Savićević: To nije bio isti Kranjčar kao prošle godine

Želimo da FSCG bude ozbiljna i principijelna organizacija u kojoj se poštuju zadaci i kodeksi ponašanja, kazao Momir Đurđevac
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 16:29h

Šokantnu smjenu Zlatka Kranjčara sa selektorske klupe, predsjednik FSCG Dejan Savićević i generalni sekretar Momir Đurđevac pokušali su da obrazlože na konferenciji za novinare.

"Od selekcije koja je bila već viđena u baražu ili kao direktan putnik na Evropsko prvenstvo, došli smo u situaciju da nam vjerovatno posljednja utakmica odlučuje o svemu. Na sjednici Izvršnog odbora jednoglasno smo donijeli odluku da se selektor Zlatko Kranjčar razriješi dužnosti, te da je njegova odgovornost najveća. Mnogi će se zapitati da li je ovakva odluka ispravna, s obzirom na to da smo s Kranjčarem bili među 20 najboljih na svijetu, da smo stigli i do drugog šešira na žrijebu kvalifikacija za SP, ali vjerujte da je zbog niza razloga bila jedina moguća - pročitao je Đurđevac zaključke sa sjednice Izvršnog odbora, a onda dodao:

"Želimo da Fudbalski savez Crne Gore bude ozbiljna i principijelna organizacija u kojoj se poštuju zadaci i kodeksi ponašanja. U posljednjih šest mjeseci sa Kranjčarove strane nije bilo tako".

Nije poštovao pravila

A koji su to kodeksi ponašanja koje Kranjčar nije poštovao, ni predsjednik FSCG Dejan Savićević nije do kraja objasnio. Spomenuo je njegove izlete u hrvatskim medijima, odnos prema Fatosu Bećiraju i žalbe nekih fudbalera na selektora, ali i napomenio da “nije nivo Saveza da iznosi prljav veš”.

Savićević je ukratko istakao da to “nije bio isti Kranjčar kao prošle godine”.

"Meni, kao čovjeka koji je doveo Kranjčara, nije bilo baš prijatno da podržim ideju o njegovoj smjeni. Ali, njegov odnos prema obavezama od februara ove godine nije bio kao prošle. Moram da kažem da je i prošle godine bilo sličnih problema, ali smo zbog sjajnih rezultata sve gurali pod tepih i išli dalje", rekao je Savićević.

Odluku o smjeni Zlatka Kranjčara Izvršni odbor FSCG izglasao je danas oko 15.30 časova. Izvršnom odboru prethodila je sjednica Odbora za hitna pitanja, na kojoj je Savićević i predložio odluku o promjeni selektora.

Izvjesno je, međutim, da je predsjednik FSCG odluku donio još ranije, samo se čekao pravi trenutak.

"Sve je kulminiralo u posljednje dvije utakmice, gdje smo od reprezentacije koja je maltene bila osigurala najmanje drugo mjesto, došli u situaciju da više ne zavisimo od sebe, da nam u jednoj utakmici u Bazelu staje bukvalno sve što smo do sada radili. To sebi nismo smjeli da dozvolimo, a ova odluka je u cilju spasavanja baraža, spasavanja broda koji tone", rekao je Savićević.

To su fudbalski razlozi. A “oni drugi”?

Sve se hronološki skupilo

"Dosta se stvari izdešavalo koje smo sakupili hronološki i preko kojih više nismo mogli da pređemo. Još krajem maja je Kranjčar pričao hrvatskim medijima “ja sam trener Dinama”, onda je sve demantovao, pa ponovo sa žrijeba iz Rija poručivao da želi da bude selektor Hrvatske i da je vodi u kvalifikacijama protiv Srbije. Sve su to stvari preko kojih je Savez prelazio, ali koje su se sakupljale. Moram da istaknem i da je pred utakmicu sa Velsom bilo gunđanja, neki od igrača koji su standardni su dolazili kod mene i žalili se na Kranjčara, pitali da li ja mogu da utičem na njega".

Osim izleta u hrvatskim medijima, Savićević je kao primjer naveo odnos Kranjčara prema Fatosu Bećiraju.

"Svaki put mu je obećavao da će igrati od početka. Pa kad nije počinjao, obećavao mu je da će ući na poluvremenu. A onda mu je na poluvremenu tražio da nastavi da se zagrijava i da će ući tokom utakmice. Bećiraj me je zvao i kaže da nije problem da igra ni pet minuta, da će i tih pet minuta poginuti za Crnu Goru, ali da želi da ga selektor poštuje. Onda Kranjčar kaže da je Bećiraj budućnost reprezentacije, a u jednom drugom intervjuu da na njega više ne računa".

Sa ovakvim Kranjčarom izgubili bismo sve

Savićević ističe da ima puno sličnih primjera:

"Ispod nivoa je da iznosimo neke interne stvari, svako čuva svoj prljav veš".

I Momir Đurđevac je naglasio da je atmosfera u reprezentaciji narušena, ali ne između igrača.

"Da nam je neko ponudio prije kvalifikacija da imamo ovoliko bodova, sigurno je da bismo prihvatili. Ali, kada ste dio sistema i kada iznutra vidite kako funkcionišu stvari, znate da ovako više ne ide".

Đurđevac i Savićević istakli su da smjena Kranjčara “nije nikakva garancija da će Crna Gora do kraja kvalifikacija ostvariti plasman u baraž”.

"Ovom odlukom se hvatamo za slamku spasa. I budite sigurni da ga ne bismo smijenili da ispred sebe nismo imali svu hronologiju onoga što je radio. Želimo da zaustavimo kola koja su krenila u provaliju, a ubijeđen sam da sa ovakvim Kranjčarom to ne bi bilo moguće", dodao je Savićević.

Morali smo da završimo prije oktobra

Savićević je pojasnio da se nikada nije miješao u odluke selektora, ali i da je njihov odnos u posljednjih pola godine bio sveden samo na poslovnu komunikaciju.

"Sve primjedbe koje sam imao govorio sam mu tek poslije utakmica. A prvi put se to desilo nakon utakmice sa Bugarskom, kada smo sjeli i razgovarali sat i po. A nikad mi nije padalo na pamet da mu remetim mir i ideje prije utakmice".

Uprkos smjeni selektora, Savićević je ostao pesimista kada je u pitanju plasman u baraž.

"Nismo smjeli da dozvolimo da odlučuje utakmica u Bazelu. Da ne spominjem one standardne dileme i poređenja "koliko bi otišlo Crnogoraca a koliko Švajcaraca na Evropsko" i ostali marketing. Plašim se i suđenja na toj utakmici. Želio sam da završimo kvalifikacije prije oktobra. A sada smo došli u situaciju da nam ni pobjeda nad Engleskom ne garantuje ništa".

Javnost ne zna sve detalje

Upitan plaši li se reakcije javnosti zbog smjene selektora koji je vinuo Crnu Goru u fudbalske visine, Dejan Savićević je odgovorio:

"Možda je ova odluka neočekivana za nekog ko prati stvari spolja. Ali ko je mogao da zaviri malo unutra, zna o čemu se radi. Jesmo li trebalo da sačekamo da izgubimo sve do kraja pa da ga smijenimo - zapitao se Savićević i istakao da bi Kranjčara smijenio i ranije da mu je kojim slučajem bio predsjednik u klubu.

"Ali, ovo nije klub, nego Savez, odluke ne donosim samo ja".

Savićević je spočitao Kranjčaru da “nije mogao da podnese uspjeh” i istakao da mu nije javio da je smijenjen.

"Dali smo nalog sekretaru stručnog štaba da mu to prenese. Ja ga nisam zvao, a nema ni potrebe".

Branko Brnović nije privremeno rješenje

Branko Brnović, dosadašnji asistent Zlatka Kranjčara i Dejana Savićevića, dobiće šansu ne samo do kraja ovih, već i u narednim kvalifikacijama.

"Puno smo razmišljali, ali i nismo imali puno rješenja. Da smo doveli nekog stranca ili selektora iz bivše Jugoslavije, trebale bi mu makar dvije utakmice da se upozna sa timom. Odlučili smo se za Brnovića, koji je vidio i dobre i loše strane Filipovića i Kranjčara i koji će vjerujem znati da povrati samopouzdanje fudbalerima. Nadam se da ćemo nakon ovoga ipak uspjeti da se plasiramo u baraž za Evropsko prvenstvo", kazao je Savićević.

Branko Brnović je nekadašnji fudbaler Budućnosti, Partizana, Espanjola i reprezentacije bivše Jugoslavije. U četvorogodišnjoj trenerskoj karijeri još nije samostalno vodio klub ili reprezentaciju, a ovo će mu biti prvi takav angažman. Brnović će se se obratiti novinarima tek u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Do tad će mu navodno telefon biti isključen.

Galerija

Bonus video: