Kranjčar: Nisam zabrinut, bićemo jači za Vels

"Nisam zabrinut. Zadovoljan sam kako smo funkcionisali dok smo bili kompletni, pogotovo dok nismo izvuklu Bašu i Džudovića" rekao je između ostalog Kranjčar na današnjem presu
0 komentar(a)
Kranjčar, Foto: Savo Prelević
Kranjčar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.08.2011. 18:48h

Istorijska serija bez boraza koja je pod vođstvom sadašnjeg selektora Zlatka Kranjčara trajala više od 14 mjeseci prekinuta je u komšiluku, u prijateljskom meču sa Albanijom u Skadru. No, iako su “hrabri sokoli” položili oružje u meču koji je uvertira za važan septembarski okršaj sa Velsom u Kardifu, posljednje gostovanje nije umanjilo Kranjčarev optimizam, koji kao po običaju nijednog trenutka ne jenjava. Sa druge strane, motivisani Albanci su, kao i u maju prošle godine pod Goricom, zabilježili novu pobjedu protiv naše selekcije.

Činjenica je i da je naša selekcija bila prepolovljena u Skadru, jer počev od kapitena Mirka Vučinića, nije bilo sedmorice fudbalera koji su redovno na Kranjčarevom spisku.

Iako je u rezultatskom pogledu uvertira za Vels bila loša, naš selektor je na današnjoj konferenciji za novinare počeo da sabira utiske iz pozitivnog ugla...

"Kada se prespava i bolje sagleda situacija, utakmica je imala dobru svrhu za mene i igrače. Željeli smo da dobijemo sliku u kakvom su stanju fudbaleri, a znamo da je dio njih još u pripremnom periodu. Imali smo priliku da vidimo Jovetića, koji je potpuno spreman, i fizički i psihički. Nije lako fudbalerima da se vrate nakon takvih povreda, to veoma dobro znam, jer sam imao dosta igračkog iskustva. Iznenađen sam, dakle, što je nakon dvije operacije pokazao toliku stabilnost i čvrstinu, to je dobitak za nas. Nadam se da u narednom periodu neće imati nikakvih problema i komplikacija, te da neće odsustvovati sa terena" rekao je Kranjčar.

On je pohvalio i dvostrukog strijelca Stefana Savića, koji je u Skadru preuzeo golgetersku ulogu. Defanzivac Mančester sitija dva puta je odlično reagovao glavom i donio preokret, obezbijedio vođstvo od 2:1. Preokret su, međutim, napravili i Albanci, koji su na kraju slavili sa 3:2.

"Savić je potvrdio visoku vrijednost. Ne zbog golova, iako su i oni naravno veoma dragocjeni, već zbog toga što je potvrdio da može da nam bude alternativa za Pavićevića na boku. Savić je polivalentan fudbaler, ne čudi me, a nadam se ni vas, što ga je angažovao Mančester siti" kazao je selektor.

Pohvale je dobio i Saša Balić, koji je prvi put bio starter i na pravi način iskoristio šansu na poziciji lijevog beka.

"Balić je takođe pružio dobru partiju i olakšao situaciju oko toga ko bi mogao da zamijeni Jovanovića" dodao je Kranjčar.

Selektor je potom pričao i o manama...

"Utakmica je imala nekoliko faza - prvo poluvrijeme izjednačeno, ali nismo imali kreativnosti, bilo je problema u organizaciji igre. U nastavku je bilo puno bolje u igri prema naprijed, ali smo pri vođstvu od 2:1 trebali da damo i treći gol koji bi nam olakšao situaciju. Prekid koji je trajao tri-četiri minuta “ubio” je ritam, tada smo izgubili kontinuitet, a pojavila se i nesigurnost nakon izlaska Baše. Vidjelo se, međutim, koliko albanski igrače ne podnose da gube, pa je možda i bolje što nismo dali taj treći gol, jer su domaći fudbaleri bili grubi u duelima. A evo, svi pričaju o tom trećem golu Albanije, on jeste bio lijep, ali je postignut slučajno. A kada nam se vrate Vučinić, Drinčić, Peković, Jovanović i Pavićević, i kada se priključi Damjanović, ne treba strahovati za naredni meč sa Velsom. U stanju smo da pobijedimo Vels kada smo kompletni. Rekao sam igračima da očekujem da se nametnu u svojim klubovima, i da 28. avgusta spremni dođu na pripreme za narednu utakmicu - ističe selektor Crne Gore.

Uprkos porazu, Kranjčar ističe da ničim nije zabrinut...

"Nisam, zadovoljan sam kako smo funkcionisali dok smo bili kompletni, pogotovo dok nismo izvuklu Bašu i Džudovića. Ne mogu ni da prigovorim napadačima. Poraz je sastavni dio igre i nije nas poremetio. Nije nas poremetio i zbog toga što nismo bili kompletni. On neće poremetiti dobru atmosferu. Evo, ovaj meč već zaboravljam, možda će se Kuže sjetiti utakmice, jer prethodno nije dugo pobijedio - zaključio je Kranjčar.

Sa Jovetićem imamo jači napad i kontru

U prva četiri kvalifikaciona okršaja Kranjčar nije mogao da računa na Stevana Jovetića, dok je as Fiorentine protiv Bugara pod Goricom odigrao posljednjih 20-ak minuta. Povratkom Jovetića, ”otvara” se i nova dimenzija u napadu... • Da li ćemo sada više igrati na kontru?

"Sigurno da ćemo imati kontru, ali ne samo to, jer će i kompletan napad biti jači. Igraćemo kao i do sada, a podsjećam da smo imali inicijativu protiv Švajcarske i Velsa, bili smo ravnopravni sa Engleskom, mogli smo i da ih dobijemo u posljednjih 15-20 minuta. Jovetić je u tandemu sa Vučinićem važan gol-igrač - rekao je Kranjčar.

• Je li Crna Gora sa Vučinićem favorit u Velsu?

"Apsolutno, moramo da uđemo u meč kao favoriti, želimo pobjedu u Kardifu".

• Da li ćemo igrati u formaciji 4-3-3 i u Velsu?

"Vidjećemo, to je dosta ofanzivna postavka i zahtijeva igru “iza lopte”. Sigurno je, međutim, da moramo ući u meč sa Pekovićem i Drinčićem. Razmišljam o tome, ali je i dalje u opticaju da igramo u sistemu koji nam je donio rezultate. U svakom slučaju, sistem 4-3-3 može da se transformiše u 4-4-2.

• Baša je zamijenjen u Skadru, kakva je situacija?

- Reagovali smo preventivno, mislim da će biti spreman da već za vikend odigra utakmicu u svom klubu - rekao je selektor.

Kranjčar je pojasnio i zbog čega nije igrao Fatos Bećiraj.

"Imao sam želju, ali je Bećiraj osjetio zatezanje zadnje lože na poluvremenu. Vjerovatno je i putovanje unijelo zamor, nismo htjeli da rizikujemo. Mladen Božović je imao punu minutažu, te nekoliko dobrih intervencija, pokazao da ima sigurnost. Kao što sam već pričao - treba da razgovaramo i sa njegovim trenerom kako bi doprinijeli da se riješi njegova situacija u klubu" zaključio je selektor “sokola”.

Bonus video: