Ostrvo se već trese!

„Đavoli” su, naime, do sada 18 puta bili najbolji u Komjuniti šildu. Nakon Junajteda, najviše pehara ima Liverpul (15), slijede Arsenal (11), Everton sa devet, Totenhem sedam...
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 20:51h

Za navijače dva kluba sjutrašnji okršaj (15.30 časova) označava početak novog velikog rivalstva, za fudbalere je to samo još jedan spektakl u nizu, a za oba menadžera duel na prepunom „Vembliju” biće samo najava sezone u kojoj se očekuju samo trofeji - Mančester siti i Mančester junajted u Londonu otvaraju sezonu utakmicom u Komjuniti šildu.

Ovaj meč između dva kluba iz Mančestera je, uz onaj nedavno odigrani u polufinalu FA kupa (slavio Siti), najveći u bliskoj prošlosti. Za ser Aleksa Fergusona je ova utakmica, ipak, sasvim redovna (makar tako kaže), bez obzira na to što sjutra juri jubilarni 10. trofej Komjuniti šilda u karijeri.

"Kada mi pomenete Komjuniti šild ne prisjetim se trofeja, već utakmice koja je prva zvanična u sezoni i u koju uvijek moj tim uđe sa kombinovanim sastavom. Biće emocija, igramo sa Sitijem, ali naš put kroz sezonu neće zavisiti od toga ko će da pobijedi", rekao je Ferguson.

Za razliku od iskusnog Škota, Vejn Runi je spreman da gine za trofej.

"Bolji start sezone ne može da se zamisli. Kad god uključim televizor čujem kako se priča o najspektakularnijem Komjuniti šildu u istoriji. Siti je najbolji protivnik da se počne sezona", kazao je Runi.

U Sitiju, čini se, još moraju da sa posebnim poštovanjem pričaju o Junajtedu, zna to i Roberto Manćini.

Ništa ne mijenjaju ni nova pojačanja - stigli su Serhio Aguero, Gael Kliši, naš Stefan Savić, u najavi su i mogući dolasci Veslija Snajdera, Majkona, Samira Nasrija...

"Mančester je u vrhu jer je najbolji. Naš protivnik je osvojio Premijer ligu, ovog ljeta se pojačao sa četiri-pet odličnih igrača i sigurno da je još jači. Ovo je pravi derbi, želimo da trijumfujemo i obradujemo navijače. Međutim, u ovom trenutku nijedan tim nije 100 odsto spreman. Igraćemo kako želimo tek za otprilike dva mjeseca", istakao je menadžer „građana”.

Stefan Savić, po najavama ostrvskih medija, neće biti u prvom timu, ali se nalazi u sastavu od 20 igrača koji su u kombinaciji pred utakmicu...

Junajted najtrofejniji

Mančester junajted je prije nekoliko mjeseci osvojio 19. titulu prvaka Engleske, a sjutra ima priliku da isto učini i u ovom takmičenju - „đavoli” su, naime, do sada 18 puta bili najbolji u Komjuniti šildu. Nakon Junajteda, najviše pehara ima Liverpul (15), slijede Arsenal (11), Everton sa devet, Totenhem sedam...

Timu ser Aleksa Fergusona je ovo sedmo učešće u Komjuniti šildu u posljednjih 10 godina. Veći klub iz Mančestera je učestvovao i u meču sa najviše golova - prije tačno 100 godina je osvojio trofej tako što je savladao Svindon taun rezultatom 8:4. Posljednji put u ovom takmičenju Siti i Junajted su se sastali 1956. godine i „đavoli” su tada bili bolji (1:0). „Građani” nisu igrali Komjuniti šild od 1973. godine. Ni tada nisu imali sreće, jer je trofej ugrabio Barnli.

Sastavi

Mančester siti (4-3-1-2): Hart - Ričards, Kompani, Leskot, Kolarov - Milner, De Jong, Jaja Ture - Silva - Baloteli, Džeko.

Mančester junajted (4-4-2): De Hea - Džons, Vidić, Ferdinand, Evra - Jang, Anderson, Kleverli (Park), Nani - Runi, Berbatov.

Bonus video: