Raičević: Ukrajinci nemaju Jovetu i Mirka

Ševčenko je već najavio da će mu EP biti oproštaj u reprezentaciji. Siguran sam i da će se Voronjin oprostiti zajedno s njim, dok je moguće da Timoščuk odigra još jedan ciklus
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 21:12h

- Crna Gora ima realne šanse da bude bolja od Ukrajine u grupi - smatra nekadašnji kapiten Budućnosti i bivši crnogorski reprezentativac Mirko Raičević, koji je već četiri godine ”na licu mjesta”, promijenio je čak tri ukrajinska kluba (Zarja, Černomorec, Zakarpati).

- Da Ukrajinci imaju toliko dobrih fudbalera onda sigurno ne bi uzimali fudbalere iz drugih zemalja. Tako je ukrajinski pasoš prije neki dan dobio Brazilac Edmar, napadač Metalista, i uskoro će debitovati za reprezentaciju, iako ima 30 godina. I Marko Dević, koji je rođen u Beogradu, takođe igra za Ukrajinu - kaže Raičević za “Vijesti”.

Po njemu, Crna Gora je u ovom momentu bolja reprezentacija od Ukrajine, iako iza nekadašnje sovjetske republike stoje zaprepašćujuće brojke - čak 45 miliona stanovnika i 692 hiljade registrovanih fudbalera!

- To su brojke zbog kojih će Ukrajina sigurno potcijeniti Crnu Goru. Zaključujem to i po atmosferi u ovdašnjem fudbalu. Čak se i moj trener u klubu čudio kako tako mala zemlja može postiže tako dobre rezultate. Nije imao pojma koliko smo dobri, a tako ovdje razmišljaju i ostali - kaže Raičević.

Nakon Evropskog prvenstva koje će narednog ljeta organizovati sa Poljskom, Ukrajini slijedi smjena generacija.

- Ševčenko je već najavio da će mu Evropsko prvenstvo biti oproštaj u reprezentaciji. Siguran sam i da će se Voronjin oprostiti zajedno s njim, dok je moguće da Timoščuk iz Bajerna odigra još jedan ciklus, ali tada će imati 34 godine - kaže Raičević i ističe da Ukrajinci nemaju tako dobre mlade fudbalere.

- Problem je u tome što Dinamo Kijev i Šahtjor, koji su nosioci ukrajinskog fudbala, nemaju vremena da forsiraju mlade fudbalere. Oni traže gotove “proizvode” i većinom se oslanjaju na strance, koji su im najbolji fudbaleri. Zbog toga trpi reprezentacija. Selektor Oleh Blohin, koji mi je bio direktor u Černomorecu, sada pokušava da sklopi tim, ali ne ide mu baš najbolje, Ukrajina je na posljednjih nekoliko mečeva igrala zaista loš fudbal - kaže Raičević.

Ni činjenica da su Ukrajinci prije dvije godine osvojili Evropsko prvenstvo za omladince ne bi trebalo da ima preveliku ulogu, smatra nekadašnji kapiten Budućnosti.

- Sve su to relativne stvari, na primjer mlada reprezentacija Ukrajine nedavno je doživjela debakl na Evropskom prvenstvu, baš je razočarala.

Ukrajinci, ipak, imaju nekoliko dobrih fudbalera.

- Napadač Dnjepra Antonov nedavno je debitovao i on je budućnost reprezentacije. Tu je i njegov saigrač Konopljanka, ima 21 godinu i izuzetno je dobar igrač, pa četvorka iz Dinama Jarmolenko, Milevski, Galijev i Garmaš. Ne treba zaboraviti ni Rakistkog i Čigrinskog iz Šahtjora. Sada kada nabrajam, jasno je i meni da Ukrajinci imaju bolji tim nego što igraju - kaže Raičević.

“Problem” je, naravno, i u Crnoj Gori.

- Ukrajina nema fudbalere kao što su Vučinić i Jovetić, rekao bih nemaju ni približno takve individualce. Uz kvalitet ostalih igrača, te atmosferu i samopouzdanje koji su značajno narasli u ovim kvalifikacijama, Crna Gora ima realnu šansu da završi ispred Ukrajine - kaže vezista Zakarpata.

Raičević je bio dugogodišnji kapiten Budućnosti, odigrao je i tri meča za reprezentaciju prije nego što se otisnuo u Ukrajinu - preko Zarje i Černomoreca stigao je do Zakarpata, koji se bore za povratak u Prvu ligu.

- Super smo startovali, na prva tri meča zabilježili smo sve tri pobjede i vjerujem da se ove sezone vraćamo u Prvu ligu, pošto smo prošle propustili šansu u posljednjim kolima.

Ševčenko želio Crnu Goru

Ukrajina je prezadovoljna žrijebom, i jedina žal izabranicima Olega Blohina je što im iz najjačeg šešira umjesto Engleske nije zapala Grčka.

Ukrajinski mediji nisu o žrijebu tražili mišljenje selektora usredsređenog na utakmicu 10. avgusta sa Švedskom, već od najvećih zvijezda ukrajinskog fudbala.

- Zadovoljni smo žrijebom, a grupa je interesnatna. Sa najvećim favoritom, Engleskom, igrali smo u prethodnom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i uprkos njihovoj furioznoj igri pred Južnu Afriku, jedini smo uspjeli da im nanesemo poraz. Sa Poljskom se odlično znamo i skoro smo igrali prijateljsku utakmicu, dok nam sa Crnom Gorom, Moldavijom i San Marinom tek slijedi upoznavanje - kazao je vezista Bajerna Anatolij Timošćuk.

Ukrajinci su sa čuđenjem ispratili komentar predsjednika FSCG Dejana Savićevića da će se Crna Gora ravnopravno sa Ukrajinom i Poljskom boriti za drugu poziciju, tim prije jer njihovi eksperti i najveća zvijezda Andrej Ševčenko iz drugog šešira upravo željeli “sokole”.

Ipak respekt Fabija Kapela prema našoj selekciji nije ostao nezapažen, a još manje prognoza sajta Goal. com, da će Crna Gora biti druga. No, žrijeb je u stvari bio u skladu sa Ševinim željama prije izvlačenja.

- Najbitnije nam je da iz prvog šešira ne izvučemo Holandiju i Španiju, a iz drugog Francusku. Najbolje bi bilo da nam iz drugog šešira rival bude Crna Gora a iz petog San Marino. Što se tiče ostrvskih selekcija ne bih želio da to budu Škotska ili Vels, ali iako najjača na Ostrvu, Engleska i nije rival kojeg bi želio da izbjegnem po svaku cijenu - govorio je Ševčenko prije žrijeba.

Bonus video: