinos", kaže Dejan Damjanović
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 13:24h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Nakon tri veličanstvene pobjede, dva srećna i jednog nesrećnog remija, jednog bolnog poraza, a sve samih istorijskih utakmica, crnogorski fudbaleri i navijači konačno su dočekali da “odigraju” jednu utakmicu za uživanje.

U Bazelu na Rajni, u rodnom gradu Rodžera Federera, “mala zemlja od 625 hiljada stanovnika”, koja je Švajcarskoj već zagorčala život, ponudiće svoju drugu postavu i pokušati da udari pečat na sjajan uspjeh koji je ostvarila u petak veče protiv Engleza, ali i tokom cijelih kvalifikacija.

Protiv demoralisane Švajcarske, čiji bi fudbaleri nakon fijaska u Velsu najradije preskočili večerašnji meč, četa Branka Brnovića na stadionu “St.Jakob park” igra i neku vrstu baraž-uvertire.

Dok će Vučinić, Vukčević, Jovetić, Baša, Džudović, Peković i Pavićević noć provesti uz televizor, “neki novi Brnovićevi klinci”, doduše sve već poznata fudbalska imena, treba da pokažu da najveća senzacija evropske zone kvalifikacija nema samo 11 ili 12 fudbalera.

Jedan od njih je i napadač Seula Dejan Damjanović, koji je još prije šest dana, dok su se vrh Fudbalskog saveza i dio javnosti davili u talasu pesimizma, a Crna Gora spremala više za Švajcarce nego za Engleze, samouvjereno ispalio:

"Možda baraž obezbijedimo već u petak"!

Tako je i bilo…

"Ne bih rekao da su ostali bili pesimisti, već da sam ja možda bio veći optimista od ostalih. Vjerovao sam, jer ako je Vels pobijedio Crnu Goru, zašto ne bi mogao da pobijedi Švajcarsku? A vjerovao sam još više u našu reprezentaciju, iako smo igrali protiv najjačeg tima u grupi", pričao je Damjanović po dolasku u Bazel.

Gol Andrije Delibašića omogućio je Crnoj Gori i jedno “relaks putovanje”. Brnović je ostavio kod kuće većinu prvotimaca, a vječiti strah od žutih kartona najteraće ga da dodatno iskombinuje i ekipu koju je poveo u Bazel.

Damjanović je ulaskom sa klupe na dva posljednja meča pokazao koliko bi mogao da bude značajan, a uz to nema žuti karton - njegov nastup je, dakle, skoro pa zagarantovan.

"Moramo da se pričuvamo kartona, utakmice u baražu puno su značajnije od ove protiv Švajcarske i nema potrebe da rizikujemo. Ovo će biti prilika za nas koji smo imali malo manju minutažu da damo svoj doprinos", dodao je Damjanović.

Ni za Švajcarce utakmica nema takmičarski značaj, ko zna u kakvom će raspoloženju biti četa Otmara Hicfelda nakon bolnog sazanja da je Crna Gora jednostavno bila bolja.

"Vjerujem da su Švajcarci mnogo razočarani, ali isto tako vjerujem da će ih to natjerati da dodatno zapnu i da nama pokažu da su oni ta ekipa koja je “trebala” da ide u baraž. Ali, ni naša ekipa koja će istrčati na teren neće biti nimalo naivna, očekujem dobru utakmicu", kazao je Damjanović.

Crnogorska reprezentacija maltene se neće ni raspakovati kada se vrati iz Švajcarske, a već je čeka nova “utakmica” - u četvrtak je žrijeb baraža za EP.

"Ako bih mogao da biram, volio bih da izvučemo Češku. Ne bih volio Dansku, ne bih volio Srbiju, ne zato što se plašimo, već zato što vjerujemo da ćemo protiv drugih imati veću šansu. A ko god da dođe, mi imamo šansu", zaključio je Damjanović.

Baša i Džudović ostali u Podgorici

Branko Brnović poveo je u Vels 18 fudbalera, sa dvije naknadne promjene u odnosu na sastav koji je najavio u nedjelju popodne.

U avionu, naime, nije bilo ni centralnih bekova Marka Baše i Miodraga Džudovića, koji su poput Vučinića i Pekovića (dva žuta), Vukčevića, Jovetića (po jedan žuti), Pavićevića i Novakovića (povrede), ostali u Podgorici.

Bazel pamti Brnovića i MiloševićaLijepe uspomene na Bazel, grad na tromeđi tri države (Njemačke, Francuske, Švajcarske) imaju selektor Branko Brnović i njegov asistent Savo Milošević.

Obojica su, naime, noseći dres nekadašnje Jugoslavije bili strijelci u Bazelu, pa se Švajcarska na neki način može nazvati njihovom teritorijom.

Brnović je pogodio u prijateljskom meču protiv Švajcarske neposredno pred Mundijal u Francuskoj 1998. godine.

Tog 6. juna na “St. Jakob parku” crnogorski selektor doveo je SR Jugoslaviju u vođstvo, a domaćin preko Milera postavio konačnih 1:1.

Savo Milošević je pogodio u Bazelu u kvalifikacijama za SP u Japanu i Koreji.

Bio je 1. septembar 2001, Dejan Savićević komandovao je sa klupe, Švajcarci poveli golom Hakana Jakina, a Milošević i Krstajić preokrenuli za konačnih 1:2.

Savić: U baražu neće biti jačih od Švajcarske

I sa kombinovanim timom, Crna Gora će u Bazelu imati pravi test za baraž.

Po Stefanu Saviću, u doigravanju neće biti jačih ekipa nego što je Švajcarska, koju je Crna Gora već jednom dobila.

"U baražu nema lakih protivnika, ali mislim ni težih od ekipe ranga Švajcarske. Biće ovo dobra prilika da se spremimo za ta dva meča".

Defanzivac Mančester sitija kaže da je u petak veče protiv Engleza odigrao najljepšu utakmicu u dosadašnjoj karijeri.

"Gol Delibašića je najljepši trenutak koji ću pamtiti. Bila je to definitivno istorijska utakmica, mi smo pokazali i kvalitet i karakter. Nije bilo lako vratiti se nakon 0:2 protiv Engleza, a naročito ne u ovako teškoj grupi probiti se do drugog mjesta".

Centaršut Savića u 91. umakao je njegovom saigraču iz Mančester sitija, golmanu Džou Hartu prije nego što je Delibašić zakucao loptu u mrežu. Nakon meča, razmjenjivale su se čestitke.

"Vidio sam se sa saigračima iz kluba nakon utakmice, oni su meni čestitali baraž, ja njima plasman na Evropsko prvenstvo".

Savić je asistencijom za 2:2 “zakazao” i duel sa isključenim Vejnom Runijem, 22. oktobra, u velikom mančesterskom derbiju Siti - Junajted.

"Crveni karton je bio njegov trenutak nepažnje, ja se samo nadam da ni 22. oktobra neće biti raspoložen. Jer, u pitanju je veliki igrač".

Galerija

Bonus video: