Ne bih ni bio ovdje da ne vjerujem da možemo na EP!

"Da ne vjerujem u plasman na Evropsko prvenstvo, sigurno da ne bih ni bio ovdje. Vjerujem i u sebe i u kvalitet fudbalera", kaže Brnović
0 komentar(a)
brnović, Foto: Savo Prelević
brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2011. 12:53h

Branko Brnović predstavljen je danas kao novi selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore i odmah naglasio da bi bilo ljepše da nije ni dolazlilo do promjene na kormilu.

"Bilo bi ljepše da imamo pet bodova više, da nismo izgubili bodove protiv Bugarske i Velsa, te da je Zlatko Kranjčar i dalje tu".

Vjerujem u sebe i u fudbalere

Nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana i Espanjola, te reprezentativac SFR i SR Jugoslavije, naglasio je da će probati da promijeni neke stvari u nacionalnom timu kako bi prekinuo negativnu seriju rezultata iz posljednja dva meča. To je jednostavno obrazložio:

"Svaki trener ima nešto svoje. Drago mi je što sam sarađivao i sa Zlatkom Kranjčarem i sa Zoranom Filipovićem, vjerujem da ću uspjeti da iskoristim dobre stvari koje sam zapazio u tom periodu, ali i da eliminišem one loše".

Optimizam je na istom nivou kao kod prethodnog selektora. Brnović vjeruje da će njegova misija biti uspješna već u ovim kvalifikacijama, kaže da ga neće opustiti to što mu je predsjednik FSCG Dejan Savićević već povjerio mandat i za naredni ciklus.

"Ne razmišljam o narednim kvalifikacijama, iz ove perspektive to je tek daleka budućnost. Interesuju me samo predstojeće dvije utakmice".

Crna Gora 7. oktobra igra sa Engleskom u Podgorici, a četiri dana kasnije gostuje Švajcarskoj u Bazelu. Za baraž je neophodan bod iz Bazela, a za direktan plasman - svih šest bodova.

"Da ne vjerujem u plasman na Evropsko prvenstvo, sigurno da ne bih ni bio ovdje. Vjerujem i u sebe i u kvalitet fudbalera sa kojima raspolažem i nadam se da ćemo imati uspjeha".

Brnović će imati zaista specijalan debi - protiv Engleske u Podgorici.

"To je zaista specifična utakmica, čak sedmorica fudbalera imaju po jedan žuti karton, a sve su prilike da će nam utakmica sa Švajcarcima biti značajnija. Pitanje je da li nekoga odmarati i pričuvati ga za Bazel, ili gurnuti u vatru sve raspoložive snage".

Brnović, dakle, ne vjeruje u pomoć Velsa protiv Švajcarske. Pobjeda "zmajeva" u Kardifu omogućila bi Crnoj Gori da sa bodom protiv Engleza ide u baraž.

"Čisto sumnjam u tu varijantu, bolje je da gledamo samo sebe".

Baš kao i prethodni selektor, Brnović nije u startu odbacio mogućnost osvajanja prvog mjesta u grupi, zašta su potrebne pobjede u naredna dva meča. A na opasku da je njegov optimizam veći nego predsjednika Saveza Dejana Savićevića, Brnović je prokomentarisao:

"Ubijeđen sam da je i Savićević optimista, ali je je stvari posmatrao na drugačiji način. Sigurno je da su remi sa Bugarskom i poraz u Velsu malo uticali na samopouzdanje, jer smo imali sve u svojim rukama, a sada je malo teže. Ipak, treba vjerovati da ćemo uspjeti".

Biću samostalan u radu

Brnović je potom naglasio da mu se niko neće miješati u posao, ali i odmah preuzeo odgovornost ako eventualno dođe do neuspjeha.

"Mediji su komentarisali da će Dejan Savićević biti odgovoran ukoliko dođe do neuspjeha. Ne bih se složio sa tim, ja sam selektor i ja ću odgovarati ukoliko ne daj bože ne uspijemo da se plasiramo u baraž. Samostalan sam u svom poslu i niko mi se neće miješati. Takođe se ne bih složio da ako napravimo uspjeh sve zasluge idu na isključivo na račun Zlatka Kranjčara. Zaslužan će biti on, ali i fudbaleri, kao i čovjek koji je selektirao ovu ekipu, Zoran Filipović.

Finiš kvalifikacija za EP Brnović je pogledao kroz tri mogućnosti:

"Prva je da se direktno plasiramo na EP, druga je da idemo u baraž. O trećoj ne razmišljam".

Novi selektor kaže da je već kontaktirao fudbalere.

"Pričali smo i mnogima je žao što je došlo do promjene, ali ako je već moralo da dođe, zadovoljni su što će sarađivati sa mnom. Odlično se poznajemo i u razgovoru su me uvjerili da će pokušati da daju i više od svojih realnih mogućnosti".

Bonus video: