Kranjčar: Nismo krenuli nizbrdo, realni sam optimista

“Sa Engleskom u kompletnom sastavu imamo pravo da se nadamo dobrom rezultatu, kao i sa Švajcarskom"
54 pregleda 0 komentar(a)
CICO, Foto: Savo Prelević
CICO, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2011. 14:04h

Kao i uoči starta kvalifikacija kada je ostao bez Jovetića i Drinčića, a onda bez ustezanja najavio pohod na drugo mjesto, optimizam Zlatka Kranjčara je za dvije skale veći od prosječnog raspoloženja javnosti i nakon poraza u Velsu, koji je značajano zakomplikovao put crnogorske reprezentacije ka Evropskom prvenstvu.

Igrači mu olakšali poraz

Tako je na pitanje kako zaustaviti kola koja su krenula nizbrdo, hrvatski trener odgovorio:

"Ne bih rekao da su kola krenula nizbrdo. Porazi su normalni, iako ovaj u Velsu nismo priželjivali. Šta onda treba reći sa Vels ili Bugarsku, reprezentacije koje su odavno bez šansi".

A pitanje kako mu je “pao” prvi poraz u kvalifikacijama uopšte, samo je prokomentarisao:

"Prihvatio sam ga kao dio trenerskog posla, a olakšali su mi ga i fudbaleri koji su pokazali karakter i u situaciji kada su gubili 0:2 i zamalo se vratili u igru.

Na poraz u Velsu, koji se nadovezao na pobjedu Engleza u Sofiji i koji je Crnu Goru vratio dva koraka unazad, Kranjčar je, dakle, ponudio osmijeh.

"Optimista sam, i to realan. Sačekaćemo da vidimo šta će biti na utakmicama u utorak (Švajcarska - Bugarska, Engleska - Vels), ali u suštini, ne zavisimo od njih. One mogu samo da nam olakšaju posao - kazao je Kranjčar, koji će sjutra otputovati u Bazel i uživo odgledati meč najvećeg rivala crnogorske reprezentacije za drugo mjesto".

Jer, sve su prilike da će Kranjčarevo drugo putovanje u Bazel, ali ovoga puta sa kompletnom reprezentacijom 11. oktobra, odlučivati o mogućnosti da Crna Gora igra baraž. Selektor je, doduše, priznao - na situaciju u grupi sada gledamo “iz komoditeta”.

"Došli smo sada u situaciju da moramo, a tek ćemo da vidimo kakvi će nam rezultati biti dovoljni. Ako dođe do toga da nam odlučuje posljednja utakmica u Švajcarskoj, budite sigurni da će domaćinu biti mnogo teško u situaciji gdje mora da pobijedi, a da ćemo mi to znati da iskoristimo", samouvjeren je Kranjčar.

Poraz u Velsu, koji je došao nakon najgore igre u kvalifikacijama, definitivno je udaljio crnogorsku reprezentaciju od prvog mjesta. Englezi su na plus tri i teško je vjerovati da u posljednja dva kola mogu da ispuste takvu prednost.

"Englezi su bili favoriti od prvog kola, ja sam to ponavljao i kada smo bili bodovno izjednačeni. Mi smo bili tu da eventualno iskoristimo njihov kiks, a realnost je bila borba za drugo mjesto, čak su i Švajcarci i Bugari bili favoriti u odnosu na nas. Englezi će ako pobijede Vels doći u situaciju da im je u Podgorici dovoljan bod, ali mi ćemo pokušati da ih tu poremetimo, jer ne zaboravite da sa dvije pobjede možemo i direktno na Evropsko prvenstvo.

Englezi će tražiti bod

Crna Gora će tako 7. oktobra dočekati Englesku s drugog mjesta, a nakon poraza u Velsu, i kao autsajder. Kranjčar se opet ne slaže:

"Budite sigurni da će Englezi u Podgorici tražiti put do boda, jer će im on biti dovoljan. Mi moramo da se koncentrišemo i da ne dozvolimo da olako dolaze u situaciju da postignu gol, kao što su to radili u Bugarskoj. A kada nam se kompletira odbrana, ubijeđen sam da to možemo.

Kranjčar je, zanimljivo, svoj optimizao “crpio” iz poraza u Kardifu, u kojem je Crna Gora igrala samo u prvih i posljednjih 20 minuta.

"Izgubili smo individualnim greškama. Ne volim da kukam, ali kada vam ne igraju četvorica fudbalera iz posljednje linije, onda je i očekivano da se takva greška dogodi. Raduje me što su igrači pokazali karakter u finišu. U utakmicama za koje se pripremaš da ih dobiješ i koje su važne, a gubiš 2:0, lako se može doživjeti debakl. Igrači to nisu dozvolili, zamalo su našli put do izjednačenja - rekao je Kranjčar na konferenciji za novinare.

Vučinić pauzira do deset dana

Mirko Vučinić povrijedio je zglob protiv Velsa, zbog čega je 15-ak minuta prije kraja morao da napusti teren. Interesantno da se napadač Juventusa povrijedio još tokom prvog poluvremena, ali je izdržao do finiša dok je povreda još bila vruća. Možda je i to razlog slabije partije kapitena crnogorske reprezentacije.

"Dobio je udarac u zglob, a kako sam obaviješten, zbog toga je došlo i do manjeg nategnuća ligamenta. Mislim da neće pauzirati više od pet-šest dana", rekao je Zlatko Kranjčar.

Vučinić će propustiti meč sa Nots kauntijem u četvrtak na otvaranju nove “Juventus arene”, a možda i okršaj sa Parmom u nedjelju u Seriji A.

Švajcarci u ekstazi, Runi: Hvala Velsu!

Švajcarce je obradovao poraz Crne Gore u Velsu, a kako i ne bi - izabranici Otmara Hicfelda došli su u situaciju da u preostala tri meča (Bugarska kući, Vels u gostima, Crna Gora kući) sami odlučujuo svojoj sudbini.

“Oh, kakva divna vijest”, počeo je najtiražniji švajcarski list “Blik” izvještaj sa utakmice Vels - Crna Gora (2:1). Ishodu duela na “Kardif sitiju” obradovali su se i Englezi, koji su sada sami na prvom mjestu.

"Vels nam je napravio veliku uslugu, savladao je Crnu Goru, i hvala mu na tome. Sada smo jednom nogom na Evropskom prvenstvu. Ako pobijedimo Vels u subotu, bićemo zaista blizu", kazao je Vejn Runi.

Slave i Velšani svoj prvi trijumf, ali Kreg Belami tuguje - on zbog parnih kartona neće moći da igra u utorak na “Vembliju”, baš kao i vezista Sanderlenda Von.

Bonus video: