Poznata fudbalska lica vjeruju u Crnu Goru i u baražu

Trener japanske Urave reds Željko Petrović, šef struke ruskog Amkara Miodrag-Grof Božović i legendarni crnogorski fudbaler Nikola Jovanović vjeruju da imamo dobre šanse
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 07:58h

Crnogorska reprezentacija proslavila je plasman u baraž za Evropsko prvenstvo, veliki remi sa Engleskom u sjajnom ambijentu pod Goricom (2:2) produžio je fudbalski san.

Naša selekcija obradovala je kompletnu domaću javnost, a “sokoli” bez opterećenja putuju u Bazel na megdan Švajcarskoj.

Željko Petrović: Fenomenalno

"Svaka čast, momci su odradili sve fenomenalno. Ovo je više nego ogroman uspjeh. Treba, međutim, i Cica Kranjčara staviti na mjesto koje zaslužuje u svemu ovome, on je napravio fenomenalan posao, doveo Crnu Goru među 20 najboljih selekcija svijeta.

Ne treba, međutim, da poletimo nakon svega, ipak smo mala zemlja" kaže Željko Petrović, trener japanske Urave Reds.

Pred početak kvalifikacija nije, međutim, bilo baš mnogo optimista (jedan od rijetkih bio je bivši selektor Kranjčar).

"Teško je bilo očekivati ovako nešto, mlada smo država koja nikada nije igrala na velikom takmičenju. U grupi smo imali Englesku i Švajcarsku, koja je fudbalska zemlja i nije za potcjenjivanje. Nakon ovoga treba još više stimulisati razvoj fudbala, trebaju nam pravi programi kako bismo dobijale igrače kakvi su Jovetić, Vučinić, Baša" dodao je Petrović.

Pred početak kvalifikacija nije, međutim, bilo baš mnogo optimista

Ukoliko Crna Gore ode na Euro, to će biti uspjeh svih, tvrdi crnogorski stručnjak...

"Ako se kvalifikujemo, biće to uspjeh i klubova iz Crne Gore. Sa parama koje bi Fudbalski savez dobio od Uefe mogla bi da se poboljša infrastruktura, da se poprave tereni. Vjerujem da Crna Gora može da ode na Evropsko prvenstvo, ali ukoliko se ne daj bože to i ne desi, niko ne treba da bude razočaran.

Kao što sam već istakao, ne treba zaboraviti zasluge Kranjčara, a drago mi je i zbog novog selektora Brnovića, njegovih pomoćnika Miloševića i Drobnjaka. To su moji nekadašnji saigrači, želim im sve najbolje, da odu na prvenstvo Evrope" kazao je Petrović.

"Bilo bi dobro kada bismo mogli i Škotsku nekako da “uguramo”

Trener Urave Reds ima i jasne želje pred žrijeb, koji će se obaviti u četvrtak u Krakovu...

"Bilo bi dobro kada bismo mogli i Škotsku nekako da “uguramo” - kazao je kroz osmijeh Petrović. "Šalu na stranu, ako ne može Škotska, onda bih volio da dobijemo Češku. Sa druge strane, ne bih volio da izvučemo Dansku" zaključio je Petrović.

Miodrag Božović: Reklama za Crnu Goru

Trener Amkara Miodrag-Grof Božović ističe da je naša reprezentacija napravila “veću reklamu za Crnu Goru nego bilo ko drugi”.

"Mislim da je napravljen ogroman uspjeh. I ovdje u Rusiji svi su oduševljeni nakon 2:2 sa Englezima. Uspjeh je fenomenalan, treba imati i sreće u baražu, ali kada se odigra dva puta neriješeno sa Englezima, onda možete da igrate protiv bilo koga.

Imajući u vidu kako je reprezentacija igrala do sada, mislim da ima velike šanse da ode na Evropsko prvenstvo" rekao je Božović, koji se prije desetak dana vratio u Amkar, klub sa kojim je 2008. godine osvojio fenomenalno 4. mjesto u ruskoj Premijer ligi i donio mu plasman u Ligu Evrope.

Popularni Grof dodao je i da Crna Gora sada ima “psihološku prednost”.

"Ako se Crna Gora ne plasira - nije neuspjeh, a ukoliko ode na Evropsko prvenstvo, biće to ogroman uspjeh" zaključio je Božović.

Da li ste pred početak kvalifikacija očekivali da Crna Gora može u baraž?

"Ne, iskreno nijesam bio optimista!"

Nikola Jovanović: Možemo na Euro uz malo sreće

U crnogorsku selekciju je od početka vjerovao Nikola Jovanović, nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije, bivši defanzivac Crvene zvezde i Mančester junajteda...

"Nema velike filozofije, uspjeh je ogroman i zaslužen. Vidjećemo, mislim da uz malo sreće možemo na Evropsko prvenstvo. Odgledao sam meč sa Engleskom na televiziji, nije mala stvar za malu zemlju da napravi ovakav rezultat. Ovo je iznenađenje za svakog, ali i ne baš toliko veliko. Ovo svako mora da cijeni" kazao je Jovanović, koji je dres Junajteda nosio osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Teško je u ovom trenutku pričati o Englezima. Oni imaju svojih problema, u najjačim klubovima igraju im stranci, nije im lako da naprave dobru reprezentaciju" dodao je Jovanović.

Legendarni crnogorski fudbaler nije iznenađen ovakvim rezultatom “sokola”...

"Vjerovao sam u ekipu i igrače. Imamo pojedince kakvi su Vukčević, Vučinić i Jovetić, koji mogu potezom da riješe meč. Očekivao sam da možemo da napravimo ovakav rezultat, a imamo šanse i u baražu, ali zavisi i ko će nam doći. Ne bi bilo poželjno da nam dođe neka selekcija iz okruženja, ali možemo sa svima da se nosimo" zaključio je Jovanović.

Petrović u finalu japanskog Kupa

Japanska Urava reds, koju predvodi Željko Petrović juče se plasirala u finale Kupa. Crnogorski stručnjak odgovorio je na poziv “Vijesti” nakon završetka utakmice protiv Gamba Osake (2:1). Petrović je bio dobro raspoložen, njegov tim je slavio sigurnu pobjedu, protivnik je postigao počasni pogodak u 90. minutu...

U finalu Kupa koje se igra 29. oktobra Urava reds će se za pehar boriti sa Kašimom antlers.

Galerija

Bonus video: