Mogući rivali u baražu: Hrvatska, Danska, Češka, Turska

Uefa će prilikom žrijeba podijeliti osam reprezentacija u dva šešira. Izvjesno je da će Crna Gora biti u nepovlašćenoj grupi
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 15:23h

Nakon istorijskog remija protiv Engleza, te "šoping putovanja" u Bazel u ponedjeljak i utorak, Crna Gora će već od srijede razmišljati o protivniku u baražu. Žrijeb je 13. oktobra u 13 sati u hotelu "Šeraton" u poljskom gradu Krakovu, a utakmice 11. i 15. novembra.

Biće to "slatke muke" za selekciju Branka Brnovića, pošto je plasmanom u baraž već napravljen veličanstven uspjeh, ali niko crnogorskom timu ne može da oduzme želju i nadu da napravi taj odlučujući korak i plasira se na Evropsko prvenstvo.

Možda i Srbija

Odmah nakon epskog gola Andrije Delibašića u sudijskoj nadoknadi bilo je jasno da Crna Gora ide u baraž, jer je šansa da se kao najbolji drugoplasirani ode na Evropsko prvenstvo još ranije propuštena. Za tu ulogu boriće se Švedska i Danska ili Portugal...

Ono što je posebno interesantno, „hrabri sokoli” bi u baražu mogli da igraju sa jednom od tri bivše republike SFRJ. Hrvatska je porazom u Grčkoj praktično ostala prikovana za 2. mjesto u grupi F, dok selekcija BiH pred posljednje kolo u grupi D i gostovanje Francuskoj ima bod manje od „trikolora”. Do baraža će možda i Srbija, ali da bi uspjela mora da savlada Sloveniju u Mariboru. Uprotivnom, u baraž će Estonija.

U grupi A za 2. mjesto boriće se Belgija (15) i Turska (14), s tim da „crveni đavoli” imaju mnogo teži zadatak jer gostuju Njemačkoj, a tim Gusa Hidinka igra kući sa Azerbejdžanom.

Hrvatska, Srbija i Danska (ukoliko prođu), bili bi nosioci na žrijebu, samim tim i mogući protivnici Crne Gora

Švedska je druga u grupi E, ali ako pred svojim navijačima osvoji bod ili tri u posljednjem kolu protiv Holandije, može da bude najbolja drugoplasirana.

Povlašćeni i nepovlašćeni

Najčudnija je situacija u grupi I - Španija ima svih sedam pobjeda, a za njom kaskaju Češka sa 10 i Škotska sa osam bodova, koja danas gostuje Lihtenštajnu. U posljednjem kolu Španija dočekuje Škotsku, a Litvanija Češku...

Bilićeva ekipa još ima teoretske šanse da bude najbolja drugoplasirana

Ovo svakako ne odgovara Crnoj Gori, selekciji koja je učestvovala na samo dva kvalifikaciona ciklusa i kojoj će definitivno dopasti mjesto u nepovlašćenom šeširu. Na toj listi Uefe Crna Gora je, naime, tek na 30. mjestu u Evropi, a od mogućih učesnika baraža iza nje su samo Belgija, Estonija i Jermenija.

Hrvatska, Srbija i Danska (ukoliko prođu), bili bi nosioci na žrijebu, samim tim i mogući protivnici Crne Gora. Za mjesto među nosiocima konkurišu još Republika Irska, Turska i Češka, sve pod uslovom da obezbijede doigravanje.

Osim Crne Gore, među nepovlašćenim selekcijama vjerovatno će biti Bosna i Hercegovina, zatim Škotska (ako prođe), a definitivno Jermenija i Estonija ukoliko u posljednjem kolu u utorak osiguraju baraž.

Dakle, Hrvatska je jedina selekcija za koju se skoro sa sigurnošću može reći da je mogući protivnik Crne Gore u baražu, mada ni to nije 100 odsto sigurno - ekipa Slavena Bilića, naime, još ima teoretske šanse da bude najbolja drugoplasirana ekipa.

Galerija

Bonus video: