Evropski sud odlučio da TV prava ne mogu biti ekskluzivna

Odluka suda imaće veliki uticaj na englesku Premijer ligu koja je najbogatija fudbalska liga na svijetu a veliki dio svojih prihoda ostvaruje prodajom ekskluzivnih prava ne emitovanje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 12:48h

Evropski sud pravde odlučio je danas da fudbalska publika treba da ima pravo korišćenja najpristupačnijih dekodera da bi gledala utakmice, čak i ako se na taj način zaobilaze ekskluzivna prava emitovanja.

Najviši sud Evropske unije naveo je u svojoj odluci da je uspostavljanje ekskluzivnih ugovora emitovanja za svaku zemlju EU i pokušaj da se zabrani posmatranje utakmica preko jeftinijih satelitskih kartica drugih zemalja članica "protivno zakonu EU".

Odluka suda imaće veliki uticaj na englesku Premijer ligu koja je najbogatija fudbalska liga na svijetu a veliki dio svojih prihoda ostvaruje prodajom ekskluzivnih prava ne emitovanje.

Prenosi utakmica Premijer lige prodaju se na osnovu ekskluzivnih ugovora u različitim zemljama i da bi se emitovale potreban je poseban dekoder sa karticom.

U zemljama Evrope kupovina dekodera i kartica je jeftinija nego u Britaniji.

Zato su neki pabovi u Britaniji počeli da kupuju jeftinije grčke dekodere i kartice i emituju utakmice.

Zbog toga je pokrenut niz pravnih sporova u Britaniji i EU koji su danas dobili epilog i na Evropskom sudu pravde.

Sud čije je sjedište u Luksemburgu saopštio je da "smatra da državno zakonodavstvo koje zabranjuje uvoz, prodaju i korišćenje inostranih kartica za dekodiranje protivno slobodi pružanja usluga i ne može se opravdati".

Sud je saopštio da je prodavanje ekskluzivnih ugovora za svaku zemlju pojedinačno drastično kršenje pravila slobodne trgovine u EU.

Sistem ekskluzivnih ugovora takođe je protivan zakonu EU o slobodnoj konkurenciji ukoliko se zabranjuje prodaja dekodera i kartica iz jedne zemlje u drugoj.

Premijer liga je posljednjim trogodišnjim ugovorom za emitovanje utakmica samo u Britaniji zaradila 1,782 milijarde funti.

Sud smatra da Premijer liga ne može imati posebna prava na same mečeve jer oni nisu njena intelektualna svojina za razliku od himne, amblema i drugih obilježja engleskog fudbalskog prvenstva koji se mogu zaštititi.

Bonus video: