Štrajk odložio prvo kolo u Primeri, u Seriji A odloženi pregovori o štrajku

Predsjednik LFP Hose Luis Astijasaran i udruženje igrača rekli su da nisu uspjeli da se dogovore o uslovima, i da sada pokušavaju da organizuju drugo kolo šampionata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 16:07h

Dogovor nije postignut, pa je prvo kolo španske Primere odloženo zbog štrajka igrača, saopštila je danas Profesionalna liga (LFP).

Predsjednik LFP Hose Luis Astijasaran i udruženje igrača rekli su da nisu uspjeli da se dogovore o uslovima, i da sada pokušavaju da organizuju drugo kolo šampionata.

Kamen spoticanja je dug koji klubovi prve i druge španske lige imaju prema igračima, a koji iznosi oko 50 miliona eura. Udruženje igrača je tražilo veće garancije Profesionalne lige i kazne za klubove koji ne isplaćuju ugovorne obaveze igračima. Liga je, sa druge strane, nudila osnivanje fonda od 10 miliona godišnje za naredne četiri sezone, iz kojeg bi se isplaćivali igrači koji svoja potraživanja nijesu mogli naplatiti od klubova…

"Otvorili smo danas sve karte i videli da su nam stavovi veoma udaljeni i sada tražimo način da spasemo drugo kolo šampionata", rekao je Astijasaran.

Dvije strane će sJutra ponovo pregovarati.

U italijanskoj Seriji A danas se nije pojavio dovoljan broj predsjednika klubova zbog čega su odloženi pregovori o mogućem štrajku u Italiji.

Liga je objavila da će predsednik Fudbalskog saveza Italije Đankarlo Abete u ponedjeljak govoriti o najvažnijem pitanju: predlogu da klubovi mogu da natjeraju igrača koji neće da trenira da prihvati transfer ili da ga udalje od prvog tima.

"Ubijeđen sam da će zdrav razum prevagnuti i da će štrajk biti izbjegnut", rekao je predsjednik Serije A Mauricio Bereta, i dodao da bi igrači trebalo da prestanu da protestuju oko novog, strogog poreza koji se odnosi na one koji mnogo zarađuju.

Početkom avgusta kapiteni 20 klubova potpisali su dokument u kome se prijeti štrajkom ako se ne potpiše ugovor do početka sezone, 27. i 28. avgusta.

Konflikt igrača i lige traje još od kada je istekao kolektivni ugovor, juna 2010. godine.

Igrači su u prvom dijelu prošle sezone zakazivali dva datuma za početak štrajka, ali su oba izbjegnuta verbalnim dogovorima u posljednjim trenucima.

Bonus video: