Priželjkivao sam Poljake, bolji smo od njih!

Toliko dobro poznajem tu reprezentaciju da sam ubijeđen da smo bolji i da ćemo završiti naredne kvalifikacije ispred njih - kaže Kašćelan za “Vijesti”
115 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Kašćelan, Foto: Savo Prelević
Mladen Kašćelan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2011. 11:38h

Mladen Kašćelan četiri godine igra u Poljskoj (LSK Lođ i Jagielonija) i jedan je od rijetkih koji je priželjkivao baš Poljake iz četvrtog šešira.

Kaže da je na strani Poljske kvantitet, a na strani Crne Gore - kvalitet.

- Poljska je velika zemlja, sa puno stanovnika, registrovanih fudbalera, navijača, prave se i moderni stadioni... Ipak, ja sam želio da izvučemo Poljsku. Toliko dobro poznajem tu reprezentaciju da sam ubijeđen da smo bolji i da ćemo završiti naredne kvalifikacije ispred njih - kaže Kašćelan za “Vijesti”.

Po vezisti Jagielonije, Poljaci su se posljednjih godina malo udaljili od svog neladašnjeg stila.

- Pokušavaju da što više baziraju igru na tehnici i atraktivnosti. Fali im, međutim, kompaktnosti i borbenog duha, što su stvari koje bi trebale da nam donesu prednost. Posebno su slabi u gostima. Nedavno su, na primjer, izgubili u Litvaniji u prijateljskom meču, igra je bila katastrofalna.

Nakon što nisu uspjeli da se plasiraju na dva posljednja takmičenja, a naročito nakon totalnog fijaska u prethodnim kvalifikacijama, gdje su bili bolji jedino od San Marina, raskrstili su sa starijom generacijom fudbalera i pokušavaju da naprave novi tim - ističe Kašćelan.

I selektor František Smuda mnogo luta...

- Mislim da je u posljednje dvije godine kroz reprezentaciju Poljske prošlo čak 50 fudbalera. To su uglavnom mlađi fudbaleri iz domaće lige. Reprezentacija se još formira, igra puno prijateljskih utakmica kako bi se spremila za Evropsko prvenstvo.

Kašćelan ističe da je Poljska naslabija u odbrani, a da je najbolja u napadu.

- Primijetio sam da su jako “tanki” u posljednjoj liniji, posebno na mjestima centralnih defanzivaca, što su i pozicije na kojima selektor mijenja najviše fudbalera kako bi našao prava rješenja. Ni sredina nije jača strana tima.

Napad je dobar, tu ima klasnih fudbalera kao što su Levandovski iz Borusije Dortmund, moj nekadašnji saigrač iz Jagielonije Grohitski, koji je sada u Sivasporu, pa i Jeržejevski koga je Trabzonspor platio pet ili šest miliona. Ali, s druge strane, to nisu klasični individualci koji jednim potezom mogu da riješe meč, kao što mi imamo Jovetića i Vučinića - smatra Kašćelan.

Urkos tome, Poljska je priželjkivala Crnu Goru iz drugog šešira.

- Koliko sam mogao da shvatim, oni smatraju da smo nezasluženo tako visoko i zadovoljni su što igraju s nama. Takođe, s nevjericom prihvataju podatak da smo odigrali 0:0 u Engleskoj. To potcjenjivanje bi takođe mogla da bude naša šansa.

Kašćelan je upozorio i na atmosferu na poljskim stadionima.

- Poljaci su velike patriote, a ima ih skoro 40 miliona i nije im teško da napune stadion. Ambijent je dobar, ali kada smo mogli na “Vembliju”, moći ćemo i u Varšavi, Gdanjsku, Vroclavu, Poznaju... - zaključuje Kašćelan.

Bonjek: Pažnja na Crnogorce

U mnoštvu euforičnih komentara u Poljskoj nakon što je iz drugog šešira izvučena Crna Gora, izdvojila se izjava Zbignjeva Bonjeka, jednog od najboljih poljskih fudbalera u istoriji.

- Mi smo narod sklon euforiji. Vidim da smo odmah potrčali da proglasimo dobar žrijeb. Mislim da smo dobili grupu koju bi morali da posmatramo sa više uvažavanja.

Posebnu pažnju treba da obratimo na Crnu Goru, koja nije tako laka reprezentacija kako se mnogima čini. Isto bih rekao za Ukrajince, koji nisu slučajno bolje plasirani od nas na rang-list Fife - istakao je nekadašnji as Juventusa.

Bonus video: