Čung Mong Jun: Blater je malo derište

“Izvršni komitet FIFA je nezavisan organ, a Blater pokušava da oduzme moć tog tijela. Sličan plan imalo je mnogo diktatora u svjetskoj istoriji”, napisao je Čung u memoarima
0 komentar(a)
Čung Mong Jun, Foto: Reuters
Čung Mong Jun, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2011. 12:35h

Bivši potpredsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Čung Mong Jun ocijenio je da predsjednik Sep Blater vodi tu organizaciju kao diktator, nazvavši ga “malim derištem”.

Čung je objavio knjigu “Moj izazov, moj entuzijazam”, u kojoj je kritikovao namjeru Blatera da obavi antikorupcijske reforme godinu nakon skandala koji je potresao ovu organizaciju.

“Blater govori pet jezika, dobar je na riječima i veoma inteligentan, ali on nije svjetski gospodin i ponaša se kao malo derište", naveo je Čung u knjizi.

Čung je pominjan kao glavni kandidat da nasledi Blatera na mjestu predsjednika FIFA, ali je poražen u izboru za prvog čovjeka Fudbalske konfederacije Azije početkom godine.

“Izvršni komitet FIFA je nezavisan organ koji za cilj ima da provjerava i održava ravnotežu u organizaciji, a Blater pokušava da oduzme moć tog tijela. Sličan plan imalo je mnogo diktatora u svjetskoj istoriji”, napisao je Čung.

Korejac je naveo da je Blater pokušavao da sprovede nekoliko nerealnih projekata, kao što je održavanje Svjetskih prvenstava na svake dve godine i produžavanje gol linija da bi se postizalo više golova.

“Ovakvi predlozi unosili su u organizaciju samo nepotrebnu paniku i zbunjenost”, napisao je bivši potpredsednik FIFA.

FIFA je objavila da neće kometaristati Čungove memoare.

Čung je 16 godina bio potpredsjednik FIFA, a Blatera je optužio da pokušava da uzurpira Izvršni odbor te organizacije predlogom za stvaranje nadzornog odbora za borbu protiv korupcije.

Bonus video: