Budućnost prijeti šampionu, Rudar i Zeta vrebaju šansu

Ostaje da se vidi da li će na ionako skroman kvalitet uticati i odlasci najboljih – Grbić i Ćetković pojačali su Olimpijakos odnosno Jagieloniju, a Vuković je pošao u Hajduk
102 pregleda 0 komentar(a)
LIGA, Foto: Savo Prelević
LIGA, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2011. 08:58h

Šesto izdanje elitnog crnogorskog šampionata počinje u subotu, uz tanku nadu da će se na domaćim terenima igrati kvalitetniji fudbal nego u posljednjih nekoliko sezona. A gdje se nalazi domaći klupski fudbal potvrdilo je i nedavno “stradanje” naših timova na evropskoj sceni, koji su padali redom, jedan za drugim...

Ni u odnosu snaga neće se promijeniti gotovo ništa, samo što bi u predstojećoj sezoni Budućnost mogla da bude kandidat broj jedan za osvajanje titule. Kada se podvuče crta - podgorički klub je manje oslabljen od aktuelnog šampiona Mogrena, koji je drastično promijenio tim.

Budućnost je vratila Srđana Radonjića i Draška Božovića, ali i dovela nekadašnjeg štopera Zete Mitra Pekovića, dok je Admir Adrović ozvaničio saradnju sa klubom. Golman Božidar Radošević stigao je kao zamjena za povrijeđenog Miloša Dragojevića. Iako se pod Goricom već duže vremena ponavlja priča o velikom podmlađivanju, koje je istina i otpočelo u minuloj polusezoni, interesantno je da novi trener “plavo-bijelih” Miodrag Radulović na raspolaganju ima dvojicu napadača koji su dres Budućnosti nosili i prije 11 godina (Orahovca i Radonjića). Podgorički tim imaće i podršku publike - nakon 13 mjeseci bojkota “varvari” su se vratili na stadion, što takođe mnogo znači “plavo-bijelima”.

Sa druge strane, Budućnost su uz golgetera Vukovića, napustili i Brnović, stariji Nikola Vukčević (štoper), Mazić, Adamović, Ajković, Radović, golman Banović...

Mogren je puno slabiji bez reprezentativaca Grbića, Ćetkovića i Božovića, te Jovanovića, Nuhija, Janjuševića, Popovića i Đokaja (završio karijeru), a moguće je da će otići i Batak, čime bi aktuelni šampion bio dodatno oslabljen u defanzivi.

Na Lugove su stigli iskusni bekovi Ivanović i Lakić, kao i mladi golmani Todorović i Šćekić, te napadač Pržica. Budvani se, međutim, uzdaju i u mlade snage iz domaćeg pogona koje predvode talentovani Đorđević i Bakić. “Žuti” na klupi imaju iskusnog Branislava Milačića, koji je u Budućnosti i Lovćenu već afirmisao puno mladih fudbalera.

U kandidate za najviši plasman spadaju osvajač Kupa Rudar, te Zeta, koja je bila prvi šampion u nezavisnoj Crnoj Gori. Oba tima nisu mijenjala puno u igračkom kadru, ali u sezonu ulaze sa novim trenerima - Dragan Radojičić je naslijedio Nebojšu Vignjevića u pljevaljskom timu, dok se Rade Vešović vratio na Trešnjicu po odlasku Dejana Vukićevića.

Teško je očekivati da neki drugi tim može da se upusti u trku za titulu. Zanimljiva će biti i borba za mjesta koja vode na evropsku scenu, kao i bitka za opstanak. U dosadašnjem, petogodišnjem iskustvu pokazalo se i da je većina domaćih timova ujednačena po kvalitetu, što je u moru manjkavosti svakako jedan od pluseva crnogorskog klupskog takmičenja. U prethodnoj sezoni mlađi, perspektivniji fudbaleri konačno su počeli da dobijaju veću šansu i minutažu, što je takođe pozitivan zaokret u odnosu na raniji period.

Još kada bi finansijska situacija u klubovima bila znatno povoljnija, i kada bi se igrao brži fudbal pred znatno brojnijim auditorijom nego što je bio slučaj do sada, onda i kvalifikacije za evropska klupska takmičenja ne bi bile toliki bauk...

1. kolo

Subota: Rudar – Lovćen, Mogren – Dečić, Petrovac – Berane, Mladost – Zeta, Sutjeska – Bokelj. Nedjelja: Grbalj – Budućnost.

Sve utakmice počinju u 17.30 časova.

Bonus video: