Svi su htjeli dres Inijeste, no niko ga nije dobio

"Svi su htjeli dres Inijeste. Želio sam i ja, zašto da krijem. Ipak, igrači Barselone su morali odmah u svlačionicu, mi smo takođe morali da ispunimo neke obaveze koje smo imali nakon meča, pa nije bilo prilike
0 komentar(a)
Giga, Foto: Reuters
Giga, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2011. 23:14h

Barselona je došla i prošla, u Hajduku sabiraju utiske i broje prihod, ali se i pomalo ljute što je ovaj fudbalski NLO (nogometni leteći objekat, kako su ga nazvali hrvatski novinari) sletio u Split sa rezervnim sastavom, pojačan Inijestom, Viljom, Valdesom, Busketsom i Abidalom.

Utiske je sabirao i crnogorski napadač Ivan Vuković, do koga se nije moglo doći jednostavnim okretanjem telefonskog broja, kao što je slučaj sa njegovim “rivalom” iz Dinama Fatosom Bećirajem, već je bila potrebna asistencija portaparola Hajduka i specijalna dozvola. Vidjeće se da li će ove strože mjere pomoći Hajduku da sruši šestogodišnju vladavinu Dinama.

A iza Vukovića je najglamuroznijih 45 minuta u karijeri i sasvim solidna partija, u impresivnom ambijentu i protiv najjačeg tima na svijetu.

- Bila je fantastična atmosfera, saigrači su mi rekli da nikad nije bilo tako dobro, iako su Split i Poljud naširoko poznati po sjajnom ambijentu. Znaju to igrači Budućnosti koji su ovdje igrali prije četiri godine. Naravno, na takav ambijent uticao je dolazak Barselone, a mi smo prezadovoljni što smo protiv takvog tima izvukli 0:0 - kaže Vuković za “Vijesti”.

Je li ti žao što nisu igrali Mesi, Ćavi, Pujol?

- Žao je i meni i svima, ali moramo da budemo svjesni da i ova Barselona koja je igrala protiv nas vrijedi nevjerovatno puno. Sam Injesta košta 50 miliona eura, a cijeli tim 250 miliona. Mi smo protiv takve ekipe izvukli 0:0, imali smo čak i šansu da pobijedimo. Iako se radilo o prijateljskom meču na kraju smo ostvarili i takmičarski cilj, pa smo nakon meča još više ispunjeni, a ne samo zbog toga što smo igrali protiv Barselone.

Kako je bilo igrati protiv Inijeste, Vilje, Valdesa...?

- Fenomenalno, u pitanju su veliki fudbaleri, ali sa druge strane i “obični” ljudi, od krvi i mesa. Ne izigravaju veličine, ponašaju se sasvim normalno, što ih valjda čini još više posebnim. Inijesta je na kraju meča poželio sreću svim igračima Hajduka, i lično i u izjavi za medije, slično je postupio i trener Gvardiola i ostali.

Hrvatski mediji su prije meča pisali da je raspisan “konkurs” za Inijestin dres. Ko ga je na kraju uzeo?

- Nije niko, a željeli su svi. Želio sam i ja, zašto da krijem. Ipak, igrači Barselone su morali odmah u svlačionicu, mi smo takođe morali da ispunimo neke obaveze koje smo imali nakon meča, pa nije bilo prilike.

Šta ti je rekao Balakov kada si ulazio u igru?

- Kao prvo, da pazim da se ne povrijedim, jer iako smo igrali protiv Barselone, od te utakmice se ne živi, čekaju nas mečevi u Ligi Evrope sa Stoukom, a onda borba u prvenstvu gdje ćemo pokušati da srušimo dominaciju Dinama. Rekao mi je takođe da izađem na teren i jednostavno pokažem svoje kvalitete, da ne respektujem previše protivnika.

Kako si zadovoljan igrom?

- Nisam zadovoljan nego prezadovoljan. Pod tim ne mislim samo na Barselonu, već i na premijernu utakmicu sa Šibenikom. Iako sam odigrao tek dvije utakmice, navijači su me fenomenalno prihvatili, saigrači i mediji takođe, već pišu da sam najveće pojačanje. Ali, ovo je tek početak i važno je da nastavim dobro.

Kad kreće golgeterska serija?

- Protiv Šibenika sam krenuo sa dvije asistencije, vjerujem da u najskorije vrijeme dolaze i golovi. Ali, ne operećujem se puno, dok sam igrao za Budućnost cilj mi je bio da budem najbolji strijelac lige, sada je nešto drugačije, došao sam u veliki klub i ne razmišljam baš u tom pravcu. Važne su pobjede i trofeji, a siguran sam da će i biti mojih golova.

Razlike su vrlo male

Crnogorska liga, pa meč sa Hajdukom protiv Šibenika, pa utakmica sa Barselonom! Upitan da prokomentariše ove prelaze i razlike, Vuković je kazao:

- Što više igram fudbal sve sam više uvjeren da su razlike u fudbalu vrlo male, da presuđuju nijanse. Igrači Barselone su najbolji na svijetu, ali ni oni ne lete, moguće da su razlike samo u nivou profesionalizma i još nekim detaljima. Slično je i sa Crnogorskom ligom kada je uporedimo sa Hrvatskom. I Crnogorska je dovoljno dobra, ima odličnih fudbalera i nedostaju samo nijanse, koje možda na prvi pogled upadaju u oči, ali sigurno da to nisu velike razlike - kaže Vuković.

Hvala Kemu Đečeviću

Nakon što je odigrao meč sa Barselonom, Ivan Vuković se vratio četiri godine unazad. Sjetio se da ga 2007. nije bilo gotovo nigdje, bio je bez kluba, bez utakmica, a uz to i povrijeđen.

- Tadašnji predsjednik Budućnosti Kemal Đečević me je doveo u klub, vjerovao je u mene i pored svega. Malo po malo sam se vraćao, počeo da dajem golove... Njemu dugujem najveću zahvalnost - kazao je Vuković.

Bonus video: