Savićević: Nemam nikakve želje

Kada smo misli da smo dobili lakšu grupu, završili smo pretposljednji. Kada smo mislili da smo dobili težu grupu, borimo se za prvo mjesto! Zbog toga nemam ama baš nikakvih želja
0 komentar(a)
Engleska, Foto: Savo Prelević
Engleska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2011. 08:22h

Selektor Zlatko Kranjčar i generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac otputovali su u Rio de Žaneiro, gdje će sjutra veče u 19.30 časova prisustvovati žrijebu kvalifikacionih gruba za Mundijal u Brazilu 2014.

Predjsednik FSCG Dejan Savićević ostao je u Podgorici, odnosno Budvi, između ostalog i zbog toga što ne voli priče i predviđanja koja se prave uoči žrijeba.

"Ako me pitate za želje, nemam apsolutno nikakvih. Ne možemo da utičemo na to koga ćemo dobiti u grupi, samim tim je i uzaludno time da se bavimo", prokomentarisao je Savićević za “Vijesti”.

Kao dokaz teze o nepredvidivosti fudbala, Savićević je ponudio crnogorske priče iz prethodnog i tekućeg kvalifikacionog ciklusa.

"Kada smo misli da smo dobili lakšu grupu, završili smo pretposljednji. Kada smo mislili da smo dobili težu grupu, borimo se za prvo mjesto! Nikada ne znate šta vas čeka u fudbalu, zbog toga nemam ama baš nikakvih želja", pričao je Savićević o ciklucu kvalifikacija za SP u Južnoj Africi 2010, kao i o tekućem za EP 2012.

Crna Gora je proše kvalifikacija završila na petom mjestu, iza Italije, Republike Irske, Bugarske i Kipra (iza nas je bila samo Gruzija), dok sada u konkurenciji Engleske, Švajcarske, Velsa i Bugarske dijeli prvo mjestu u grupi!

Žrijeb za naredne kvalifikacije, međutim, nije kao prethodna dva. Crna Gora je zabilježila nevjerovatan skok iz petog do drugog šešira, pa sa mnogo većim optimizmom i nadanjima očekuje sjutrašnju ceremoniju u Rio de Žaneiru.

"U puno smo boljoj situaciji nego prije, drugi šešir je fantastična pozicija, ali opet, ni to nam ne garantuje ništa. Fudbal je nepredvidiv, ko bi rekao da ćemo se iz petog šešira boriti sa Engleskom za prvu poziciju. Ponavljam, nemam posebne želje i uopše te razmišljam koga ćemo dobiti", rekao je Savićević.

Predsjednik FSCG nije čak mogao da se opredijeli da li da iz prvog šešira izvuče reprezentaciju iz top-klase koja bi garantovala veliku zaradu od TV prava (Njemačka, Španija, Holandija, Italija), ili reprezentaciju sa kojom bi Crna Gora mogla da se nosi (Norveška, Hrvatska, Grčka).

"Ne znam šta je bolje. Sačekaćemo i vidjećemo, glupe su mi sve te priče uoči žrijeba", zaključio je Savićević.

Kvalifikacioni ciklus za Mundijal u Brazilu, zemlji fudbala, počinje na jesen naredne godine. Fudbalska reprezentacija Crne Gore nalazi se u drugom od šest šešira evropske zone, što znači da neće moći da se sastane sa Slovenijom, Rusijom, Francuskom, Srbijom, Švajcarskom, Slovačkom, Danskom i Švedskom.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu održaće se od 12. juna do 13. jula 2014.

Prvi šešir: Španija, Holandija, Njemačka, Engleska, Portugal, Italija, Hrvatska, Norveška, Grčka.

Drugi šešir: Srbija, Slovenija, Rusija, Francuska, Crna Gora, Švajcarska, Slovačka, Danska, Švedska.

Treći šešir: Turska, Češka, Izrael, Republika Irska, Ukrajina, Belgija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Bugarska.

Četvrti šešir: Litvanija, Albanija, Mađarska, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Sjeverna Irska, Škotska, Poljska.

Peti šešir: Austrija, Estonija, Letonija, Finska, Makedonija, Moldavija, Kipar, Azerbejdžan, Vels.

Šesti šešir: Island, Luksemburg, Farska Ostrva, Kazahstan, Lihtenštajn, Malta, Andora, San Marino.

Bonus video: