Brnović objavio spisak za Englesku i Švajcarsku

Predstavljen i novi stručni štab - selektoru će u mečevima sa Engleskom i Švajcarskom pomagati Savo Milošević, Anto Drobnjak, Radisav Dragićević i Dragoje Leković
127 pregleda 0 komentar(a)
brnović, Foto: Savo Prelević
brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2011. 13:08h

Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Branko Brnović objavio je danas širi spisak igrača na koje računa za mečeve sa Engleskom, 7. oktobra u Podgorici, i Švajcarskom četiri dana kasnije u Bazelu.

Brnović je među 27 fudbalera pozvao i dva debitanta - defanzivca Rudara Vladana Adžića i golmana Mogrena Miodraga Todorovića, koji će zauzeti mjesto Ivana Janjuševića, jer je standardni treći golman ostao bez kluba. Uzgred, u selekciju se vraća Fatos Bećiraj...

Brnović je danas zvanično predstavio saradnike u stručnom štabu. U pripremama za dvije odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, selektoru će pomagati Savo Milošević, Anto Drobnjak, Radisav Dragićević i Dragoje Leković.

Selektor Brnović biće prvi među jednakima u, po imenima i igračkoj reputaciji, izuzetno jakom stručnom štabu.

„Selektor sam za javnost, za medije, ali sam samo dio tima. Tu smo nas petorica, razogavaraćemo o svemu, uvažavati mišljenja i vjerujem da ćemo napraviti dobitnu kombinaciju”, rekao je Brnović.

Savo Milošević je svakako najveća zvijezda među petoricom jednakih. Ponovio je da je poziv dugogodišnjeg prijatelja prihvatio jer vjeruje u pozitivan ishod kvalifikacija.

„Da ne vjerujem, ne bih ni dolazio. Brna jeste moj veliki prijatelj, ali da ne mislim da možemo da uradimo nešto veliko, to bih rekao otvoreno”, naglasio je Milošević.

Proslavljeni srpski fudbaler igrao je na dva svjetska i jednom Evropskom prvenstvu, sopstveno iskustvo iz važnih mečeva pokušaće da prenese na crnogorske fudbalere. On, međutim, smatra da se iz neuspjeha, kojih je takođe bilo, može najviše naučiti.

„Bilo je dosta pobjeda, ali i kvalifikacija u kojima nismo uspjeli. Mislim da je to iskustvo čak i važnije od pozitivnih. Moramo da pripremimo igrače na ono što ih čeka u posljednjih 180 minuta, da im ukažemo na greške koje smo mi nekada pravili”, rekao je Milošević.

Na pitanje kako je javnost u Srbiji reagovala na vijest da će njegov prvi posao po završetku karijere biti u crnogorskoj reprezentaciji, Milošević je uz iskren osmjeh odgovorio:

„Da se ovo nije dogodilo, ne bih znao koliko Crnogoraca ima u Beogradu. Čini mi se da nema toga ko me nije zvao. Veoma mi je drago zbog toga”.

Teorijske pripreme za mečeve odluke počele su odavno, Brnović je sa saradnicima analizirao protivnike, pravio planove... Zajednički zaključak je da je meč sa Švajcarskom važniji od utakmice sa Engleskom, pa je selektor najavio da će bar trojica od osmorice igrača sa žutim kartonima propustiti spektakl pod Goricom.

„Ne možemo da rizikujemo, ipak je Švajcarska utakmica koja je za nijansu važnija. Šteta što imamo probleme takve vrste, ali i to je dio fudbala. To što ćemo odmarati neke igrače ne znači, međutim, da se predajemo protiv Engleske. Pokušaćemo sve, pobjedom bismo otvorili put i do prvog mjesta. Ne možemo mnogo da izgubimo protiv Engleza, ali možemo da dobijemo mnogo. I siguran sam da možemo da im napravimo mnogo problema”, rekao je Brnović.

U odlučujućim utakmicama psihička priprema igrača je veoma važna, naglasio je selektor.

„Moramo da im stavimo do znanja da moraju da vjeruju u sebe, bar onoliko koliko mi vjerujemo u njih”, kazao je Brnović.

„Ukoliko ekipa ne bude maksimalno psihički spremna za mentalno izuzetno naporne utakmice, imaćemo problema. To je kompleksan posao, imamo dvije teške utakmice, jer su i Švajcarci veoma, veoma opasni”, nadovezao se Milošević.

Reprezentacija će pripreme za mečeve sa Engleskom i Švajcarskom početi 2. oktobra, kada će Brnović skratiti spisak sa 27 na 24 igrača.

„Otkada sam u reprezentaciji, ona nikada nije bila kompletna. Dešavalo se da sam bio primoran da igram na treninzima", naglasio je selektor, koji je bio pomoćnik i Zoranu Filipoviću i Zlatku Kranjaru.

Spisak - golmani:Mladen Božović (Videoton)Srđan Blažić (Panetolikos)Miodrag Todorović (Mogren)

OdbranaSavo Pavićević (Makabi)Elsad Zverotić (Jang bojs)Draško Božović (Budućnost)Milan Jovanović (Spartak Naljčik)Luka Pejović (Jagijelonija)Marko Baša (Lil)Stefan Savić (Mančester siti)Miodrag Džudović (Spartak Naljčik)Radoslav Batak (Mogren)Vladan Adžić (Rudar)SredinaNikola Drinčić (Krasnodar)Mladen Kašćelan (LKS Lođ)Milorad Peković (Grojter Firt)Mitar Novaković (Amkar)Vladimir Božović (Rapid Bukurešt)Simon Vukčević (Blekburn)Petar Grbić (Olimpijakos)Marko Ćetković (Jagijelonija)

NapadStevan Jovetić (Fiorentina)Dejan Damjanović (Seul)Mirko Vučinić (Juventus)Radomir Đalović (Amkar)Fatos Bećiraj (Dinamo)Andrija Delibašić (Rajo Valjekano)

Bonus video: