Rudar i Budućnost remizirali u derbiju za pamćenje

Budućnost je tim remijem, do kojeg je došla golom Radivoja Golubovića u sudijskoj nadoknadi, zadržala prvo mjesto na tabeli, ali je prekinula seriju od sedam uzastopnih pobjeda
0 komentar(a)
Rudar, Foto: Savo Prelević
Rudar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2011. 17:18h

Pljevljaci jesu prekinuli seriju pobjeda Budućnosti, jesu ostali jedina neporažena crnogorska ekipa u zvaničnim utakmicama, jesu ostali na samo dva boda zaostatka za Podgoričanima, jesu, makar za nekoliko nijansi, bili bolji od gostiju, jesu dva puta imali prednost, jesu bili na pragu trijumfa, ali... nisu osvojili tri boda.

Trenutak nepažnje, kada je isticao prvi od tri minuta nadoknade, bio je dovoljan da iskusni Radonjić ostane sam, da raspali po lopti sa 25 metara, da uzdrma prečku, a da sve to budno isprati „rezervista“ Golubović i da glavom matira nemoćnog Mijatovića. Za remi, kojem su se igrači Budućnosti mnogo više obradovali, jer po onome što se dešavalo pod Golubinjom, ipak su bili bliži porazu nego osvajanju jednog boda.

U Rudaru će možda žaliti što odličnu igru nisu krunisali pobjedom, ali će svakako biti zadovoljni činjenicom da će do kraja prvenstva biti više nego ozbiljan kandidat za titulu. S druge strane, i Budućnost je potvrdila da stasava u ozbiljnu ekipu, znatno bolju nego što je to pokazala na prethodnim gostovanjima u Pljevljima. Biće, dakle, uzbuđenja ove godine. Sprema se velika borba za šampionski pehar.

I zaista, vrlo dobar derbi (uživo su se u to uvjerili i selektori Branko Brnović i Dušan Vlaisavljević) odigrala su dva trenutno najbolja tima u Crnoj Gori. Posebno se ta konstatacija odnosi na prvo poluvrijeme, mada ni drugo, naročito u posljednjih 20 - 25 minuta, nije previše zaostajalo. Uobičajeno ispitivanje snaga, možda i karakteristično za ovako važne utakmice, završeno je već nakon 11 minuta, kada se prvi put zatresla mreža Agovića. Uposlen od Brnovića, Miroje Jovanović je protutnjao desnom stranom pored Radunovića, idealno centrirao na drugu stativu, lopta je preletjela nespretnog Agovića, a iskusni Stojanović je sačekao i udarcem glavom sa šest metara smjestio u mrežu - 1:0.

Bio je to momenat koji je i Podgoričane natjerao da proigraju, što je i uslovilo već pomenuto odlično prvo poluvrijeme. Uslijedile su dvije sporne situacije kada su prvo gosti u 19, pa domaći u 26. minutu tražili od Spasojevića da svira penal, ali je oba puta iskusni sudija samo odmahnuo rukom. Čini se, ipak, da je mogao da pokaže na bijelu tačku nakon startova nad Boškovićem i Ivicom Jovanovićem.

Potom Radusinović u 30. minutu, nakon centaršuta Nestorovića, promašuje zicer za 2:0, što gosti znalački kažnjavaju. Sa lijeve strane centrirao je Orahovac, odbrana Rudara malo zaspala i pustila Adrovića da utrči iz drugog plana, a u takvim situacijama vodeći na listi strijelaca ne griješi, precizan udarac glavom za osmi gol u šampionatu i izjednačenje.

Samo dva minuta kasnije novi zicer za Radusinovića i opet šut preko gola, da bi u 38. Adrović, poslije centaršuta Radonjića, grudima proslijedio loptu ka golu Pljevljaka, ali je „niotkuda“ isplivao golman Mijatović i izvadio je iz praznog gola. Izgledalo je, međutim, da je lopta cijelim obimom prešla zamišljenu gol liniju, ali će o tome konačnu odluku dati organi FSCG. Bilježimo i 43. minut odličan udarac Adžića glavom, ali je mladi Agović fenomenalno intervenisao i izbacio loptu u korner.

Prvih 20-minuta nastavka protekli su u nešto mirnijem ritmu, kao da su se fudbaleri spremali da publici priušte što zanimljiviji finiš. Iz tog perioda izdvaja se pokušaj Radonjića iskosa na jednoj, pa Igumanovića iz slobodnog udarca na drugoj strani. Prvu pravu priliku propustio je da realizuje Ivica Jovanović u 61. minutu, kada je ispratio centaršut Igumanovića i sa pet metara poslao loptu u gol-aut.

A u 67. minutu nova velika radost pod Golubinjom. Odigrali su „rudari“ akciju kao na malom fudbalu, Ivica Jovanović je zaobišao Radunovića, u petercu ugledao slobodnog Ivanovića, ovaj je samo poturio nogu i za Agovića nije bilo spasa. Od tada pa sve do pretposljednjeg minuta, Pljevljaci su rutinski čuvali minimalnu prednost ne dozvoljavajući gostima ni da zaprijete.

Rizikovao je i trener Radulović, pa je u „vatru“ ubacio sve same napadače, ostavljajući domaćim igračima mogućnost da spuste loptu i mirno privedu posao kraju. Oni, ipak, to nisu učinili. Za trenutak si iz vida ispustili Radonjića, pa Golubovića i... 2:2. Za ogromno zadovoljstvo gostujućih igrača, „varvara“, trenera Miodraga Radulovića i njegovih saradnika...

Radojičić: Nepažnja nas je koštala

Trener Rudara Dragan Radojičić je, razumljivo, bio razočaran, jer je njegov tim ispustio pobjedu u sudijskoj nadoknadi.

"Pokazali smo koliko vrijedimo, mada nam se opet, kao u nekim ranijim susretima, desila situacija da nepažnjom u samom finišu primimo gol. To se već pokazuje kao neka vrsta boljke i moraćemo pod hitno da je liječimo. A sa svim ostalim sam zadovoljan, osim naravno činjenicom da smo gol primili u toj nadoknadi vremena. Igrali smo dobro skoro svih 90 minuta, svakako prikazali više od suparnika i šteta je što to nismo krunisali pobjedom. Ali, i to je fudbal. Desi ti se da ti rival da gol kada se najmanje nadaš, u periodu kada praktično nema igre, kada treba samo da budeš koncentrisan i privedeš posao kraju. A mi smo pustili Radonjića da šutne i ispustili već viđenu pobjedu. U takvim prilikama onda i ne ostaje mnogo prostora za neki poseban komentar dešavanja na terenu, osim da fudbalerima obje ekipe čestitam na dobroj igri", kazao je Radojičić.

Radulović: Fudbal je pobijedio

Šef stručnog štaba Budućnosti Miodrag Radulović bio je zadovoljan i bodom, ali i izdanjem obje ekipe.

"Divan ambijent, sjajna organizacija, vrlo dobra igra koju je mogla da vidi čitava Crna Gora, ukratko fudbal je pobijedio. Za nas se sve dobro završilo, prije svega zbog činjenice da smo u finišu izbjegli poraz i što smo i nakon osmog kola ostali lideri. Pozitivna stvar za nas je i što smo se dva puta vraćali iz minusa, što smo pokazali karakter, i što su htjenje, zalaganje, borbenost bili na vrhunskom nivou. Čestitam mojim igračima zbog toga. Rudar je pokazao koliko je dobar tim i sigurno će uz nas i Mogren, kojeg još ne bih otpisivao, do kraja biti akter neizvjesne trke za titulu prvaka Crne Gore", naglasio je Radulović.

Rudar - Budućnost 2:2

Pljevlja - Stadion pod Golubinjom. Gledalaca: 3.000. Sudija: Ranko Spasojević (Podgorica). Pomoćnici: Dragan Vujović (Cetinje) i Nikola Razić (Podgorica). Strijelci: Stojanović u 11, Ivanović u 67. za Rudar, Adrović u 33. i Golubović u 90+1. minutu za Budućnost. Žuti kartoni: Adžić, I. Jovanović, M. Jovanović, Radusinović (Rudar), Adrović, Radunović, Cicmil, Vukčević, Golubović (Budućnost).

Rudar: Mijatović 7, Alić 7, Nestorović 6,5, Adžić 7, M. Jovanović 7, Brnović 6,5 (Igumanović -), Vlahović 6,5 (Sekulić -), Stojanović 7,5 (Mrdak -), I. Jovanović 7, Ivanović 7,5, Radusinović 7.

Budućnost: Agović 6,5, Radunović 6 (Nikač -), Peković 7, Cicmil 6,5, Orahovac 7, Bošković 6 (Mugoša -), Božović 6,5, Vukčević 6 (Golubović 7), Adrović 7,5, Radonjić 7,5, Flavio 6,5.

REZULTATI 8. KOLA

Bokelj Dečić
1 - 3
Lovćen Berane
1 - 1
Sutjeska Zeta
0 - 1
Mogren Grbalj
0 - 1
Petrovac Mladost
0 - 0
Rudar Budućnost
2 - 2

TABELA

1 Budućnost 8 7 1 0 18 22
2 Rudar 8 6 2 0 12 20
3 Mogren 8 4 2 2 4 14
4 Petrovac 8 4 2 2 1 14
5 Zeta 8 4 1 3 3 13
6 Mladost 8 3 3 2 -3 12
7 Grbalj 8 3 2 3 0 11
8 Berane 8 2 1 5 -3 7
9 Sutjeska 8 2 1 5 -5 7
10 Bokelj 8 2 0 6 -7 6
11 Dečić 8 2 0 6 -11 6
12 Lovćen 8 0 3 5 -9 3
9. kolo (01.10.2011)
15:00 h Mladost - Bokelj
15:00 h Grbalj - Petrovac
15:00 h Budućnost - Mogren
15:00 h Zeta - Rudar
15:00 h Berane - Sutjeska
15:00 h Dečić - Lovćen

Bonus video: