Hajnkes se divi Zidanu i sprema novi napad na evropsku krunu

Sudar velikana u polufinalu Lige šampiona - Bajern protiv Reala na "Alijanc areni" (20.45)
52 pregleda 2 komentar(a)
Liga šampiona, Foto: Reuters
Liga šampiona, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2018. 10:15h

Bajern i Real Madrid su timovi sa najviše međusobnih duela u Uefinim takmičenjima, odigrali su ih čak 24, a i najava 25. obećava da će biti spektakularan.

Prvi meč u Minhenu (večeras od 20.45) može makar da ponudi odgovor na pitanje koja ekipa je bliža finalu u Kijevu, ali po automatizmu prednost ide na stranu Reala.

Jer, Madriđani su sada “na svom terenu”, a njihovi rezultati iz posljednjih sezona jednostavno govore da nijedan rival ne smije da kaže da je favorit protiv tima Zinedina Zidana. Pa ni Bajern...

"Moram da priznam da sam obožavatelj Zinedina Zidana. Divio sam mu se kao igraču, a način na koji Real Madrid igra fudbal od kada je on na klupi je impresivan", rekao je trener Bajerna Jup Hajnkes.

Niko ne sumnja da su Hajnkesove riječi iskrene, ali Bajernova misija je da na terenu nadmudri Zidanovu mašineriju, dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope.

"Uživaće navijači, mi treneri vjerovatno ne. Prošao sam mnogo toga i nema emocija pred ovako velike duele, ali tokom utakmice se sve mijenja. Ovo je sudar dva giganta svjetskog fudbala u kojem je sve moguće", kazao je Hajnkes.

Upravo je 72-godišnji stručnjak iz Menhengladbaha mijenjao istoriju Reala, uz pomoć našeg Predraga Mijatovića. Bio je na klupi “kraljevskog kluba” 1998. kada je osvojena prva titula u Ligi šampiona poslije 32 godine čekanja.

Ali, Hajnkes je i Bajernova “talija” - posljednju evropsku krunu Bavarci su osvojili 2013. godine, sa njim na kormilu.

Četiri pobjede Reala zaredom

Real je prošle godine eliminisao Bavarce u četvrtfinalu, i to uz ogromnu pomoć sudija u revanšu u Madridu, a kasnije je u finalu savladao Juventus.

Prije toga je je bio uspješniji i u polufinalu 2014, uz gol-razliku 5:0 u dvomeču (u okršaju za trofej je bio bolji od Atletiko Madrida), a posljednji trijumf Bajerna u Ligi šampiona dogodio se 2012. kada je u Madridu prošao nakon penala.

"Imamo dobar osjećaj pred ove mečeve i veliki sam optimista. Naša atmosfera unutar tima je fenomenalna, igrači jedva čekaju da utakmica počne. Vidim kod njih ogromnu volju, a znamo da volja može da pomjeri i brda i planine", jasan je Hajnkes.

Levandovski protiv Ronalda

Realova najveća snaga je Kristijano Ronaldo, a Bajernova - tradicionalna upornost iz koje uvijek u prvi plan iskoči pojedinac.

Tomas Miler igra kao preporođen od kada je Hajnkes naslijedio Karla Anćelotija, ali se najviše očekuje od Roberta Levandovskog - Poljak je ove sezone postigao 39 golova u svim takmičenjima.

"Ne mislimo o Ronaldu, jer imamo Levandovskog. Njegov uticaj na našu igru je ogroman", poručio je trener Bajerna.

Brojke Portugalca u Ligi šampiona ipak unose strah u kosti i, po pravilu, neustrašivim Njemcima. Dao je 15 golova u 10 mečeva, upisao je i dvije asistencije - sve to za 900 minuta na terenu. A i Bajern mu je omiljena žrtva, jer im je u karijeri devet puta tresao mrežu.

"Mi smo Real i ne plašimo se nikog. Ali, morate da iskažete poštovanje prema klubu kakav je Bajern i treneru Hajnkesu, koji je uradio mnogo toga u karijeri. Dva tima se odlično poznaju, kvalitet je ogroman, ali kao i uvijek vjerujem da znamo put do finala", rekao je Zidan.

Arturo Vidal propušta večerašnji meč zbog povrede, kao i Kingsli Koman, a pod znakom pitanja u Bajernu su Korentan Toliso i David Alaba. Real je, s druge strane, kompletan.

Bonus video: