Engleze će gledati samo 10.000 srećnika, interesovanje 4 puta veće

Priča se ponavlja svake godine: zbog malog kapaciteta stadiona pod Goricom meč Crna Gora - Engleska moći će uživo da gleda manje od deset hiljada Crnogoraca
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 06:28h

Samo desetak hiljada srećnika 7. oktobra uživo će prisustvovati najvećem sportskom spektaklu svih vremena u Crnoj Gori – gostovanju fudbalske reprezentacije Engleske, sa Fabiom Kapelom na klupi, Vejnom Runijem, Džonom Terijem, Stivenom Džerardom na terenu.

Toliko ih je bilo prije tri godine kada je na stadion pod Goricom gostovala Italija, tada aktuelni šampion svijeta, toliko će ih biti i naredne, ili 2013. godine, kada ponovo budu gostovali Englezi, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014.

Htjelo bi još mnogo Crnogoraca na stadion, ali im ne može biti...

- Imamo preko 30 hiljada trebovanja, a kapacitet je tri puta manji. Tako je bilo ne samo sada, već i pred naš prvi meč sa Mađarskom, zatim pred Italiju, pa Vels, Švajcarsku... – kaže Momir Đurđevac, generalni sekretar FSCG.

Svaka velika utakmica stvara haos Fudbalskom savezu Crne Gore, koji u raspodjeli karata, kako je objasnio Đurđevac, ima obaveza prema igračima, sponzorima, klubovima, lokalnoj upravi. Deset posto kapaciteta stadiona, po pravilima, pripada i gostujućim navijačima.

- Imamo neke prioritete, prema ljudima sa kojima svakodnevno sarađujemo, sa kojima imamo poslovne aranžmane, a prioritet su igrači. Svjestan sam da je navijačima i ljubiteljima fudbala to teško da shvate, ali jednostavno – nama su ruke vezane. Jasno je da ovaj problem ne možemo da riješimo, a problem će postojati, sve dok se ne poveća kapacitet stadiona – ističe Đurđevac.

Zidanje Skadra

Tribine nacionalnog crnogorskog stadiona grade se kao Skadar na Bojani. Zapadna je stara 30-ak godina, i nikako se ne uklapa u izgled južne i sjeverne. Šta tek reći za istočnu, koja je sadašnji izgled dobila u martu 2007, dva dana uoči prve utakmice crnogorske selekcije, sa Mađarskom.

Prošlo je, dakle, skoro pet godina, od kada je ukucan posljednji esker. A planova i najava za čuveni Istok je bilo, i to pompeznih. Posljednji put izgradnja samo što nije počela u novembru prošle godine, kada je čak i plan posjete Mišela Platinija, predsjednika Uefe, Podgorici korigovan kako bi Miomir Mugoša predstavio idejno rješenje super-modernog Istoka i najavio izgradnju koja je trebalo da počne u martu prošle godine.

Da li zbog finansijske krize ili nečeg drugog, izgradnja nije počela. Ispostavilo se u međuvremenu da ni rješenje nije dobro, pa se napravilo novo, pa se sada čeka isto ono što se čekalo prije skoro godinu.

Prema procjenama, za izgradnju Istočne tribine sa svega četiri hiljade mjesta, i svim pratećim objektima, potrebno je izdvojiti zaista impozantnu sumu - 45 miliona eura, računajući i troškove zemljišta i komunalija.

Tribina u Podgorici kao stadion u Kardifu

Za poređenje, izgradnja kompletnog stadiona u ukrajinskom gradu Ljvovu, kapaciteta 35 hiljada sjedišta, na kome će se igrati mečevi Evropskog prvenstva, koštala je 85 miliona, a cijeli stadion u Kardifu, na kome su nedavno igrali Vels i Crna Gora, onoliko koliko naš Istok – dakle, 45 miliona.

- Potpuno razumijem da je u pitanju velika investicija. Da mi imamo dovoljno novca, sigurno bismo krenuli u posao. Ovako, ostaje nam da apelujemo, molimo, ukazujemo na problem... – ističe Đurđevac.

Čelnicima saveza ostaje i da se upoređuju sa kolegama iz drugih zemalja.

- Samo tri asocijacije u Evropi imaju manje nacionalne stadione od našeg – Andora, Lihtenštajn i San Marino. Ostalih 49 članica Uefe igraju stadionima mnogo većeg kapaciteta, većina tih stadiona je između 50 i 100 hiljada mjesta – kaže Đurđevac.

Pored stadiona pod Goricom, međunarodne mečeve naša mlada selekcija i klubovi mogu da igraju još samo u Nikšiću, i to zahvaljujući dobroj volji Uefe. Fudbalski savez krenuo je u projekat renoviranja svlačionica i klupskih prostorija kraj Bistrice, da bi koliko-toliko upristojio taj objekat. Đurđevac je kazao da je investicija vrijedna oko 600 hiljada eura, da bi trebalo da bude gotova do ljeta.

- Situacija je takva da imamo jedan skroman stadion i jedan sa ogromnim nedostacima. Tu se priča završava – iskren je Đurđevac.

Fudbalski savez nije toliko finansijski moćan da izgradi stadion. To, uostalom, ne radi ni jedan nacionalni savez, to je „obaveza“ država ili lokalnih uprava. A s obzirom da je za renoviranje i skromno proširenje postojećeg stadiona potreban veliki novac, možda bi se moglo razmisliti o drugom rješenju.

- Gledajući iz ugla Fudbalskog saveza, kao i nekog ko je bio na mnogo stadiona, mislim da je rješenje u izgradnji novog stadiona, na drugoj lokaciji, kapaciteta minimum 25 hiljada mjesta – zaključuje Đurđevac.

“Crne tačke”

Priča o kapacitetu i tribinama stadiona pod Goricom ima i dodatak.

I tako skroman, eksterijer naše fudbalske arene dodatno je osiromašen činjenicom da se sa svih mjesta na tribinama ne može vidjeti cijeli teren. Ulaznice za prva četiri reda Zapadne tribine se i ne prodaju, a nije u pitanju mali broj mjesta – oko hiljadu sjedišta, što čini deset posto kapaciteta stadiona. To vam je kao da je na Vembliju neupotrebljivo osam hiljada sjedišta.

Na južnoj i sjevernoj tribini, od stubova, koji su se tu našli čudom i koji se ne mogu vidjeti ni na jednom drugom stadionu na kome se igraju međunarodne utakmice, oko 300 gledalaca ne može normalno da gleda utakmicu.

To su nedostaci koji se više ne mogu ispraviti, jer se klupe na mogu ukopati, zbog drenaže terena, a da nema stubova, tribine bi se, možda, i srušile.

Ne može više od tri zvjezdice

No, i pored svih nedostataka, stadion pod Goricom, prema Uefinoj kategorizaciji objekata, dobio je tri od mogućih pet zvjezdica. Objekti poput Vemblija, Milenijuma u Kardifu, Nou Kampa, Donbas arene u Donjecku i još 25 „naučno-fantastičnih“ stadiona spadaju u elitnu kategoriju.

- Kao u turizmu, Uefa je izvršila kategorizaciju objekata. Tri zvjezdice znače da se na našem stadionu mogu igrati mečevi u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Ligu Evrope, Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Ispunjavamo sve uslove za organizaciju tih mečeva, osim grijanja terena, ali s obzirom na klimu u Podgorici, Uefa nije insistirala na tome – kaže Časlav Vešović, direktor JP „Gradski stadion“.

Prilično dobru ocjenu stadion pod Goricom dobio je na osnovu enterijera i osvjetljenja. Svlačionice i reflektori, za koje je Fudbalski savez izdvojio milion dolara, izgrađeni su po najvišim standardima.

- Posljednje investicije radimo po znatno većim standardima od onih koji propisuje kategorija od tri zvjezdice. Moramo da budemo realni i kažemo da je dosta toga urađeno na poboljšanju infrastrukture od kada je prije desetak godina glavni grad preuzeo upravljanje stadionom. Svlačionice i reflektori urađeni su po najvišim standardima, opremljena je kontrolna soba, olakšan rad TV ekipama i novinarima... – ističe Vešović.

Kategorija od tri zvjezdice teško da se može povećati, čak i kada se, odnosno ako se, podgorička arena napokon kompletira, jer to ne dozvoljava lokacija. Stadion u centru grada ima mnogo više nedostataka, nego prednosti.

- Sama lokacija onemogućava nam da apliciramo za veću kategoriju. Stadion je u strogom centru grada, bez jasno definisane putne infrastrukture oko objekta, što je Uefa evidentirala i onemogućila nam da se kandidujemo za još jednu zvjezdicu – kaže Vešović.

Dakle, ukoliko neki naš klub, kojim slučajem, dođe do grupne faze, ili posljednje runde kvalifikacija za Ligu šampiona ili Ligu Evrope, što bi bilo možda veće čudo nego da Crna Gora postane prvak Evrope, bila bi potrebna specijalna dozvola Uefe da bi se ti mečevi odigrali na stadionu pod Goricom.

Bonus video: