Urugvaj protiv Paragvaja: Kreacija ili katenaćo?

Urugvaj ima šansu da osvoji rekordnu 15. titulu na Kopa Americi, a Paragvaj da postane prva ekipa u istoriji koja je bez pobjede prigrabila trofej
55 pregleda 0 komentar(a)
tabares, Foto: Reuters
tabares, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2011. 10:56h

Urugvaj ima šansu da osvoji rekordnu 15. titulu na Kopa Americi, a Paragvaj da postane prva ekipa u istoriji koja je bez pobjede prigrabila trofej - večerašnje finale na “Monumentalu” u Buenos Ajresu (21) biće zaista istorijsko, iako se argentinski i brazilski fudbaleri već nekoliko dana sunčaju na egzotičnim destinacijama, daleko od Južne Amerike, gdje je kalendarski zima.

Urusi će, naime, u slučaju pobjede postati najtrofejnija reprezentacija na kontinentu, ispred Argentine, sa kojom trenutno dijele primat sa po 14 osvojenih trofeja.

- Znamo kakva nam se šansa ukazala i spremni smo da je iskoristimo - poručio je odlučno selektor Urugvaja Oskar Vašington Tabarez, i u jednoj rečenici nagovijestio kakvo se finala sprema.

- Ne, to neće biti samo posljednja utakmica na turniru. Ovo finale će odrediti pozicije u istoriji fudbala.

Urugvajci su bili četvrti na poslednjem Mundijalu, a ikako su uoči Kopa Amerike bili tek treći favoriti (nakon Argentine i Brazila), večeras im se daju mnogo veće šanse od protivnika.

Forlan, Suarez i društvo igraju igru koja se temelji na kreaciji, a ne na destrukciji, pa će na njihovoj strani biti simpatije mnogih neutralnih ljubitelja fudbala koji su proteklih dana bili budni do zore kako bi ispratili možda i najčudniji Kopa Amerika u istoriji fudbala.

- Favoriti jesmo, ali pogledajte kako su prolazili favoriti na ovom prvenstvu - rekao je Dijego Forlan.

Zašto je Kopa Amerika čunda, vidi se na primjeru Paragvaja - ekipa Herarda Martina bez pobjede se plasirala u finale! Nakon tri remija u grupi, Paragvajci su na penale eliminisali Brazil i Venecuelu.

Oni koji detaljnije prate američki fudbal znaju da ovakve partije Paragvaja nisu slučajne, naprotiv. U pitanju je, naime, južnoamerička vertija Italije, ekipa čiji se stil igre odavno temelji na “katenaću”.

Ko zna, možda se đavo poigra i večeras, pa Paragvajci osvoje titulu bez pobjede!

- Da li bih potpisao penale? Zavisi kako se utakmica bude odvijala - rekao je Martino.

Selektor Paragvaja večerašnji meč odgledaće s tribina, zbog tuče sa selektorom Venecuele Sesarom Fariasom, što je još jedan adut koji ide na stranu Urusa.

Ovo je, inače, prvo finale između Urugvaja i Paragvaja u istoriji, a prvo od 2001. u kojem nema Brazila ili Argentine.

Bonus video: