Brnović protiv Engleza odmara Bašu, Drinčića i Jovanovića

"Kako zaustaviti Runija? Hajde neka malo Englezi razmišljaju kako da zaustave Stevana i Mirka", rekao je Brnović
0 komentar(a)
konferencija, Foto: Savo Prelević
konferencija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.10.2011. 12:20h

Sreću i nesreću ima Branko Brnović što mu na selektorskom i uopšte trenerskom debiju dolazi Engleska, reprezentacija sa ponajboljim evropskim fudbalerima i jednim od najuspješnijih trenera.

Nesreću, jer će Crna Gora sjutra veče igrati protiv selekcije koja je na tri dosadašnje utakmice u gostima postigla čak osam golova, primila samo jedan, a svaki od tih mečeva riješila u prvih 15 minuta. Sreću, jer je takvim Englezima, sa selektorom kome je važan rezultat i samo rezultat, pod Goricom dovoljan i bod.

Ako Brnović ne naredi bezglavi juriš, što Runi i društvo po pravilu elegantno kažnjavaju, već opreznijom varijantom krene na takođe oprezne Engleze, utakmica se možda i može usmjeriti ka remiju. Ali, tu je i “problem” - ni bod vjerovatno neće značiti puno Crnoj Gori.

Brnovićeva je sreća i u tome što za razliku od svojih prethodnika, Filipovića i Kranjčara, konačno u jednom meču može da računa na kompletan (ili skoro kompletan) tim, ali i nesreća što će zbog Švajcarske i vjerovatno odlučujuće utakmice, morati da poštedi “makar trojicu” fudbalera sa po jednim žutim kartonom.

Dakle, puno je spletki i misterija uoči večerašnjeg sudara najmlađe i najstarije evropske reprezentacije, pred 10-ak hiljada srećnika na još nedovršenom stadionu, u vjerovatno najvećem spektaklu koji je Crna Gora ikada imala.

Brnović je na konferenciji za novinare pročitao imena trojice fudbalera koji zbog sticija okolnosti neće moći da igraju možda i utakmicu karijere, ali i dao izjavu s kojom je po količini optimizma stao u red sa svojim prethodnikom:

"Da smo kompletni, bio bih siguran da možemo da dobijemo! Ali, puno vjerujem i u ovaj tim".

Crna Gora, međutim, nije kompletna, ne zbog povreda ili suspenzija, već zbog Brnovićeve odluke:

"Baša, Džudović i Milan Jovanović neće igrati. Kada bih znao da će Vels da pobijedi Švajcarsku, izveo bih najjači tim. Ovako, imamo čak osam igrača koji imaju po jedan žuti karton i moramo da smanjimo rizik.

Upitan kako su fudbaleri prihvatili odluku da ne budu dio spektakla, Brnović je odgovorio:

"Teško im je, to ja to najbolje razumijem jer sam bio fudbaler. Ipak, profesionalno su prihvatili moju odluku, i oni su svjesni situacije, znaju da će nam utakmica u Švajcarskoj vjerovatno odlučivati.

I jedan naknadni problem: Mitar Novaković neće igrati zbog povrede, a trebalo je da igra.

"Šteta, moramo da tražimo zamjenu. Zapravo, već smo je našli", rekao je Brnović, ne želeći da otkriva o kome se radi.

I oslabljena Crna Gora tražiće svoju šansu.

"Sve gostujuće utakmice Engleska je riješila na početku utakmice. Na prošloj utakmici protiv Bugarske to se desilo isključivo zbog naivnosti domaće selekcije, a mi ćemo pokušati da ne napravimo takve greške".

Da li bi prihvatio bod - Brnović je izbjegao decidan odgovor na ovo pitanje.

"Želim da igramo dobar fudbal, da odigramo pravu utakmicu".

Na kraju i poruka da nema straha od Engleza...

"Uvijek sam vjerovao u ovaj tim. Ponovio sam već 100 puta u prethodne četiri godine", kada igramo na našem stadionu, nećemo ustuknuti ni pred Brazilom.

Jovanović nema karton!

Branko Brnović odmaraće Bašu, Drinčića i Jovanovića, “trojicu od osmorice fudbalera sa po jednim žutim kartonom” Ali, Milan Jovanović - nema žuti karton! I teško da je u pitanju zabuna ili neinformisanost u Fudbalskom savezu, već vjerovatno Brnovićeva namjera da poštedi defanzivca Spartaka iz Naljčika zbog duže pauze nakon operacije prepona. Jovanović je, međutim, već igrao protiv Velsa prošlog mjeseca, doduše u finišu. Igrači koji imaju kartone, osim Baše i Drinčića, su Vučinić, Vukčević, Peković, Savić, Vladimir Božović i Kašćelan.

Neka Englezi misle o Mirku i Stevanu

Jedan engleski novinar negdje je pročitao Brnovićevu izjavu da je “nemoguća misija” zaustaviti Runija, crnogorski selektor je to demantovao.

"Nema toga fudbalera koji se ne može zaustaviti. Runi je sjajan igrač, ali zašto da se opterećujemo. Neka Englezi razmišljaju kako da zaustave Vučinića i Jovetića", rekao je Brnović.

A na pitanje kolika je povoljnost za Crnu Goru što ne igra Rio Ferdinand, Brnović je odgovorio:

"Nema nikakve povoljnosti, Englezi su popunjeni na svim pozicijama, i svejedno je ko igra", dodao je Brnović.

Kiša kvari spektakl?

Kiša bi mogla da pokvari spektakl, nakon ko zna koliko sušnih dana za gostovanje Engleza najavljeni su pljuskovi s grmljavinom! Očekuje se, ipak, da će do početka meča trajati “trka s vremenom”, jer ima i nekih najava da će se nebo smilovati i da će kiša početi tek nakon utakmice. Ako bude padala, nezaštićeni su gledaoci na sve četiri tribine - na kompletnoj istočnoj i djelovima zapadne, sjeverne i južne. Komesar za bezbjednost FSCG Dragoljub Sekulić preporučio je navijačima da - ne nose kišobrane! "Kako gledaoci ne bi kišobranima smetali jedni drugima, preporučljivo je ponijeti cerade", kazao je Sekulić.

Pivara Trebjesa i dalje uz FSCG

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare objavljena je i informacija o produžetku saradnje između Fudbalskog saveza Crne Gore i Pivare Trebjesa.

"Zadovoljstvo nam je što možemo da objavimo da produžavamo saradnju sa nikšićkom Pivarom na još jednu godinu, tako da se sada u sponzorskom pulu FSCG nalaze gotovo sve renomirane kompanije", istakao je Momir Đurđevac, generalni sekretar FSCG.

Mladen Fatić, predstavnik Pivare Trebjesa, istakao je da je saradnja nastavljena na obostrano zadovoljstvo.

"Produkovali smo fudbalsku reklamu koja je u vezi sa reprezentacijom, organizovali smo nagradnu igru gdje je jedna od nagrada bila i odlazak na utakmicu Vels – Crna Gora. Najzad, lansirali i potpuno novo pakovanje, a nikšićko pivo pinta, gdje smo ponudli svim navijačima reprezentacije veću količinu piva po cijeni obične limenke", rekao je Fatić.

Bonus video: